• La nova crisi en l'Administració de Donald Trump també està al punt de mira
  • A Europa, Angela Merkel ha estat investida cancellera d'Alemanya per quarta vegada
ep presidenteconsejero delegadoinditex pablo isla en ruedaprensa
INDITEX

L'IBEX 35 ha viscut aquest dimecres una sessió volàtil marcada, sobretot, pel comportament d'Inditex. No obstant això, ha estat finalment la banca la que ha arrossegat el selectiu espanyol fins al vermell, de manera que l'índex ha caigut durant aquesta sessió un 0,03% i segueix sense recobrar el nivell dels 9.700 punts (s'ha quedat als 9.688 sencers).

  • 11.027,80
  • -0,43%

La companyia tèxtil presidida per Pablo Isla ha anunciat aquest dimecres els seus resultats, abans de l'obertura del mercat borsari. En concret, Inditex va augmentar un 7% el seu benefici durant l'exercici fiscal de 2017 (entre l'1 de febrer de 2017 i el 31 de gener de 2018), fins als 3.368 milions d'euros.

El consens esperava uns guanys de 3.350 milions, i el mercat ha rebut les xifres amb forta volatilitat: el gegant ha començat el dia pujant més d'un 1% i escassos minuts després s'ha capgirat i ha passat a caure un 2%. La companyia, que ha arribat a deixar-se un 5% aquest dimecres, ha acabat la sessió amb una revaloració del 3,83%, fins als 25,19 euros per acció.

No obstant això, el comportament de la segona companyia amb més pes de l'IBEX no ha pogut contrarestar els efectes de la primera: Banc Santander ha caigut un 1,87% i ha estat un dels valors més baixistes. El 'fanalet vermell' ha estat Grifols (-1,93%) i el tercer més baixista, BBVA (-1,50%).

La resta de bancs cotitzats en l'índex espanyol també ha tancat en vermell la sessió (CaixaBank: -1,31%; Bankia: -1,14%; Banc Sabadell: -0,72%; Bankinter: -0,48%).

ACS LIDERA ELS GUANYS

A l'altre costat de la taula, ACS ha liderat les pujades en revalorar-se un 7,96%. La constructora presidida per Florentino Pérez crearà una companyia conjunta amb la italiana Atlantia per adquirir la concessionària Abertis (+0,16%). Al comunicat enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha confirmat que el preu de l'oferta es mantindrà als 18,36 euros per acció. Després d'aquesta notícia, la cotització de la companyia ha estat suspesa durant part de la jornada, igual que la d'Abertis.

A la part alta de la taula, ACS han estat seguit de l'esmentada Inditex i Siemens Gamesa (+3,70%). Cal esmentar també que Merlin Properties ha pujat un 1%, mentre Mediaset ha caigut un 0,11% després de sengles recomanacions d'inversió que han fet els analistes de Bankinter (positiva en el cas de la immobiliària, negativa per al conglomerat mediàtic).

ALTRES BORSES

La resta de les borses europees, per contra, han acabat amb guanys la sessió d'aquest dimecres, excepte l'índex CAC 40 francès. A més, un dia després de veure retrocessos importants a Wall Street (Dow Jones: -0,68%; S&P: -0,64%; Nasdaq: -1,02%), les caigudes es mantenen en la Borsa de Nova York al tancament del mercat borsari espanyol, a causa del temor que Trump desencadeni una guerra comercial amb la Xina.

TILLERSON, MERKEL I BCE

Fora del pla borsari, als Estats Units és notícia la nova crisi en l'Administració de Donald Trump després que el seu secretari d'Estat, Rex Tillerson, hagi estat destituït. Els experts diuen que se’n va una altra figura que representava un biaix més moderat -a l'estil del biaix econòmic més moderat de Gary Cohn, l'assessor econòmic de Trump que va abandonar el lloc recentment després de l'aprovació dels aranzels a l'acer i el alumini- i que el seu lloc passa a ser ocupat per un perfil més agressiu representat per Mike Pompeo, director de la CIA. Pompeo s'encarregarà de dirigir un dels desafiaments històrics dels Estats Units: el cara a cara entre el president nord-americà i el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un.

I mentre la postura dels Estats Units sembla que tendeix a radicalitzar-se, a Europa sembla que 'les aigües tornen al seu curs' al pla polític. Aquest dimecres Angela Merkel ha estat investida cancellera d'Alemanya per quarta vegada després que la militància socialdemòcrata votés -el passat 4 de març- a favor de la gran coalició de Govern. S'espera que la investidura de Merkel reactivi el panorama polític europeu i que Alemanya i França prenguin el comandament per avançar en les reformes. De moment, Merkel va avançar aquest dilluns que viatjarà a França per reunir-se amb el president francès i avançar en les propostes conjuntes per a la Zona Euro i la política migratòria i de Defensa de la Unió Europea (UE).

Mario Draghi també té la seva part de protagonisme aquest dimecres. El president del Banc Central Europeu ha parlat aquest dimecres des de Frankfurt per referir-se a la futura política monetària al bloc europeu. Les previsions per a la inflació són positives, però amb taxes que no s'acostaran a l'objectiu del 2% fins passat el 2020, data per la qual llavors, la cadira de l'italià haurà estat ocupada pel seu successor. "Veiem avançar la inflació cap al nostre objectiu a mitjà termini, estem més convençuts que en el passat que aquesta convergència es produirà", va dir el banquer.

A més, des del punt de vista empresarial internacional, Société Générale estaria en converses per comprar la divisió de renda variable, mercats i productes bàsics de Commerzbank, segons ha informat Reuters citant el diari alemany Handelsblatt.

ANÀLISI TÈCNICA

"La sessió d'aquest dimecres és enganyosa perquè tot i tancar pràcticament sense canvis hem assistit a importants moviments en molts dels títols directors", segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

"D'alguna manera les importants pujades d'Inditex (que queia per sobre del 5% a primera hora) compensen el mal que ha fet el sector financer el dia d'avui. Els bancs han caigut amb força amb BBVA i Banc Santander al capdavant", explica l'expert. "I el que és pitjor, rebots, a part, tenim figures que no conviden precisament a l'optimisme de cara a les pròximes setmanes", afegeix.

"Santander ha perforat amb claredat el suport dels 5,4 euros i això és un clar senyal de debilitat. I mentrestant sembla que Telefónica aguanta el tipus. Em quedo, sense cap dubte, amb la sessió d’'anada i vinguda’ d'Inditex, que tanca amb importants pujades i amb un dels majors volums de negociació de la seva història. Tècnicament, sembla que el pitjor ha passat ja per al gegant tèxtil", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador