• Només Abertis i Cellnex han caigut lleugerament aquest dilluns
  • D'aquesta manera, l'IBEX comença a recuperar-se després de la pitjor setmana des del Brexit
  • La resta de borses europees també han tancat amb importants pujades
broker703290

Jornada de rebot per a l'IBEX 35, que s'ha quedat a un pas dels 9.800 punts després de pujar un 1,36%, fins als 9.771,1 punts. D'aquesta manera, l'índex comença a recuperar-se després de la pitjor setmana des del Brexit, durant la qual va acumular una caiguda del 6%. La resta de borses europees també han rebotat aquest dilluns.

  • 10.687,20
  • 0,01%

De tornada a l'IBEX, només dos valors han tancat amb caigudes. Abertis s'ha deixat un 0,26%, fins als 19,45 euros, i Cellnex ha caigut un 0,18%. D'altra banda, destaquen les pujades de Mediaset, que ha avançat un 4,42% i d'Endesa, amb una revaloració del 3,25%. L'energètica ha rebut un informe favorable de JP Morgan, que ha elevat la seva recomanació a sobreponderar.

Bona sessió per als cinc 'pesos pesants' del selectiu. Cal parlar d'Inditex, que després de diverses jornades amb caigudes generalitzades, aquest dilluns ha pujat un 1,57%. Deutsche Bank torna a apostar per la companyia tèxtil i ha millorat la seva recomanació fins a comprar.

Els bancs també han registrat importants pujades. Així, Banc Santander ha rebotat un 1,79% i BBVA, un 1,26%. Per la seva banda, Bankinter i CaixaBank han pujat un 1,5%; Banc Sabadell, un 1,6% i Bankia, un 0,9%.

Al Mercat Continu, Metrovacesa ha rebotat un 3,23% després que el fons britànic Schroders hagi declarat el 4,3% del seu capital social. Schroders se suma així a Santander i BBVA, bancs que es mantenen com a primers accionistes de Metrovacesa després de la seva col·locació en borsa, amb una participació del 53,31% i el 20,85%, respectivament.

ALTRES MERCATS

La resta de borses del Vell Continent han tancat amb pujades importants. El DAX 30 alemany s'ha revalorat un 1,67%; el CAC 40 de França ha pujat un 1,51% i el FTSE 100 de Londres, un 1,24%. A més, a l'hora del tancament del mercat europeu, Wall Street cotitzava amb pujades superiors a l'1%. Els índexs novaiorquesos van reaccionar divendres des de les seves mitjanes de 200 sessions.

"Avui no hi ha grans dades mundials i el focus romandrà sobre el sentiment de risc als mercats després de les caigudes en les accions de la setmana passada", assenyalen els experts de Danske Bank al seu informe diari. Per la seva banda, Michael Hewson, responsable d'anàlisi de CMC Markets al Regne Unit, creu que els mercats europeus semblen "preparats per començar la nova setmana amb fermesa, fet que suposa un respir després de dues setmanes de fortes caigudes.

Afegeix aquest expert que, però, aquest "rebot tardà dels mercats nord-americans no pot amagar que Wall Street i la resta de borses mundials han viscut la seva pitjor quinzena de l'última dècada". Segons Hewson, després de guanys constants a les borses i d'una volatilitat força baixa durant el transcurs dels darrers dos anys, la situació mostra "una complaença que ha prevalgut durant un temps i que sembla haver-se trencat arran d'un augment en la volatilitat".

A l'àmbit empresarial, aquest dilluns Heineken ha presentat una millora del 25,6% en el seu benefici el 2017. A més, Monte dei Paschi es deixa un 5% en borsa després d'anunciar divendres unes pèrdues superiors al que s'esperava.

Cal destacar també que, en declaracions a la CNBC Sunday, la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, va dir que "hi ha hagut una correcció del mercat d'entre el 6% i el 9%" i la va descriure com "una correcció benvinguda".

Alhora, els inversors també vigilaran les novetats des dels Estats Units, on el president Donald Trump revelarà un pla d'infraestructures de 200.000 milions de dòlars. El pla sembla que haurà de fer front a les crítiques dels demòcrates al Congrés, per als quals no oferiria la quantitat de fons suficient, segons Reuters.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, afirma que l'IBEX comença la setmana recuperant posicions des de l’important zona de suport dels 9.600 punts, abans resistència. "En principi tot apunta que el rebot podria tenir continuïtat cap a la zona de resistència dels 9.900 amb extensió fins als 10.000 punts", comenta l'analista.

Si ens centrem en els dos grans bancs del nostre país, l'interessant del moment actual és que la setmanal passada BBVA tancava als 7,009 euros. És a dir, no va perforar l'important suport dels set euros, mentre que Santander sembla haver trobat suport a la base del canal alcista pel qual s'ha estat desplaçant el títol des de principis de setembre.

"O dit amb altres paraules, tot possibilitat que hàgim vist el final de les caigudes i que, per tant, estiguem davant d'alguna cosa més que un rebot. Passa per respectar sí o sí els mínims de la setmana passada tant a l'IBEX com per al conjunt dels valors de pes", conclou José María Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador