• El dubte és si el banc central elevarà la seva projecció sobre els interessos a mitjà i llarg termini
  • Jerome Powell oferirà la seva primera roda de premsa com a president de l'organisme
powellbolsacb

Wall Street cotitza amb lleugeres caigudes encara que ha obert amb signe mixt i amb el Dow Jones en positiu, ràpidament els tres índexs s'han anat al vermell. Aquest dimecres el protagonisme se l'emporta la Reserva Federal (Fed) després de les fortes pèrdues de dilluns i del tímid rebot registrat aquest dimarts a la Borsa de Nova York.

  • 39.807,37
  • -

Amb permís de la crisi de Facebook i de les mesures proteccionistes de Trump, aquest dimecres totes les mirades se centren en la Reserva Federal dels EUA (Fed) i en el seu president, Jerome Powell. El mercat descompta al 94% que la Fed elevarà 25 punts bàsics el preu del diner, fins a l’1,5%-1,75%, però la reunió del banc central és interessant per múltiples raons.

En primer lloc, està previst que els membres del FOMC, el comitè executiu que decideix la política monetària, actualitzin les seves previsions econòmiques sobre el PIB, la inflació i la taxa d'atur. Després de la reforma fiscal i l'augment de la despesa pública aprovats per la Administració Trump, la Fed anticiparà més creixement, més inflació i menys atur.

I en aquest escenari, entra en joc un altre factor clau de la reunió: el famós diagrama de punts sobre l'evolució dels tipus d'interès a mitjà i llarg termini. El FOMC va anticipar al desembre tres pujades de tipus el 2018 i dues més el 2019.

Però el mercat descompta que en elevar les seves previsions econòmiques, potser anticipi quatre pujades de tipus en aquest exercici per evitar un possible reescalfament de l'economia. Com a referència, les actes de la seva última reunió ja van mostrar la necessitat d'una política monetària "més ferma" per part del banc central.

RODA DE PREMSA DE POWELL

Durant la seva segona compareixença davant el Congrés a mitjans de febrer, Jerome Powell va intentar sonar una mica més dovish en comentar que no hi havia senyals de reescalfament econòmic a l'economia nord-americana (durant la seva primera intervenció es va mostrar molt optimista amb el creixement i va espantar els inversors).

En qualsevol cas, Jim Reid, estrateg de Deutsche Bank, espera que el banquer central es mostri vigilant sobre la inflació, però "no preocupat". També anticipa que el FOMC elevarà la seva previsió de creixement i inflació i reduirà la referent a la taxa d'atur. Sobre els interessos, preveu que s'anticipin quatre pujades en comptes de les tres actuals, i que la taxa a llarg termini per al 2020 s'elevi fins al 3,3% des del 3,1%.

En relació amb la roda de premsa que Powell oferirà aquest dimecres des de les 19.30 hores, pronostica que el banquer central deixarà la porta totalment oberta a una nova pujada de tipus al mes de juny. Precisament això, una possible pujada dels interessos al juny, serà el debat favorit del mercat durant els propers tres mesos. De moment, el mercat atorga a aquesta opció un 82% de probabilitats.

CRISI DE FACEBOOK

A nivell empresarial, el mercat segueix centrat en la crisi de Facebook, que ha perdut 60.000 milions de dòlars de valor en borsa pel robatori de dades de Cambridge Analytica. Les seves accions anticipen caigudes del 2%, a causa que la xarxa social s'està mostrant incapaç de gestionar adequadament els temors dels inversors sobre la seguretat de les seves dades.

Una altra companyia protagonista és Amazon. A Espanya, el 98% dels seus empleats al centre logístic de Madrid han secundat la vaga per exigir millors condicions salarials. D'altra banda, l'empresa va superar aquest dimecres la capitalització borsària d’Alphabet, matriu de Google, per primera vegada en la seva història, en arribar als 768.000 milions de dòlars.

PROTECCIONISME

Un altre dels punts d'interès del mercat és que el president dels EUA, Donald Trump, prepara un paquet de mesures aranzelàries a la Xina que puja als 60.000 milions de dòlars i que, segons va informar The Washington Post, podria fer-se realitat aquest mateix divendres.

El paquet podria aplicar-se a més de 100 productes que, segons l'Administració de Trump, es van desenvolupar mitjançant l'ús de secrets comercials que la Xina va robar a les empreses nord-americanes o forçar a lliurar-los a canvi d'accedir al seu mercat.

ALTRES MERCATS

Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,31%, fins als 1,2279 dòlars. Al mercat de deute, el rendiment del bo nord-americà a 10 anys repunta lleugerament fins al 2,899% (màxim anual al 2,956%).

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,88%, fins als 64,10 dòlars, mentre el cru Brent avança un 0,85%, fins als 68,02 dòlars (màxim anual als 70,78 dòlars). Per la seva banda, l'unça d'or cau un 0,34%, fins als 1.316 dòlars (màxim anual als 1.370,5 dòlars).

Noticias relacionadas

contador