• De manera estratègica, segueix considerant atractiva la renda variable espanyola
  • HSBC, Goldman Sachs i ING ja han alertat sobre els efectes negatius d'aquesta crisi
ep diada 2015
EUROPA PRESS

Els analistes de Bankinter han recomanat aquest dilluns als inversors que redueixin la seva exposició a la borsa espanyola a curt termini fins que se solucioni la crisi de Catalunya.

El seu consell és "reduir Espanya, tàcticament (no estratègicament) a causa del complex escenari polític fins al 2 d'octubre", data posterior a l'establerta pel Govern català per celebrar el referèndum sobre la independència. Aquests experts segueixen considerant atractiva la borsa espanyola, però també admeten que la incertesa política per la intenció de Catalunya de celebrar el referèndum i declarar la independència de manera unilateral serà un catalitzador negatiu durant les properes setmanes.

En la seva opinió, el fons de mercat segueix sent "sòlid", tot i que el mes de setembre ha començat llastrat per diversos factors negatius, a més de la crisi política a Catalunya. Entre ells, esmenten el conflicte geopolític entre els EUA i Corea del Nord, la forta apreciació de l'euro, la incapacitat de Donald Trump per aprovar la seva reforma fiscal i la debilitat de la inflació, tant als EUA com a la zona euro, que complica la política monetària de bancs centrals.

En aquest escenari, el consell de Bankinter per inversors és "comprar borsa una mica més barata que abans de l'estiu, però de manera molt cauta". Per exemple, recomanen empreses exposades al creixement econòmic mundial, companyies molt palanquejades (ja que el BCE trigarà a pujar tipus), grups amb elevada rendibilitat per dividend o fons de tornada absolut.

D'altra banda, aconsellen reduir exposició al sector bancari, perquè, en la seva opinió, "l'actitud del BCE frustra les expectatives d'ampliació de marges amb clients". Finalment, recomanen "vigilar el context encara més intensament" per ajustar les carteres si cal.

HSBC, GOLDMAN I ING ALERTEN SOBRE CATALUNYA

Durant els últims dies, diversos bancs d'inversió internacionals han alertat sobre l'efecte negatiu que aquesta crisi política pot tenir sobre el mercat espanyol i sobre l'activitat econòmica a Espanya. Als avisos que ja van llançar Citi, ING i Goldman Sachs, s’hi va sumar divendres passat HSBC.

L'entitat britànica va destacar un potencial risc per a l'economia espanyola i el creixement si el president del Generalitat, Carles Puigdemont, compleix amb els seus plans de declarar la independència unilateral després de l'eventual referèndum de l'1 d'octubre, si l'opció del 'sí' s’imposa. Encara que van avisar que aquest desenllaç és poc probable, ja que el sentiment independentista "perd força".

Per la seva banda, el banc nord-americà Goldman Sachs ha assenyalat que el conflicte polític entre Espanya i Catalunya és "el risc més notable pel comportament del deute sobirà espanyol i per a la recuperació econòmica”.

Anteriorment, van ser els analistes del banc holandès ING que han assenyalat els efectes negatius que tindria la independència de Catalunya. En la seva opinió, la ruptura de Catalunya amb Espanya derivaria en un "prolongat període d'inestabilitat" els efectes de la qual serien "proporcionalment pitjors" que els del divorci entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE).

Noticias relacionadas

contador