• El selectiu rebota aquest divendres un 1,41% fins als 10.835 punts
broker 720

L'IBEX 35 tanca la setmana amb una caiguda del 0,56% després de l'agitació que viu Wall Street, Banc Popular i el mercat brasiler que va afectar de forma especial aquest dijous Banc Santander, Telefónica, Mapfre i Prosegur després de les sospites de corrupció que planen sobre el seu president Michel Temer. Aquest divendres el selectiu espanyol ha escalat un 1,40% fins als 10.834,8 punts.

  • 11.074,60
  • -0,33%

El 'Cigne Negre' del Brasil ha 'avançat per l'esquerra' a la qual cosa se suposava convertir-se -encara pot fer-ho- per als mercats a curt termini la complicada situació que travessa la realitat política dels Estats Units amb Donald Trump que capeja escàndols i una inestabilitat creixent que posa en evident perill l'acompliment de les promeses del president nord-americà.

La resta de borses europees també ha cotitzat amb alces al voltant del 0,5%. El FTSE britànic ha pujat un 0,39%, el DAX alemany un 0,40% i el CAC 40 francès un 0,58%. Mentre que Wall Street a mitja sessió cotitza també amb pujades moderades.

Al capdavant de l'IBEX s'ha situat Popular, que s'ha disparat un 9,94% després de les últimes informacions que apunten que Santander ha contractat Citi per presentar una oferta vinculant sobre el banc. L'entitat càntabra, igual que BBVA o Telefónica, van respectar ahir suports i han tancat amb pujades del 2,40% i 2,30%.

A més de Popular i BBVA, ACS també s'ha revalorat amb força al 2,68% i Enagás ha pujat un 2,09%. Pel costat de les caigudes, només ha tancat en vermell DIA al -0,51%, mentre que Inditex ha tancat pla al 0,08% i IAG ha pujat de forma moderada amb un 0,10%.

Per la resta, i en el pla polític, els inversors prestaran atenció al qual pugui passar aquest cap de setmana a les primàries del PSOE (diumenge). Bé és cert que la política local té escàs impacte a l'IBEX (ni tan sols quan vam estar mesos sense Govern aquest va arribar a ressentir-ne realment), però també és cert que són diversos els experts que han advertit que, si guanya finalment Pedro Sánchez, la notícia no beneficiària en res la situació del país. Segons l'opinió de JP Morgan i Bank of America Merill Lynch, la victòria de l'exsecretari general del PSOE a les primàries tindria conseqüències negatives per l'economia. Caldrà estar atents al què passi diumenge i, sobretot, comprovar si l'IBEX ho recull dilluns d'alguna manera (alguna cosa, d'altra banda, no massa probable).

Seguint amb l'actualitat política, a l'Iran, al voltant de 56,4 milions d'iranians votaran avui entre quatre candidats a la presidència. Els favorits són l'actual mandatari, Hassan Rohani, que és el candidat de la continuïtat, i Ibrahim Reisi, que és l'aposta pel retorn dels conservadors. Aquestes eleccions a l'Iran es produeixen en vigílies de la reunió de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), de la qual l'Iran és membre clau, que tindrà lloc la setmana que ve (25 de maig) i en la qual previsiblement es decidirà augmentar en el temps (9 mesos més) les retallades en la producció de cru. El petroli puja al tancament del mercat amb una alça superior al 2% i el barril de Brent cotitza als 53,60 dòlars, mentre que el West Texas, als 50,30 dòlars.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, apunta que la sessió d'aquest divendres "neutralitza així les importants caigudes d'aquest dijous i tanca el buit baixista als 10.786 punts. Si bé és cert que encara no es pot confirmar el final de la fase correctiva iniciada des dels màxims de principis de maig, hi ha detalls, bastants, que ens permeten seguir sent optimistes tot i les fortes caigudes a les quals hem assistit en algun moment d'aquesta setmana".

"Ens hem de fixar en BBVA, Banco Santander i Telefónica. Els dos primers han emplenat gairebé íntegrament aquests buits alcistes però no els haurien tancat -senyal de fortalesa-, mentre que Telefónica el que ha fet, de moment, és corregir , fins al nivell d'ajust del 61,8% de Fibonacci i des d'aquí ha començat a recuperar posicions amb força", comenta Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador