maximhuerta689

El ministre de Cultura i Esport, Màxim Huerta, torna a ser a l'ull de l'huracà. Quan s'acaba de complir una setmana del seu nomenament, i després d'haver hagut d'enfrontar a comentaris de fa anys sobre l'esport (que ara ha de gestionar), El Confidencial ha publicat que va ser condemnat per frau fiscal de 218.322 euros quan era presentador de televisió. El Govern ja li ha demanat explicacions, i les ha donat. Fins i tot, Huerta ha rebutjat dimitir.

Un portaveu de l'Executiu de Pedro Sánchez ha confirmat, segons recull Europa Press, que s'han posat en contacte amb Huerta per aclarir els fets. L'objectiu és recollir tota la informació disponible sobre la condemna per frau fiscal que li va imposar el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), per deixar de pagar l'esmentada quantitat corresponent als exercicis fiscals de 2006, 2007 i 2008 durant els quals hauria facturat 798.521 euros a través de la societat Almaximo Professionals de la Imagen SL, societat de la qual era únic accionista i administrador des de gener de 2006.

El TSJM va estimar que havia defraudat 218.322 euros amb la societat Almaximo Professionals de la Imagen SL, de la qual era únic accionista i administrador

D'acord amb aquesta informació, Huerta va ser condemnat en dues sentències emeses al maig de 2017 per infracció de l'article 191.1 de la Llei general tributària 58/2003 "per deixar d'ingressar durant el termini establert en la normativa de cada tribut del deute tributari que hagués de resultar de la correcta autoliquidació de tribut", com a conseqüència de la presentació incorrecta de l'autoliquidació de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) corresponent als tres exercicis abans esmentats.

En concret, la justícia va estimar que havia defraudat 218.322 euros amb la societat que va constituir el 2006, quan treballava com a presentador de televisió. Per això va ser condemnat a abonar 243.000 euros a Hisenda, xifra resultant de la suma no declarada inicialment i els interessos generats per la demora. Segons expliquen les sentències del TSJM, Huerta es va deduir per activitats artístiques 43.770 euros el 2006, 80.481 el 2007 i 24.451 el 2008, havent declarat només per serveis professionals o rendiments del treball 44.400, 43.065 i 60.000 euros, respectivament. Com a conseqüència, del total d'ingressos dels tres exercicis, 798.520 euros, només en va tributar per IRPF 21.860 euros.

El ministre de Cultura va tributar per l'impost de societats i no per l'IRPF, com hauria d'haver fet, i va eludir així "els tipus impositius progressius i més elevats d'IRPF" i "engruixir, a més, indegudament el capítol de despeses", va estimar el tribunal. Encara que Huerta ha aclarit que tot això ja està resolt. "Estic al corrent de totes les meves obligacions tributàries des de fa ja uns quants anys. La regularització fiscal a la qual fa referència l'article es refereix als exercicis 2006, 2007 i 2008", ha dit Huerta respecte a El Confidencial.

Després de conèixer la notícia, la portaveu del Grup Socialista al Congrés, Adriana Lastra, ha expressat la seva "total seguretat" en què Huerta donarà "les explicacions oportunes" aquest mateix dimecres i farà el mateix en seu parlamentària "si algun grup li ho pregunta", i ha recalcat que les condemnes per frau fiscal que se li van imposar l'any passat són part d'un assumpte que "està ja solucionat". Ho ha dit en una entrevista a RNE, durant la qual ha afirmat que "fa temps parlàvem de ministres que tenien diners en paradisos fiscals. Ara estem parlant d'una persona que va deduir coses de la seva participació a la televisió que no es podien deduir i després ho va solucionar", ha assenyalat Lastra.

Noticias relacionadas

contador