• El barril Brent voreja els 77 dòlars i el West Texas torna a situar-se per sobre dels 70 dòlars
ep petroleo 20170517150807
CREATIVE COMMONS

El petroli puja aquest dimecres gairebé un 3% (barril Brent: +2,63%. $76,82; barril West Texas: +2,66%. $70,90) després que Donald Trump confirmés aquest dimarts, al voltant de les 20 hora espanyola, que els Estats Units abandona l'acord nuclear amb l'Iran. A la pràctica, aquesta decisió podria frenar les exportacions de cru de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) en un mercat on ja s'està contenint la producció.

Donald Trump va anunciar aquest dimarts la sortida dels Estats Units de l'acord nuclear amb l'Iran que es va pactar el 2015, elevant el risc de conflicte amb l'Orient Mitjà i generant incertesa sobre el subministrament mundial de cru. Iran és un dels principals productors de cru i la restauració de sancions que podrien impactar directament sobre la seva producció de petroli pressiona els preus a l'alça davant una menor oferta de cru.

"El gran esdeveniment de la nit va ser la cancel·lació per part del president Trump de l'acord nuclear amb l'Iran de 2015. Per tant, es tornaran a imposar sancions a l'Iran, cosa que finalment afectarà les exportacions de petroli de l'Iran", va dir William O 'Loughlin, analista d'inversions de Rivkin Securities, en declaracions a Reuters.

Iran va reprendre el seu paper com a important exportador de petroli el 2016 després que s'aixequessin les sancions internacionals en contra a canvi de frenar el programa nuclear. Les seves exportacions del passat mes d'obrir es van situar als 2,6 milions de barrils per dia. Això converteix l'Iran en el tercer major exportador de cru dins de l'OPEP, per darrere de l'Aràbia Saudita i l'Iraq.

Allunyar-se del acord significa que és probable que els Estats Units torni a imposar sancions contra l'Iran després de 180 dies, llevat que arribi algun altre acord abans d'aquesta data.

El banc ANZ va dir que la decisió de Trump "posa en marxa un escenari que podria pressionar significativament el mercat del petroli durant el segon semestre de 2018 i el proper any".

Noticias relacionadas

contador