• La norma introdueix nous requisits en matèria de govern corporatiu per als òrgans rectors dels mercats
  • MiFID II endureix el règim sancionador de la nova normativa
cbmifid2

La directiva europea relativa als mercats d'instruments financers coneguda com MiFID II entra en vigor aquest dimecres, 3 de gener, no obstant la seva trasposició a la legislació espanyola no s'ha completat encara.

Aquest marc normatiu, introduït al maig de 2014, té l'objectiu de garantir la transparència als mercats i incrementar la protecció dels inversors en productes financers, principalment dels detallistes.

MiFID endureix el règim sancionador de la nova normativa, en elevar-se les sancions màximes des de 600.000 euros fins a 5 milions

El Consell de Ministres va aprovar divendres passat a través d'un Reial decret-Llei una part de la trasposició d'aquesta directiva a l'ordenament jurídic espanyol, concretament la relativa a centres de negociació (mercats regulats, sistemes multilaterals de contractació i sistemes organitzats de contractació).

Concretament, la norma introdueix nous requisits en matèria de govern corporatiu per als òrgans rectors dels mercats en matèries de nomenaments i conflictes d'interès i endureix el règim sancionador de la nova normativa, en elevar-se les sancions màximes des de 600.000 euros fins a 5 milions.

Segons van explicar després de l'aprovació d'aquesta norma fonts del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, aquesta trasposició parcial de la directiva comunitària evita que els intermediaris financers optin per operar en altres mercats en considerar que l'espanyol no compleix amb els requisits que estableix MiFID II.

A més, a principis de desembre, es va aprovar l'avantprojecte de Llei (APL) del Mercat de Valors i dels Instruments Financers com a adaptació d'aquesta directiva europea, si ben el projecte de llei no veurà la llum fins al primer trimestre d'aquest any, segons van informar fonts del departament dirigit per Luis de Guindos.

En aquest avantprojecte de llei es recull la prohibició del cobrament de retrocessions --incentius cobrats per una entitat, generalment un banc, a la gestora dels fons d'inversió que comercialitza o recomana-- per part de les comercializadoras de fons d'inversió quan solament prestin serveis d'assessorament financer independent o gestió de carteres, atès que aquest cobrament pot "adulterar" en alguns casos la labor d'assessorament, segons Economia.

Per a altres serveis d'inversió, serà necessari que les entitats incrementin la qualitat de l'assessorament i garanteixin que s'actua de forma "honesta, justa i professional" incloent en l'oferta de productes alguns de tercers competidors, d'acord amb el millor interès del client, segons l'avantprojecte aprovat pel Govern.

En concret, el desenvolupament reglamentari de la llei determinarà que ha d'oferir-se almenys un 25% del total dels productes de la mateixa categoria procedent de terceres entitats per considerar que existeix l'augment de la qualitat del servei.

D'aquesta forma, la trasposició de la directiva a la legislació espanyola no està encara completa, a pesar que avui entra en vigor la norma europea.

En aquest sentit, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va recordar aquest dimarts que les mesures que contempla la normativa MiFID II que entren en vigor aquest dimecres i que encara no s'han incorporat a la legislació espanyola, com és el cas d'alguns reglaments, són d'aplicació directa des d'avui.

Noticias relacionadas

contador