• "Les escenes d'aquest cap de setmana a Catalunya poden provocar calfreds" als inversors
  • Think Markets afirma que la crisi "afectarà la confiança" del mercat sobre Espanya
ep decenasheridos durantecargas policiales1-o
EUROPAPRESS

Jasper Lawler, expert de London Capital Group (LCG), afirma que "qualsevol mercat lliure necessita una columna vertebral de democràcia. Per aquesta raó, les escenes d'aquest cap de setmana a Catalunya poden provocar calfreds a qualsevol que tingui inversions a Espanya".

Aquest expert afegeix que "a més de ser moralment errònies, les tàctiques violentes de l'Estat espanyol també semblen tàcticament equivocades. La qüestió de la independència catalana és ara més potent que mai". Aquest expert espera que "l'IBEX i la resta d'actius espanyols es comportin pitjor que la resta d'actius europeus". En la seva opinió, "la forta intervenció de l'Estat espanyol vol dir que els inversors han de seguir tenint en compte el risc de la independència catalana sobre els actius europeus".

Naeem Aslam, analista de Think Markets, comenta sobre la crisi política entre Espanya i Catalunya que "malgrat la seva il·legalitat, el 90% dels catalans han votat per la seva independència i aquest és el nombre que més importa. Pensem que el mercat està subestimant aquest risc i els traders no li presten atenció perquè el joc canvia de manera immediata".

Aquest expert destaca que els líders catalans han obert la porta a una declaració unilateral d'independència, cosa que "només pot suposar més problemes per a Mariano Rajoy", la missió ha de ser "mantenir unit el país i obrir un procés de discussió amb altres líders per evitar majors tumults".

Tot i la reacció negativa de l'euro després del referèndum d'aquest diumenge, Aslam afirma que "els inversors no esperen una nova crisi a la zona euro" per la crisi a Catalunya. "La possibilitat de la independència és molt remota malgrat l'intent dels líders catalans de traslladar els resultats al Parlament", assenyala. "Tot i això", afegeix, "aquestes condicions afectaran la confiança dels inversors i probablement les dades econòmiques d'Espanya puguin començar a notar els efectes de les futures vagues".

David Madden, analista de CMC Markets, afirma que "el caos a Catalunya" està provocant vendes a la borsa espanyola, ja que "els violents enfrontaments entre la policia i els votants han espantat els inversors i el diner està sortint del país. Aquest expert destaca que "la contundent resposta de Madrid ha provocat més divisió sobre la qüestió catalana".

Per la seva banda, els analistes de Link Securities assenyalen que les borses europees no s'estan veient afectades per la crisi a Catalunya. "No obstant això, en enquistar la situació a Espanya, provocant una greu crisi institucional, no descartem que acabi afectant la resta dels mercats de la zona euro", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador