• Ara haurà d'acordar un text definitiu amb la Cambra de Representants
  • De moment, el mercat roman immune als possibles factors negatius
New York Stock Exchange, NYSE, markets, Wall Street, US, America. Photo: George Rex

Pujades destacades a Wall Street, que permeten a Dow Jones a marcar un nou rècord a prop de 24.500 punts i l'S&P 500 fer el mateix per sobre de 2.660 punts, després que el Senat dels EUA aprovés aquest dissabte el seu projecte de llei sobre la reforma fiscal. El mercat centra la seva atenció en aquest assumpte, després de tancar divendres amb pèrdues moderades per noves revelacions sobre el paper de Rússia en la campanya electoral que va guanyar el president Donald Trump fa un any.

  • 39.807,37
  • -

Sobre la reforma fiscal als EUA, a partir d'ara els senadors republicans hauran d'acordar un text definitiu amb els republicans de la Cambra de Representants, que ja van aprovar el seu propi text fa uns dies. Si finalment les dues cambres arriben a un acord, la llei definitiva estarà en disposició de ser signada pel president. Es tractaria de la major victòria política de Trump des que va arribar a la Casa Blanca.

"L'objectiu és que tot aquest procés estigui finalitzat abans de finals d'any. Entenem que aquesta llei, que pot impulsar de mitjana els beneficis de les cotitzades nord-americans en un 8%, pot convertir-se en el catalitzador que porti les borses a tancar l’exercici de forma positiva", afirmen des de Link Securities.

Tot això, mentre el mandatari intenta capejar el temporal sobre el paper que va jugar Rússia en la seva victòria electoral. Divendres passat, els inversors van decidir vendre després de conèixer que el seu antic conseller de Seguretat Nacional, Michael Flynn, va reconèixer a l'FBI haver mentit sobre les seves converses amb l'ambaixador rus després d'assumir el seu càrrec. Trump ha publicat un polèmic tuit en què assegura que coneixia aquestes mentides i que per això el va acomiadar.

En qualsevol cas, el mercat prefereix centrar-se en la reforma fiscal i, de moment, no descompta que el 'Russiagate' pugui culminar en un procés de destitució (impeachment) del president. Si finalment això passa, podria ser el 'cigne negre' que no ha descomptat la Borsa de Nova York fins ara.

En aquest escenari, com diem, els inversors i els operadors prefereixen veure el mercat en 'color de rosa' que anticipa l'aprovació de la reforma fiscal: major creixement econòmic, augment dels beneficis empresarials, millora del consum privat i de la inversió empresarial.

De moment, el perill d'un repunt de la inflació major del que s'esperava, que obligui la Reserva Federal (Fed) a pujar els tipus d'interès més ràpid del previst, és tingut en compte per alguns analistes, però no pel consens del mercat, que prossegueix amb una tendència alcista imparable que sembla no tenir fi.

Stefan Kreuzkamp, ​​cap d'inversions de Deutsche Asset Management, comenta que el "cicle de les borses està molt avançat", però que encara "hi ha marge perquè els mercats d'accions i l'economia global continuïn funcionant bé". Aquest expert espera que 2018 "sigui el novè any de la recuperació econòmica" i afegeix que el "ral·li de les borses encara no ha acabat".

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A nivell empresarial, els analistes de Bankinter assenyalen que és el moment de comprar bancs nord-americans. "Els bancs milloren el seu 'timing' de mercat i no s’ha de perdre'l", afirmen aquests experts, que recomanen especialment prendre posicions en Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan Chase, Citigroup i Morgan Stanley.

Al capítol d'operacions corporatives, CVS Health ha acordat comprar Aetna, la tercera major asseguradora sanitària dels EUA, per un total de 69.000 milions de dòlars. L'operació es realitzarà en efectiu i accions.

D'altra banda, els analistes d'Instinet han elevat el preu objectiu d'Intel, el fabricant de xips que cotitza al Dow Jones, fins a 50 des de 45 dòlars per acció. I els analistes de KeyBanc Capital han millorat la valoració de Broadcom, també fabricant de xips, fins a 320 des de 290 dòlars.

Al mercat de matèries primeres, el cru West Texas cau un 1,1%, fins a 57,70 dòlars, mentre el petroli Brent cedeix un 0,8%, fins a 63,20 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or cau un 0,5%, fins a 1.275 dòlars.

Al mercat de divises, l'euro cau un 0,34%, fins a 1,1854 dòlars. A més, el bitcoin continua desafiant totes les previsions amb el seu estratosfèrica pujada. La 'reina' dels actius digitals ha solcat de nou els cels en polvoritzar el seu recent rècord i escalar fins als 11.655 dòlars. Al mercat de deute, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,403%.

Noticias relacionadas

contador