• Técnicas Reunidas s'ha deixat un 17% després de rebaixar les seves previsions
  • ArcelorMittal, per la seva banda, ha liderat les pujades després de presentar els seus comptes
  • Al pla polític, Regne Unit se separarà de la UE el 29 de març de 2019
cbibex35 bolsa

Mala setmana per a l'IBEX 35, que ha tancat aquest divendres amb una caiguda del 0,48%, fins als 10.092 punts. Amb això, ha baixat un 2,55% a la setmana, ha perdut el suport dels 10.120 punts i s'ha acostat als mínims d'octubre. La tensió política, provocada per Catalunya, encara segueix passant factura al selectiu. A més, des dels màxims de l'1 de novembre, el selectiu ja es deixa un 5%, després d'encadenar vuit jornades consecutives de pèrdues.

  • 11.065,20
  • -0,09%

Diuen els experts de Bankinter que, a causa de la pressió que està patint l'índex, té sentit pensar que ara és més interessant i convenient invertir en altres mercats, com el francès o l'italià, que a Espanya. Aquest plantejament és probablement el que es fan molts inversors i experts, nacionals i estrangers, i és la causa que està patint l'IBEX, que ha passat de ser un dels millors índexs a Europa a l'any (només per darrere de la borsa italiana ) a posar-se a la cua de tots ells.

La temporada de resultats continua amb força i ha tingut gran protagonisme. Técnicas Reunidas ha informat que el seu benefici ha caigut un 45%, però el més important ha estat la seva "profit warning". La companyia ha anunciat que no complirà amb les previsions d'aquest any ni del que ve, cosa que ha fet que el valor s'hagi desplomat un 17,1%, fins als 23,3 euros.

Setmana negra per a l'IBEX 35: des dels màxims de l'1 de novembre, el selectiu ja es deixa un 5%

Meliá Hotels també ha anunciat una "profit warning", tot i que les seves pèrdues han estat molt més suaus, del 0,51%, fins els 10,74 euros. Meliá ha informat que no complirà amb les previsions per la crisi a Catalunya i ha confirmat una caiguda a les reserves i un lleuger augment al nombre de cancel·lacions al territori català.

D'altra banda, ArcelorMittal també ha presentat els seus comptes, però el seu comportament en borsa ha estat totalment diferent. La companyia acereria ha informat d'uns beneficis de 1.205 milions de dòlars, un 77% més que durant el mateix període de l'any passat. Això ha fet que sigui el millor valor del selectiu, amb una pujada del 3,5%, fins als 25,16 euros.

Siemens Gamesa i Acciona han acompanyat Técnicas Reunidas a la part baixa de la taula amb caigudes del 3% i del 2,39%, respectivament. Pel que fa a Siemens Gamesa, JP Morgan ha reduït la seva valoració fins a 11 euros des dels anteriors 11,5 euros.

A la banda de les pujades, Banc Sabadell, amb una revaloració del 0,72%, i Bankia, que ha avançat un 0,46%, han estat els dos valors que han acompanyat Arcelor. Cal destacar que dels pesos pesants de l'IBEX només Banc Santander ha estat capaç de tancar en positiu, amb una lleugera pujada del 0,09%.

LA SEPARACIÓ DEL REGNE UNIT, AL MARÇ DE 2019

Les borses del Vell Continent han tancat aquest divendres amb caigudes. Així, el CAC 40 de França s'ha deixat un 0,54% i el DAX 30 alemany un 0,46%. Cal posar l'accent d’aquesta jornada a l'FTSE 100 de Londres, que s'ha deixat un 0,66%. I és que el Regne Unit ha estat un dels protagonistes, ja que Theresa May, la primera ministra del país, ha anunciat que la separació de la Unió Europea es produirà el 29 de març de 2019, gairebé tres anys després del referèndum.

A l'altre costat de l'Atlàntic, Wall Street cotitza amb moderades caigudes després del retard en l'aprovació de la reforma fiscal als EUA. En un altre ordre de coses, continua la gira de Donald Trump per Àsia. Aquest divendres, el president serà a Vietnam, on s'espera que continuï recaptant suports en relació a Corea del nord.

Pel que fa al mercat de divises, l'euro puja un 0,11% en el seu canvi contra el dòlar fins als $1,165. Pel que fa al petroli, el barril Brent, de referència a Europa, puja un 0,31%, fins als 64,12 dòlars, i el barril de West Texas, de referència als EUA, avança un 0,1%, fins al 57,23 dòlars.

Amb tot, aquest divendres el mercat no perd de vista la decisió de deixar en llibertat els membres de la mesa del Parlament i la seva presidenta, un capítol més a l'extens llibre de la crisi catalana que tindrà el seu 'final' -o el seu començament- el proper 21 de desembre, quan se celebrin les eleccions a Catalunya. Mentrestant, el selectiu segueix sense aixecar el cap. No ho feia quan la resta d'Europa pujava i ara que les principals places europees s'estan prenent un merescut descans, encara menys.

ANÀLISI TÈCNICA

"Vuitena sessió consecutiva de caigudes i amb això es diu tot", assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. Després del tancament a la baixa d'aquest dijous, que va anul·lar el petit 'martell' que ens va dibuixar dimecres des del nivell d'ajust del 61,8% de retrocés de l'últim impuls alcista, "no ens fiem del nostre selectiu".

Gairebé tots els títols de pes del nostre mercat continuen mostrant clars senyals de debilitat (Inditex, BBVA, Telefónica) i sense ells és impossible posar fre a les caigudes. "La veritat és que podem dir obertament que no trobem suports clars fins als mínims d'octubre als 9.920 punts i per sota la zona dels 9.800 punts, la base del canal baixista", comenta l'analista. Seguim atents als títols de BBVA, que acostuma a funcionar bastant bé com a valor avançat de l'IBEX 35."és crític, clau, que el suport dels set euros no es perfori durant els pròxims dies si no volem començar a veure nous fantasmes al mercat", conclou l'expert.

Noticias relacionadas

contador