• Les accions del gegant tecnològic van patir la seva pitjor setmana en més d'un any
  • També està previst que es presentin els detalls de l'esperada reforma fiscal de Trump
cbyellen52

Vendes moderades a Wall Street, que fa diverses jornades que està 'gotejant' lleugerament a la baixa des que la Reserva Federal dels EUA va mostrar un to més dur sobre la seva política monetària durant la seva última reunió. A més, Apple segueix caient en borsa i perllonga el seu mal moment de curt termini.

  • 39.760,08
  • -

La Fed va anticipar que preveu apujar els tipus d'interès al desembre i que tornarà a elevar-los tres vegades més el 2018, a causa que confia en el creixement econòmic i al fet que preveu que la inflació torni a rondar el 2% a mitjà termini.

A més, ha assenyalat que començarà a reduir la mida del seu balanç a l'octubre, primer de manera molt gradual i després de manera més important, amb l'objectiu de retallar-lo des dels actuals 4,5 bilions de dòlars fins a una quantitat que els analistes xifren entre $2,5 i $3 bilions (abans de la crisi rondava tan sols als $800.000 milions). El mercat descompta ara al 71% que hi haurà una pujada de tipus al desembre, davant la previsió del dia anterior al comunicat del 53%.

Aquesta setmana, hi ha previstes diverses intervencions públiques de membres de la Fed. Per aquest dilluns, s'esperen les paraules de William Dudley, president de la Fed de Nova York. Dimarts, a més de Janet Yellen, també parlaran Loretta Mester (presidenta de la Fed de Cleveland) i Lael Brainard (governadora de la Fed). Dijous, serà el torn del vicepresident sortint de l'organisme, Stanley Fischer, en una de les seves últimes intervencions abans d'abandonar el banc central.

Dijous, a més, coneixerem l'última estimació del PIB del segon trimestre dels EUA. I divendres, la dada més destacada serà la d'inflació subjacent de la despesa personal en consum (PCE), una de les mesures favorites de la Fed per calibrar les expectatives d'inflació a llarg termini.

"Aquest és l'indicador de preus més seguit per la Reserva Federal (Fed)", afirmen des de Link Securities. "La inflació, tant en el cas de la Fed com en el del BCE, serà la variable que determini les decisions que adoptin aquestes institucions durant els propers mesos, decisions que impactaran sense cap dubte als mercats financers mundials: divises, deute i renda variable", afegeixen aquests experts.

REFORMA FISCAL DE TRUMP I APPLE

D'altra banda, està previst que l'Administració Trump presenti les línies mestres de la seva esperada reforma fiscal, que segons 'Bloomberg' retallarà els impostos de manera molt important als més rics i rebaixarà l'impost de societats fins al 20%. Encara que també contindrà rebaixes fiscals a les classes mitjanes, caldrà veure quina és la resposta tant de Republicans (més proclius a donar-li suport) com de Demòcrates (segurament la rebutjaran).

A més del missatge de la Fed, també està pesant sobre el mercat el mal comportament de les accions d'Apple. Després de registrar el seu pitjor setmana en més d'un any després de presentar els seus nous iPhones, el gegant tecnològic està vivint un moment de debilitat perquè la demanda dels nous dispositius està sent menor del que s'esperava.

D'altra banda, General Electric, que també viu un complicat moment en borsa, ha anunciat la venda d'una de les seves divisions de solucions industrials al grup suís ABB per uns 2.600 milions de dòlars.

Al mercat de divises, l'euro cau un 0,5%, fins a 1,1887 dòlars, després de la victòria d'Angela Merkel a Alemanya, que s'ha vist entelada per l'entrada dels ultradretans d'Alternativa per a Alemanya (AFD) com a tercera força política. A més, Merkel haurà de pactar amb liberals i verds, ja que Martin Schulz ha anunciat que els socialdemòcrates de l'SPD es passaran a l'oposició i abandonaran l'aliança que va governar durant l'última legislatura.

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cotitza pla als 50,65 dòlars, mentre el cru Brent avança un 0,9%, fins a 57,35 dòlars. Finalment, l'unça d'or cotitza plana, tot i que es manté a prop de 1.300 dòlars.

Noticias relacionadas

contador