• López Madrid serà interrogat aquest divendres per agents de la Unitat Central Operativa (UCO)
  • "La companyia està col·laborant amb els investigadors de la policia, però nega absolutament el pagament de comissions a partits polítics", segons un portaveu
  • De la Serna creu que les detencions d'empresaris no minen el prestigi de l'obra pública
lopez madrid
Javier López Madrid, conseller de la constructora OHL

La Guàrdia Civil ha detingut el conseller de la constructora OHL, CEO del Grup Villar-Mir i gendre de Juan Miguel Villar-Mir, Javier López Madrid, en el marc de la denominada 'operació Lezo', que investiga el presumpte desfalc al Canal d'Isabel II de Madrid, segons informa la 'Cadena Ser'. La Unitat Central Operativa (UCO) l’acusa d'haver pagat una comissió d'1,4 milions d'euros a Ignacio González per l'adjudicació d'una obra dins del fallit projecte del tren de Navalcarnero. L'empresari es troba en els calabossos de la Unitat de Detinguts de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tres Cantos (Madrid), on ha estat traslladat després de ser detingut al seu retorn de Londres.

  • 9,31€
  • -4,12%
  • 0,32€
  • 0,81%

Tal com ha informat l'emissora, López Madrid serà interrogat aquest divendres per agents de la Unitat Central Operativa (UCO), que l’acusen d'haver pagat comissions a l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González per l'adjudicació d'una obra.

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco també té previst prendre declaració al llarg del matí d'aquest divendres a González i a López Madrid, al costat d'altres tres persones detingudes en el marc de la mateixa causa. Altres dos detinguts durant la mateixa operació passaran previsiblement a la disposició del jutge aquesta tarda. Un autobús de la Guàrdia Civil amb els primers per declarar ha arribat a la seu de l'Audiència Nacional poc abans de les 10.30 hores.

"La companyia està col·laborant amb els investigadors de la policia, però nega absolutament el pagament de comissions a partits polítics", segons un portaveu

La companyia OHL va defensar aquest dijous que els seus processos de licitació, adjudicació i contractació s'han realitzat amb total transparència i subjecció a la llei i als estàndards de bon govern corporatiu. La Guàrdia Civil ha registrat aquest dijous la seu de la constructora, que ha arribat a caure un 11% i finalment ha cedit un 9% en borsa. "La companyia està col·laborant amb els investigadors de la policia, però nega absolutament el pagament de comissions a partits polítics", va explicar un portaveu a 'Bolsamanía'.

En un comunicat, la constructora va subratllar que mai ha pagat cap comissió a cap partit polític i s'ha prestat "màxima col·laboració" amb les autoritats després que el mateix dia se li requerís informació en el marc de l'operatiu en el qual s'ha detingut González i altres onze persones.

OHL ha reiterat que té una política de "tolerància zero" amb la corrupció i ha recordat que, "fins avui", mai ha estat condemnada per aquest delicte.

Les valoracions des del plànol polític no s'han fet esperar. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, creu que les detencions d'empresaris, fins i tot algun directiu del sector de la construcció, no van a minar el prestigi de l'obra pública espanyola ni del seu sector empresarial.

"L'obra pública a Espanya i el sector d’infraestructures té un enorme prestigi a l'exterior", ha defensat en declaracions a la 'Cadena Ser', recollides per 'Europa Press', poc després de conèixer-se la detenció del conseller d’OHL Javier López Madrid durant l’'operació Lezo', relacionada amb l'expresident madrileny Ignacio González. De la Serna ha remarcat que el Govern ja ha deixat clar el seu "màxim respecte a la Justícia", la seva voluntat de col·laborar en tot el que pugui i la seva posició que "ningú s'imposa a la llei".

LA INVESTIGACIÓ

La Guàrdia Civil estaria seguint el rastre d'una presumpta comissió d'1,4 milions d'euros abonada el 2007 en un compte a Suïssa. La hipòtesi dels investigadors és que el pagament estaria destinat a l'ex president González i respon a una comissió pel contracte milionari del tren de Navalcarnero, atorgat per la Comunitat de Madrid a l'empresa de Juan Miguel Villar-Mir. En aquest moment, la constructora manté un plet amb el Govern regional que ara presideix Cristina Cifuentes (i abans González) pel qual reclama 371 milions d'euros per danys i perjudicis.

L'actuació policial que va arrencar aquest dijous a Madrid, està pilotada pel jutge de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, que al febrer de 2016 ja va ordenar registrar el despatx que l'exgerent del PP, Beltrán Gutiérrez, tenia a la seu del PP a Madrid, així com el seu domicili particular. Aquest mateix dia, el magistrat instructor va ordenar també registrar el despatx de Javier López Madrid.

Al maig de l'any passat, Juan Miguel Villar-Mir va ser substituït al capdavant d’OHL pel seu fill, Juan Miguel Villar-Mir de Fuentes. OHL va celebrar a principis d'aquest mes el seu Dia de l'Inversor, durant el qual es va desgranar el seu Pla de Negoci, que passa per un procés de desinversions i reducció de risc per retallar el seu deute. No obstant això, el ressò dels problemes de la companyia a Mèxic, on se’l va acusar de corrupció, sumat a les polèmiques entorn de la figura de Javier López Madrid i els seus vincles amb la Comunitat de Madrid constitueixen un llast real per a l'empresa.

Noticias relacionadas

contador