• L'Ibex 'agafa aire' en una jornada amb menor volum de negociació pel festiu
  • Carles Puigdemont té fins a aquest dilluns per respondre el requeriment del Govern i confirmar si va declarar o no la independència

Amb permís de Catalunya, l'Ibex intenta prendre's aquest dijous, festiu en tota Espanya, un merescut 'descans' després de dies i dies de tensió política que està provocant una considerable volatilitat al mercat espanyol i generant una bona dosi d'incertesa. A aquestes hores es manté pla (+0,07%. 10.285 punts), igual que la resta d'Europa. Dins del selectiu destaquen les caigudes en Mapfre, Siemens Gamesa i DIA i les alces en Colonial i Cellnex.

  • 11.027,80
  • -0,43%

Aquest dimecres es van publicar a l'altre costat de l'Atlàntic les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed), que van mostrar que, excepte un canvi significatiu en les perspectives econòmiques, es justificaria un altre augment de tipus a finals d'any. "Les actes de setembre no van afegir gens nou al que ja sabíem, i les dades recents certament no han fet gens per soscavar la premissa d'una altra pujada de tipus. Les dades de nòmines no agrícoles de la setmana passada van poder haver estat decebedores, però una altra disminució de la taxa de desocupació al 4,2%, així com un fort salt en la pressió dels salaris, van deixar la porta encara més oberta a aquesta pujada de tipus", assenyalen els experts de CMC Markets.

Tornant a l'Ibex, José María Rodríguez, expert de '*Bolsamanía', continua recordant que, mentre l'índex no superi els 10.400-10.450 punts cap cosa canviarà en la seva tendència a la baixa. "Només en cas que aquest nivell quedi enrere començarem a plantejar-nos que, potser, el pitjor ha passat ja per al nostre selectiu", assenyala aquest analista. Afegeix Rodríguez que la clau podria estar en Telefónica, que està rebotant des de suports. "Per sobre dels 9,85 euros tindrem figura de tornada en Telefónica i, per tant, caldria apostar per un abans i un després en el nostre Ibex", apunta.

Respecte al 'gran tema', la crisi catalana, el nou 'Dia D' serà aquest proper dilluns, termini fixat perquè Carles Puigdemont, president de la Generalitat, respongui al requeriment que li ha fet el Govern per confirmar si va declarar o no la independència aquest dimarts. Mariano Rajoy, president de Govern, ha advertit a *Puigdemont que té la possibilitat de dir que no va anar així. En cas contrari, PP, PSOE i Ciutadans han acordat que s'activarà l'article 155 per suspendre l'autonomia de Catalunya. Les espases estan, de nou, en tot l'alt. Lluny d'haver-se 'solucionat' el problema, els ànims estan més crispats que mai però, fins que arribi el dilluns, sembla que el mercat (i els ciutadans) es prendrà un merescut descans.

Pel que fa al calendari d'aquesta jornada, la producció industrial de la Zona Euro d'agost va pujar un 1,4%. A més, hi haurà conferència de premsa de Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), que parlarà entorn de les 16:30 hores. A més, JP Morgan i Citigroup han presentat resultats. Tots dos per sobre del previst.

Noticias relacionadas

contador