El rebot d'aquest dimecres sembla que va ser «flor d'un dia», i fa la sensació que aquesta setmana l'IBEX i la resta de borses europees no tenen, ni molt menys, la força necessària per pujar..., més aviat tot el contrari.

Ganes de caure per a uns mercats que no troben catalitzadors positius encara que hi hagi cada vegada més veus que s'obstinin a subratllar que les causes que s'estan esgrimint per justificar les caigudes «no tenen fonament». Tant si en tenen com si no, el que sí que hi ha al mercat és un domini absolut del sentiment negatiu (fundat o no, com els diem) que ho envaeix tot i que ens està portant a caure, caure i no parar de caure.

Com saben, el proper suport de l'IBEX el tenim en el nivell de 7.500 punts, nivell al qual el selectiu espanyol sembla que es dirigeix amb pas ferm, si tenim en compte que aquest dijous torna a perdre ni més ni menys que un 3% i ja cotitza a 7.884 punts. A la resta de places, també s’observen fortíssimes caigudes: del 3% al Cac, del 2,26% al Dax, del 2,11% a l’FTSE i del 2,96% a l'índex portuguès. Itàlia, com Espanya, se situa a la cua amb caigudes del 4,60%.

TOT EMPITJORARÀ MÉS

«No suporto dir això», però les vendes continuaran. Així de clar es mostra el famós guru i inversor Dennis Gartman a la CNBC. Segons ell, les vendes persistiran. «No crec que ja hàgim vist totes les vendes, en absolut. Crec que encara hi haurà més caigudes», assenyala el fundador de «The Gartman Letter», i afegeix: «Els fons sobirans estan en procés de liquidació. No tenen cap més opció».

«Em temo que tot empitjorarà encara més», assenyala Gartman, que no troba res a què poder «aferrar-se» per reprendre les alces, i al mateix temps adverteix: «Crec que en aquest moment els bancs centrals estan tan confosos com ho pot estar qualsevol persona. No crec que ara ningú estigui buscant una gran ajuda en els bancs centrals per sortir d'aquesta situació».

Existeix, afegeix Gartman, una espiral descendent al mercat i cap indicador que aquestes vendes s’hagin d’acabar.

«S’acabaran quan s'acabin (les vendes)», diu. «He viscut 40 anys envoltat pels mercats. De sobte, simplement les vendes s’acaben, tothom mira al voltant i s'adona que el tsunami de vendes ha parat. És així.»

contador