• El banquer central realitzarà intervencions públiques dimarts i dijous
  • També serà molt rellevant la publicació del PCE subjacent de gener
jerome powell federal

Compres del 0,7% en Wall Street després de tancar divendres passat amb guanys destacats i acostar-se de nou als seus màxims històrics. El Dow Jones va avançar un 1,39%, fins als 25.310 punts, i es va acostar al seu rècord de 26.616 punts, marcat a finals de gener.

  • 39.760,08
  • -

Des del començament de l’any, el Dow avança un 2,4%, mentre l'S&P 500 puja un 2,8% i el Nasdaq, més d'un 6%. "El mercat segueix adaptant-se a una realitat que té sentit", assenyalen els experts de Bankinter. És més raonable i sostenible que la volatilitat (VIX) se situï en els 15/20 punts i que els rendiments dels bons "vagin pujant a poc a poc abans de romandre a nivells insosteniblement reduïts... gairebé independentment que la inflació repunti o no", afegeixen aquests analistes.

L'atenció dels inversors se centra en la compareixença davant el Congrés del nou president de la Reserva Federal, Jerome Powell. El banquer central parlarà sobre l'economia i la política monetària, de manera que els seus comentaris sobre el creixement i l'evolució de la inflació seran molt importants per al mercat.

Les actes de l'última reunió de la Fed, publicades aquest dimecres, van provocar un gir a la baixa dels índexs novaiorquesos. El banc central va assenyalar que "una previsió més sòlida per al creixement econòmic augmenta la probabilitat que sigui apropiada una política monetària gradual més ferma". Per això, els inversors esperen una política monetària més dura per part de la Fed.

Un dels indicadors seguits més a prop durant les últimes setmanes, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys, es relaxa fins al 2,84% després de tocar la setmana passada màxims des de 2014 al 2,956%.

CITES DE LA SETMANA

La primera cita amb Powell arribarà aquest dimarts, amb la seva intervenció davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants. Dijous, el seu discurs serà el mateix, però aquesta vegada davant el Comitè Bancari del Senat. En ambdues jornades, les seves respostes a les preguntes dels congressistes també poden moure el mercat.

A més, dijous es publicarà als EUA l'índex de preus dels consumidors, conegut com PCE i que és la mesura de la inflació més seguida per la Fed. La previsió és que el PCE subjacent de gener es mantingui a l'1,5% interanual, encara lluny de l'objectiu del 2% establert pel banc central.

"Caldrà estar molt atents al que digui Powell sobre la inflació i sobre l'impacte que en el creixement econòmic s'espera que tinguin les polítiques fiscals expansives adoptades pel Congrés, i sobre com aquestes poden acabar condicionant les monetàries aplicades per la Fed", assenyalen des de Link Securities.

Aquest dilluns, l'índex d'Activitat Nacional de la Fed de Chicago ha baixat lleugerament fins a 0,12 des de 0,14 (previsió en 0,15). Falten per publicar les vendes d'habitatges nous de gener, a més de l'índex manufacturer de la Fed de Dallas de febrer. Dimarts, es publicarà l'índex de preus d'habitatge Case-Shiller de desembre; i dimecres la segona revisió del PIB del quart trimestre als EUA.

ANÀLISI TÈCNICA

Per anàlisi tècnica, de moment ha quedat clar que el primer suport rellevant per al mercat passa per les mitjanes mòbils de 200 sessions, que en el cas del Dow Jones se situa als 22.800 punts. Encara no es pot descartar que els índexs posin a prova una vegada més aquest suport, del qual van rebotar amb força el passat 12 de febrer, tot i que segons César Nuez, analista de 'Bolsamanía', és més probable que busquin els seus màxims històrics.

"És molt probable que acabem veient un atac al nivell dels 26.616 punts, màxims històrics. Els nivells d'acumulació són impecables, de manera que tot sembla indicar-nos que el més normal és que torni a ficar-se en pujada lliure. El suport que cal vigilar es troba als 23.360 punts, mínims del passat dia 9 de febrer", afirma aquest expert sobre el Dow.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'actualitat empresarial, General Electric ha nomenat tres nous consellers dins del seu procés de reestructuració, que li ha provocat fortes caigudes en borsa.

També és notícia Berkshire Hathaway, el conglomerat de l'inversor Warren Buffett, que ha celebrat aquest passat cap de setmana la seva trobada amb accionistes i inversors. Entre altres coses, Buffett va destacar els problemes per trobar empreses per comprar amb una valoració raonable.

A més, l'empresa de transport UPS ha demandat a la Comissió Europea per bloquejar de manera errònia la seva oferta de compra sobre el grup holandès TNT Express. UPS sol·licita com a compensació el pagament de 2.150 milions de dòlars.

Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,33%, fins als 1,2338 dòlars (màxim anual als 1,2536 dòlars). Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 0,14%, fins als 63,46 dòlars, mentre el cru Brent cedeix un 0,25%, fins als 67,14 dòlars (màxim anual als 70,78 dòlars). Finalment, l'unça d'or puja un 0,8%, fins als 1.340,80 dòlars (màxim anual als 1.370,5 dòlars).

Noticias relacionadas

contador