• El dòlar, en mínims de quatre mesos contra el yuan
money euros cash

El dòlar ha tancat 2017 deixant enrere el seu pitjor any en més d'una dècada. La caiguda de gairebé un 10% de l'índex que mesura l'acompliment de la divisa nord-americana ha rubricat 365 dies en els quals el ‘bitllet verd’ ha mostrat un comportament que no es veia des de 2003. I no sembla tenir ganes, almenys ara com ara, de millorar el seu aspecte ja que arrenca 2018 en mínims de tres mesos, amb l'euro apuntalat per sobre dels 1,20 dòlars.

La divisa comunitària ha continuat perllongant en els primers passos de gener el ral·li que va iniciar just després del festiu nadalenc i que l'ha portat a sumar un 1,7% a la seva operativa en tan sols cinc sessions. A més, aquest dimarts, la publicació de les bones dades de l'activitat industrial de la zona euro, que s'ha disparat fins a màxims de més de 20 anys, ha seguit donant ales a les compres en la moneda del bloc comunitari. Entretant el rendiment dels bons a 10 anys d'Espanya i altres països comunitaris s'a disparat a màxims d'octubre.

Així, l'euro es canvia a 1,2070 dòlars, màxims no vists des del passat mes de setembre i posa baix setge la seva millor marca de 2017, prop dels 1,2100 dòlars. De superar els 1,2092 dòlars, màxims del 8 de setembre, el següent nivell de resistència es troba en el rècord de gener de 2015, en els 1,2099 dòlars. Per sobre d'aquests preus, i des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, l'euro/dòlar té possibilitats de seguir el seu ascens fins als 1,2700 dòlars.

La situació d'aquestes últimes jornades és un reflex del comportament d'ambdues divises durant els 12 mesos anteriors. La 'moneda compartida' ha clausurat 2017 de forma espectacular, amb un auge d'un 14% davant el seu *contraparte europea, malgrat els problemes polítics i que el Banc Central Europeu (BCE), no hagi acabat de retirar del tot la seva política ultra-expansiva.

El dòlar, en canvi, s'ha vist arrossegat per les dificultats del primer any del pressent Donald Trump a la Casa Blanca, que s'ha ofegat en un mar de contratemps legislatius i de tensió amb Corea del Nord. Amb tot, la Reserva Federal (Fed) s'ha lliurat a la normalització de la seva política monetària, amb tres pujades de tipus, i l'ocupació als EUA ha avançat fins al seu millor nivell en 17 anys.

No obstant això, segons indica Kathy Lien, analista de BK Asset Management, "la confiança dels inversors s'ha allunyat del dòlar, però no trigarà a tornar al llarg d'aquest nou any". Espera l'experta que les tornes canviïn quan l'euro es dispari per sobre dels 1,2100 dòlars, ja que "la fortalesa de la moneda dificultarà que l'economia de l'Eurozona continuï creixent als nivells actuals, la qual cosa afegirà pressió sobre el BCE perquè rebaixi verbalment a la divisa, la qual cosa, 'per sé', serà negatiu per a l'euro".

Noticias relacionadas

contador