• "Hem estalviat als catalans 10 milions d'euros anuals amb el tancament de les oficines exteriors"
  • Ha explicat que s'ha fet una simulació de l'escrutini de les eleccions catalanes del proper 21 de desembre, que es va completar "sense incidències"
ep la vicepresidenta soraya saenzsantamaria
CONGRESO

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha passat el seu examen davant el Senat, on ha comparegut, dos mesos després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, per analitzar el seu desenvolupament. S'ha confessat davant la Comissió conjunta de les Comissions General i de Comunitats Autònomes i Constitucional del Senat per informar sobre el desenvolupament i execució de les mesures aprovades a l'empara de l'esmentat article de la Constitució.

Ha aprofitat el seu discurs inicial per insistir en la necessitat de les mesures excepcionals que es van prendre i per carregar contra el procés sobiranista que ha qualificat que "ha estat la més gran deslleialtat dels últims anys contra Espanya i contra els catalans". Ha argumentat que, després de dos mesos de control per part de l'Estat dels comptes i les institucions catalanes, l'únic que estava suspès era l'autogovern, ja que tot girava al voltant del Procés.

"Hem estalviat als catalans 10 milions d'euros anuals amb el tancament de les oficines exteriors"

"Hem desmantellat les intencions de transformar altres estructures, en concret l'Agència Tributària. Hem assegurat que l'administració a Catalunya està al servei de tots els catalans", ha expressat la vicepresidenta del Govern. En aquest sentit, ha revelat que el Govern va finançar amb diners públics una vintena d'estaments destinats a promocionar la independència. "Eren les anomenades estructures d'Estat", ha explicat.

"Vam acordar la seva liquidació, com ara el diplocat", ha assenyalat per repassar el tancament de totes les delegacions internacionals de la Generalitat. Una decisió amb la qual han estalviat als catalans el cost anual de més de 10 milions d'euros, que es gastaven "mentre tancaven hospitals".

A la llum d'aquests fets, ha insistit que l'aplicació del 155 "a més d'allò més convenient ha estat el més encertat". "L'independentisme no ha assolit cap de les seves metes però ha espantat les empreses i inversors", ha dit. Per la qual cosa "l'Estat va reaccionar assumint la seva obligació amb l'única resposta: la Llei, la Llei i la política".

ELECCIONS DEL 21-D

També s'ha referit a les eleccions del 21-D "se celebraran amb completa legalitat i aplicant la llei electoral que regeix a Catalunya", que ha destacat que és la Llei Orgànica Electoral General (LOREG) ja que la Comunitat "no ha estat capaç d'acordar-ne una pròpia".

Ha explicat que s'ha fet una simulació de l'escrutini de les eleccions catalanes del proper 21 de desembre, que es va completar "sense incidències", i ha qualificat d’"infundades" els dubtes que s'ha "intentat sembrar per alguns, que prefereixen qüestionar el procés de manera que pugui oferir el resultat de les urnes".

El Govern col·labora en l'organització amb l'àrea de processos electorals de la Generalitat, ha dit, la mateixa Sáenz de Santamaría que està preparant comicis des que se celebren a Catalunya i que ja són mig centenar des de 1977, ha precisat la vicepresidenta.

"Són les mateixes persones d'altres processos, tot dins de la normalitat i dels terminis previstos, des del centre de recomptes i vots com la seguretat necessària", ha afirmat. Santamaría ha volgut subratllar la seguretat que envolta tot el procés i la normalitat amb què s'està desenvolupant la campanya i l'organització de les votacions, cosa que "convé recordar davant les infundades dubtes" que han difós "alguns", potser per "qüestionar el procés" per si els resultats no els són favorables, ha apuntat.

També ha explicat que les Juntes Electorals implicades en aquest procés estan actuant "amb normalitat i diligència" i que s'està garantint la participació i pluralitat política i la neutralitat informativa, evitant "ingerències en campanya, per tant per institucions com pels mitjans públics de comunicació".

contador