• "No hi ha evidències que l'economia estigui rescalfant-se", ha comentat
  • En la seva opinió, la pujada en els rendiments dels bons anticipa major creixement
powellfed

Wall Street torna a terreny negatiu (-0,5% de mitjana) després de la compareixença pública de Jerome Powell i després que la Borsa de Nova York hagi tancat les dues últimes sessions en negatiu i hagi completat el seu pitjor mes des de gener de 2016, amb caigudes del 4% al febrer per al Dow Jones i l'S&P 500 i del 2% per al Nasdaq (pitjor mes des d'octubre de 2016 per al selectiu tecnològic).

Al Dow Jones, els valors més baixistes són Pfizer (-2,2%), Intel (-2,1%); Caterpillar (-2%), United Technologies (-2%), Cisco Systems (-1,7%) i Apple (-1,6%), mentre l'únic alcista és Verizon (+0,6%), ja que les caigudes estan sent generalitzades a totes les companyies.

  • 38.460,92
  • -

Els inversors han tornat a centrar les seves mirades en Jerome Powell, ja que el president de la Reserva Federal (Fed) ha comparegut davant el Comitè Bancari del Senat, en el marc de la intervenció semianual que realitza el màxim dirigent del banc central davant el Congrés per parlar sobre l'economia i la política monetària.

Ha pronunciat el mateix discurs que el passat dimarts davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants, però s'han produït novetats durant el torn de preguntes i respostes. "No hi ha evidències que l'economia estigui reescalfant-se", ha dit Powell, al mateix temps que ha afegit que "res suggereix que la inflació salarial s'estigui accelerant". Aquests missatges han agradat al mercat, que ha passat a terreny positiu, encara que posteriorment els índexs de Nova York han tornat a desinflar-se i estan augmentant pèrdues conforme avança la sessió.

Durant la seva intervenció de dimarts, va destacar el to personalista que va assumir Powell en alguns moments en parlar de les seves pròpies previsions, cosa que no solen fer els banquers centrals. La seva retòrica sempre es refereix a les estimacions globals que manegen els membres del FOMC, el Comitè de Mercat Obert que decideix sobre la política monetària.

Powell ha seguit parlant en primera persona en comentar que "en la meva opinió", la caiguda dels bons (des de principis d'any) i la pujada dels seus rendiments es deuen a una previsió de "major creixement econòmic, tant als EUA com a nivell global", i a l'"estimació que la inflació es dirigirà cap al nostre objectiu del 2%".

Per això, ha reiterat el seu missatge que la pujada gradual dels tipus d'interès i la reducció del balanç de la Fed són mesures necessàries per "fomentar" el creixement econòmic mentre la inflació torna a l'objectiu del 2%.

ANÀLISI TÈCNICA

L'S&P 500 va posar fi a la seva impressionant ratxa de 15 mesos consecutius de guanys, després de caure al febrer un 3,9%. A més, l'índex va registrar la seva quarta sessió consecutiva amb moviments alcistes o baixistes superiors a l'1%. Tan sols al febrer, ha registrat 12 sessions d'aquest tipus, després que durant els tres mesos anteriors tan sols en registrés un total de 10.

Això demostra que la volatilitat ha tornat al mercat (l'índex VIX va pujar ahir un 4% i va tancar als 20,68 punts) després d'un llarg període durant el qual la renda variable nord-americana va registrar pujades continuades amb una volatilitat molt reduïda. En aquest escenari, José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía', es pregunta si el rebot de Wall Street des de principis de febrer, quan els índexs van caure més d'un 10% fins a les seves mitjanes mòbils de 200 sessions, s'ha acabat.

El Nasdaq va pujar dilluns passat fins quedar-se a l’1% del seu anterior màxim, però des d'aquí s'ha girat clarament a la baixa. Per això, considera que "el més probable" és una nova correcció fins als mínims de febrer. Si aquesta zona de suport aguanta, indicarà "un potencial sòl de mercat des del qual s’ha de construir figura de volta". Si aquest suport es perd, s'anticiparà "un nou 'fuetada' baixista de dimensions semblants al primer", afirma aquest expert.

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

A més de la intervenció de Powell, aquest dijous s'ha publicat als EUA l'índex de preus de la despesa personal dels consumidors, conegut com PCE i que és la mesura de la inflació més seguida per la Fed. El PCE subjacent de gener ha repuntat un 0,3% i s'ha mantingut a l'1,5% en taxa interanual, en línia amb les previsions i encara lluny de l'objectiu del 2% establert pel banc central.

No obstant això, Powell ja va comentar que el PCE subjacent arribi al 2% en els propers dotze mesos, cosa que va provocar un augment de les expectatives que la Fed pugi quatre vegades els interessos aquest any. En la seva opinió, encara que la reacció del mercat a curt termini sigui negativa, el missatge del banquer central és positiu.

"Tan negatiu per als mercats seria precipitar-se i pujar tipus a un ritme molt superior al requerit per l'economia, com quedar-se 'per darrere de la corba de tipus' i provocar que la inflació es dispari a l'alça i es generin bombolles", afirmen.

D'altra banda, les peticions inicials d'atur han marcat mínims dels últims 49 anys, en caure fins a 210.000 des de 220.000. I les peticions contínues es mantenen per sota dels 2 milions. Aquestes dades reforcen el bon moment del mercat laboral americà.

Finalment, l'ISM manufacturer de febrer ha pujat fins a 60,8 des de 59,1, per sobre del 59,0 esperat, i ha marcat màxims des de maig de 2004.

Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,16%, fins als 1,2214 dòlars (màxim anual als 1,2536 dòlars). Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 1,12%, fins als 60,95 dòlars, mentre el cru Brent cedeix un 1,4%, fins als 63,85 dòlars (màxim anual als 70,78 dòlars). I l'unça d'or cau un 0,42%, fins als 1.312 dòlars (màxim anual als 1.370,5). Al mercat de deute, el rendiment del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 2,835% (màxim anual al 2,956%).

Noticias relacionadas

contador