• Els experts temen que afectin a la confiança econòmica global
  • Les borses asiàtiques han tancat la jornada amb fortíssimes caigudes
broker700

Signe mixt a Wall Street després de l'esfondrament que van registrar aquest dijous els índexs novaiorquesos. El Dow Jones va caure un 2,9%, mentre el S&P 500 i el Nasdaq es van deixar un 2,5%, després que el president Trump anunciés aranzels per valor de 60.000 milions de dòlars a les importacions xineses. Aquest divendres, el Dow Jones puja un 0,4%; el S&P 500, un 0,2% i el Nasdaq cau un 0,12%

  • 38.085,80
  • -

En aquest 2018, tant el Dow Jones (-3,1%) com el S&P 500 (-1,1%) cotitzen ja en negatiu enfront del tancament de 2017, mentre el Nasdaq 100 redueix el seu avanç fins al 4,5%.

A nivell empresarial, Nike, la firma de roba i calçat esportiu, puja un 4% després de confirmar una millorança significativa de les seves vendes a EUA, que han mostrat un feble comportament en els últims trimestres.

En negatiu, el fabricant d'avions Boeing, un dels més baixistes del Dow el dijous, puja un 0,81% a pesar que els inversors consideren que els xinesos poden cancel·lar les comandes realitzades a aquesta empresa i dirigir-los cap a Airbus, el seu rival europeu, per contrarestar el proteccionisme de Trump.

CRISI PROTECCIONISTA

Xina ha respost ràpidament, encara que d'una forma que els experts consideren mesurada, en anunciar possibles aranzels a importacions de productes americans valorades en 3.000 milions de dòlars.

Malgrat les restriccions que imposa a les empreses estrangeres, Beijing s'ha promocionat com a partidari del comerç global. "la Xina no vol una guerra comercial amb ningú", va dir li ambaixada xinesa a Washington en un comunicat emès aquest dijous. "Però la Xina no tem i no retrocedirà en una guerra comercial", va afegir.

En qualsevol, la qual cosa ha quedat palès és que als inversors no els agraden els titulars de 'guerra comercial' que acaparen les portades de la majoria dels mitjans de comunicació. Sobretot perquè afecten de manera indirecta a la confiança, tant d'empreses com de consumidors, i això finalment no és bo per al creixement econòmic mundial.

A Japó, un país exportador per excel·lència, el Nikkei s'ha desplomat un 4,5%. A més, el Xangai composite xinès ha baixat un 3,3%, mentre que l'índex de Shenzhen s'ha deixat un 4%. A Europa, el Dax 30 d'Alemanya, un altre dels grans exportadors a nivell mundial, baixa un 2%.

LA SANG NO ARRIBARÀ Al RIU

"Creiem que 'la sang no va a arribar al riu' i que tot el que estem veient són 'focs artificials' que precedeixen a negociacions formals entre les parts implicades: els governs dels EUA i la Xina", afirmen des de Link Securities.

Aquests experts destaquen que índexs com el Dow Jones, el FTSE 100 britànic, el Nikkei japonès, el Dax alemany i l'Ibex-35 han tornat a entrar en correcció tècnica, en haver baixat més del 10% des dels seus màxims recents. I afegeixen que aquesta caiguda "pot ser, amb calma i molta prudència, una bona oportunitat per comprar bons valors a preus atractius".

EL IEN, PROTAGONISTA

Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,21%, fins a 1,2331 dòlars. Al mercat de deute, el rendiment del bo americà a 10 anys es manté en el 2,836% (màxim anual en el 2,956%). Encara que el moviment més destacat en les divises ha estat la forta apreciació del ien.

La divisa nipona s'ha disparat fins a un nou màxim de 16 mesos, quan ha fregat les 104,80 unitats contra el dòlar, preus no vists des de novembre de 2016, des d'on corregeix marginalment. I l'euro també s'ha depreciat fins al seu pitjor canvi en 7 mesos contra el ien, en els 128,96 iens, nivells de preus no vists des d'agost de 2017.

MATÈRIES PRIMERES I ANÀLISI TÈCNICA

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,9%, fins a 64,87 dòlars, mentre el cru Brent puja un 1,09%, fins a $69,65 (màxim anual en $70,78). Per la seva banda, l'unça d'or puja un 1,53%, fins a 1.353 dòlars (màxim anual en $1.370,5).

Per anàlisi tècnica, el *Dow Jones va acabar la penúltima sessió de la setmana abandonant el suport dels 24.217 punts. "Això és un senyal a la baixa que ens fa pensar en una continuació de les caigudes fins al nivell dels 23.360 punts. El seu comportament en aquest nivell de demanda és clau, perquè per aquests preus conflueix la mitjana de 200 sessions, mitjana que separa a grans trets la tendència alcista de l'a la baixa", explica César Nou, analista de 'Bolsamanía'.

Noticias relacionadas

contador