• Encara que aquesta previsió depèn que s'aprovi la reforma fiscal als EUA
  • La Borsa de Nova York tanca demà les portes per la festa d'Acció de Gràcies
inversores-contentos2

Pujades molt moderades a Wall Street, després dels nous màxims històrics marcats aquest dimecres a la Borsa de Nova York. En una setmana més curta del que és habitual per la festivitat d'Acció de Gràcies (Wall Street tanca dijous i obre divendres només mitja sessió), la renda variable nord-americana continua amb la seva via alcista 'triomfal'.

  • 37.936,46
  • -

El Dow Jones puja un 19,4% aquest any i va marcar un nou rècord als 23.590 punts, l'S&P 500 es revalora un 16% després de tocar per primera vegada en la seva història els 2.600 punts, tot i que va tancar als 2.599 punts, i el Nasdaq va finalitzar als 6.862 punts i es dispara més del 27% el 2017.

A nivell estratègic, els experts de Goldman Sachs han 'jugat' amb el terme d’'exuberància irracional' encunyat per Alan Greenspan, expresident de la Fed, per referir-se al 'boom' borsari dels anys 90. En un informe sobre les seves previsions per 2018, el banc nord-americà preveu ara una "exuberància racional" als mercats.

"El mercat alcista continuarà el 2018. La nostra previsió d’'exuberància racional' es basa en una combinació de creixement econòmic global i dels EUA per sobre de la mitjana, baixos encara que creixents tipus d'interès i majors beneficis empresarials gràcies a la reforma fiscal que probablement sigui aprovada a principis de l'any que ve", afirmen des de Goldman.

La seva previsió és que, si la reforma fiscal és aprovada, el benefici per acció (BPA) de les empreses de l'S&P 500 augmentarà un 14% el 2018, la qual cosa permetrà a l'índex pujar un 11% i marcar un nou rècord als 2.850 punts a finals de l'any que ve. No obstant això, Goldman assenyala que si la reforma fiscal no és aprovada, l'S&P caurà un 5% a mitjà termini, fins a 2.450 punts.

Una previsió similar a l'establerta pels analistes d'UBS, que també són optimistes amb l'evolució de Wall Street durant el 2018. Aquests experts anticipen pujades del 12% per a l'S&P 500, fins a 2.900 punts, a finals del pròxim exercici. En la seva opinió, encara és aviat per donar per 'mort' l'actual mercat alcista.

ECONOMIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS

En matèria econòmica, la presidenta sortint de la Reserva Federal (Fed), Janet Yellen, ha anticipat que l’inflació es recuperarà en un o dos anys, si bé manté "molta incertesa" sobre aquesta qüestió i s'ha mostrat oberta a la possibilitat que els preus es mantinguin baixos durant els propers anys.

El mercat descompta al 95% que la Fed pujarà els interessos en 25 punts bàsics durant la reunió de desembre. Yellen abandonarà la Fed al febrer i serà substituïda per Jerome Powell, actual governador del banc central i que és percebut pel mercat com un 'continuista' de la política establerta durant els últims anys.

A més, a causa de la festa dels propers dies, s'ha avançat a aquest dimecres la publicació de diverses dades econòmiques, com les peticions inicials de desocupació, que han baixat en 13.000, fins a 239.000. Les peticions contínues han superat lleugerament els 1,9 milions, però en general aquests indicadors constaten la bona salut del mercat laboral de cara a l'informe d'ocupació de desembre.

Per la seva banda, les comandes de fàbrica d'octubre han baixat un 1,2%, molt per sota de la previsió de pujada del 0,3%. No obstant això, excloent-ne la volàtil partida de transport, les comandes han pujat un 0,4%, lleugerament per sota del 0,5% previst. Falta per publicar-se la confiança del consumidor de novembre, elaborada per la Universitat de Michigan.

A més, a causa de la festa dels propers dies, s'avança a aquest dimecres la publicació de diverses dades econòmiques, com les peticions setmanals d'atur, les comandes de fàbrica d'octubre i la confiança del consumidor de novembre, elaborada per la Universitat de Michigan.

A l'escena corporativa, l'atenció dels inversors se centra en l'evolució de les vendes al detall durant l'inici de la temporada nadalenca. El consens espera bones dades del Black Friday i del Cyber Monday, que se celebraran als pròxims dies als EUA, però que s'han convertit en un fenomen global en països com Espanya.

A més, els analistes de Morgan Stanley preveuen un comportament molt volàtil de les accions de Tesla Motors, fabricant de cotxes elèctrics, durant el 2018. El valor acumula una revaloració del 48% el 2017.

Al mercat de divises, l'euro puja un 0,13%, fins a 1,1752 dòlars. Al mercat de matèries primeres, el cru West Texas puja un 1,7%, fins a 57,80 dòlars, mentre que el barril Brent puja un 1%, fins a 63,20 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,12%, fins a 1.287 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a deu anys puja fins al 2,366%.

Noticias relacionadas

contador