rajoy moncloa mocion
Moncloa

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha assegurat que no pretén convocar eleccions de manera anticipada, com ha reclamat Ciutadans després de la sentència de l'Audiència Nacional per la Gürtel. En roda de premsa després del Consell de Ministres, ha respost també a la moció de censura presentada pel PSOE aquest divendres, dient que només "es desestabilitzar" el país i ha dit que, si d'ell depèn, "la legislatura durarà quatre anys".

"Les legislatures han de durar quatre anys, que és el que diu la Constitució. La gent vota per quatre anys i, si de mi depèn, aquesta legislatura durarà quatre anys", ha dit Rajoy. Ho ha repetit en diverses ocasions durant la seva compareixença davant els mitjans, amb la qual ha volgut respondre als desafiaments que han llançat aquest divendres tant els socialistes com la formació taronja, després de la sentència de la Gürtel en què el PP va ser condemnat com 'partícip a títol lucratiu' de la trama corrupta.

La moció de censura "no té més objectiu que Sánchez sigui president del Govern a qualsevol preu i amb qui sigui, tota la resta és igual", diu Rajoy

"Si depèn de mi, totes les legislatures duraran quatre anys perquè és bo i dona certesa i seguretat", ha insistit el president del Govern, que ha remarcat que la moció de censura presentada pel PSOE per "convertir en president" Pedro Sánchez "va en detriment dels interessos generals dels espanyols".

La moció del PSOE, ha criticat Rajoy, s'ha presentat sota "l’únic interès del senyor Sánchez, que va perdre les eleccions i va deixar el seu partit amb 84 escons, el pitjor resultat de la seva història". "No té més objectiu que Sánchez sigui president del Govern a qualsevol preu i amb qui sigui, tota la resta és igual", ha assegurat Rajoy, que s'ha mostrat disgustat perquè, al seu parer, aquesta moció només servirà per "desestabilitzar "al país.

Sobretot perquè s'ha presentat després que aquesta mateixa setmana el Govern hagi aconseguit el suport del Congrés dels Diputats als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2018, cosa que ha titllat de "molt important" perquè ajuda a donar "estabilitat política", i perquè arriba en un moment de" dificultat per a Espanya, perquè encara estem aplicant l'article 155 de la Constitució" a Catalunya.

"Aquesta moció va contra l'estabilitat, tan necessària, que els PGE garantien, i perjudica la recuperació econòmica. Només cal veure com estan evolucionant la borsa i la prima de risc espanyoles. Aquesta moció és dolenta per als espanyols, introdueix molta incertesa, i és lesiva per al futur dels ciutadans", ha dit Rajoy.

GOVERNAR A QUALSEVOL PREU

El president del Govern ha carregat en diverses ocasions contra Sánchez per voler governar a qualsevol preu, i ha dit que el líder del PSOE només té "dues opcions" perquè la seva moció de censura tiri endavant: "pactar amb Ciutadans i Podem alhora, o pactar amb ERC, PDeCAT -que ja han anunciat la seva disposició a parlar amb els socialistes-, amb Bildu o amb Compromís". Segons la seva opinió, "qualsevol govern amb aquests suports és inviable. Sánchez ho sap, però li és igual".

Rajoy, que durant la seva compareixença ha estat recolzat per tots els membres del seu gabinet a excepció del ministre d'Economia, Román Escolano, que es troba a Brussel·les per la reunió de l'Ecofin, ha remarcat també que la moció socialista "es justifica basant-se en una falsedat". "Aquesta sentència va ser recorreguda, no és ferma, i, a més, no s'ha condemnat a cap membre del Govern que ara es pretén censurar", ha assenyalat el cap de l'Executiu.

També ha recordat que la sentència del Gürtel "es refereix a esdeveniments que es van produir el 2003 a Pozuelo de Alarcón i Majadahonda, i cap membre del Govern té res a veure amb això". A més, ha recordat que la condemna és per una "responsabilitat civil i no penal del PP, perquè el PP no coneixia els fets, i això ho diu la sentència".

"No és veritat allò en el que es fonamenta la moció, i Sánchez no té autoritat moral" per presentar-la, ha dit Rajoy, que s'ha preguntat si el líder del PSOE dimitirà quan es resolgui el judici dels ERO fraudulents a Andalusia, o els casos que s'estan jutjant a la Comunitat Valenciana i en els quals s'ha vist implicat el seu partit. "Qualsevol dia el veurem pactant amb el senyor Puigdemont", ha ironitzat.

Finalment, Rajoy ha defensat la credibilitat del Govern. "Aquest govern alguna credibilitat té, després de com es va trobar el país. Ha estat capaç de generar confiança i credibilitat, i per això els ciutadans van tornar a donar-nos la seva confiança, i el 2016 amb un suport més gran encara que el 2015", ha dit. També ha assegurat que ha demanat disculpes "fins a la sacietat".

Noticias relacionadas

contador