• El Departament de Justícia ha bloquejat l'operació entre AT&T i Time Warner
  • La renúncia de Yellen al seu lloc de governadora augmentarà la influència de Trump a la Fed
cbstopwallstreet

Compres del 0,5% a Wall Street, cosa que els permetrà acostar-se de nou als màxims històrics marcats fa unes jornades. En una setmana més curta del que és habitual, a causa de la festivitat d'Acció de Gràcies, la Borsa de Nova York tancarà les portes dijous i obrirà divendres només mitja sessió.

  • 38.466,31
  • -

En aquest escenari, no s'esperen moviments destacats per a la renda variable nord-americana, ja que molts operadors marxaran de vacances dimecres i no tornaran fins dilluns que ve. El Dow Jones puja un 18,6% aquest any, l'S&P 500 es revalora un 15,2% i el Nasdaq 100 acumula un guany anual propera al 30%.

A l'escena empresarial, el Departament de Justícia dels EUA ha bloquejat l'operació corporativa entre AT&T i Time Warner en considerar que vulnera les normes de competència i antimonopoli, en aquest cas en el sector de les telecomunicacions i els continguts televisius. AT&T va acordar l'any passat la compra de Time Warner per 85.400 milions de dòlars, però el president Trump ja s'havia oposat públicament a aquesta transacció.

Encara que el més rellevant per a les empreses aquesta setmana és l'inici de la temporada nadalenca, que als EUA coincideix amb la festivitat d’'Acció de Gràcies' i amb el Black Friday i el Cyber Monday, els dies quan les empreses minoristes registren el major consum de l'any, tant a les botigues físiques com a través d'Internet.

"El que realment importa és comprovar si les primeres vendes de la campanya nadalenca als EUA són bones, que és el que hauria de passar tenint en compte la magnífica situació de l'ocupació i la recent acceleració de PIB", afirmen des de Bankinter.

Sobre la valoració de la temporada de resultats del tercer trimestre a Wall Street, el benefici per acció (BPA) del 95% de les empreses de l'S&P 500 que han presentat fins ara ha pujat un 6,2% de mitjana, molt per sobre del 3% anticipat pel consens. Els beneficis s'han situat un 4,5% per sobre de les previsions i els ingressos, un 1,1%.

FED, ESTRATÈGIA I ALTRES MERCATS

En matèria de política monetària, la presidenta sortint de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Janet Yellen, el mandat de la qual expira el febrer de 2018, ha confirmat que no seguirà com a governadora del banc central fins el 2024. Així que Donald Trump podrà nomenar un altre governador de la Fed a partir de l'any que ve, cos que augmentarà la seva influència sobre la Fed.

Els analistes d'Oxford Economics, com la resta d'experts, ja han descomptat una pujada dels interessos al mes de desembre i esperen almenys altres dues pujades de tipus el 2018. "Tot i que si la inflació s'accelera més del que s'esperava, provocarà un major enduriment monetari", afirmen.

Pel que fa a les dades econòmiques, tant l'índex d'Activitat Nacional de la Fed de Chicago com les vendes d'habitatges pendents, ambdós corresponents al mes d'octubre, han superat les estimacions del consens.

A nivell estratègic, els analistes d'UBS són optimistes amb l'evolució de Wall Street durant 2018. Aquests experts anticipen pujades del 12% per a l'S&P 500, fins a 2.900 punts, a finals del pròxim exercici. En la seva opinió, encara és aviat per donar per 'mort' l'actual mercat alcista.

Al mercat de divises, l'euro cau un 0,04%, fins a 1,1728 dòlars. Al mercat de matèries primeres, el cru West Texas puja un 0,3%, fins a 56,60 dòlars, mentre que el barril Brent avança un 0,2%, fins a 62,40 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,2%, fins a 1.279 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a deu anys cau fins al 2,355%.

Noticias relacionadas

contador