• El rang de preus en el qual s'està movent l'índex durant els últims temps és molt estret
  • Aquest divendres els inversors miren cap als Estats Units i cap a la decisió de Fitch sobre l''avaluació' d'Espanya
eurodolarparidad

L'IBEX 35 torna als números verds i tanca aquest divendres amb una pujada del 0,45%. Durant la setmana, el selectiu pràcticament no s'ha mogut (+0,16%). Després d'un inici de setmana durant el qual l'IBEX s'havia acostat cap als 10.600 punts, finalment l'índex s'ha desinflat i no aconsegueix recuperar el nivell dels 10.500 (10.479 punts).

  • 10.729,50
  • -0,33%

Cellnex ha tancat com el valor més alcista de la sessió després de pujar un 2,28%. L'han seguit Grífols (+2,1%) i Indra (+1,45%). També Inditex ha impulsat l'índex cap els guanys, després de revalorar-se un 0,81% després de tancar en vermell durant la sessió de dijous.

La banca torna a agafar força durant aquesta sessió, amb tots els grans bancs (excepte Bankia) tancant en verd i amb CaixaBank al capdavant, que tanca amb una pujada de l’1,1% després d'anunciar que va incrementar els seus dipòsits en 487.270.000 d'euros a l'octubre tot i la incertesa provocada després de l'1-O a Catalunya. Per la seva banda, Santander aconsegueix una pujada del 0,47% després que Alphavalue li atorgués un potencial alcista del 13% en sis mesos.

També en verd ha destacat DIA (+1,05%). Goldman Sachs segueix ampliant capital a la companyia d'alimentació i ja frega el 12%, encara que només controla de manera directa l’1,72%, ja que ha elevat el nombre d'accions prestades als baixistes.

Per la seva banda, els analistes de Banc Sabadell reiteren la seva aposta per Telefónica malgrat la seva debilitat borsària, i l'operadora puja un 0,52% durant aquesta sessió.

En vermell, Técnicas Reunidas ha protagonitzat les caigudes després de cedir un 1,71%. L'han seguit Bankia (-1,45%) i Repsol (-1,08%). També cau especialment Ferrovial (-0,6%), després que Deutsche Bank ha recomanat "vendre" les accions de la companyia, en considerar que el valor es veu afectat en ajornar la recuperació en els marges de la construcció.

Al mercat continu ha destacat PharmaMar, que ha patit una caiguda del 34%. La farmacèutica no ha començat a cotitzar fins a cinc hores després de l'obertura, però el resultat negatiu d'un estudi del seu fàrmac Zepsyre no ha agradat als inversors.

També al Continu ha estat notícia NH (+1,4%), després que el grup xinès HNA, propietari del 29,5% de l'hotelera, hagi posat en venda la seva participació. Barceló ja ha comunicat que "no té interès" en licitar per aquest percentatge en NH.

Finalment, ha destacat OHL (+0,23%), en què Brookfield, el soci d'Abertis al Brasil, ha entrat amb el 3% del capital de la constructora.

Pel que fa a Fitch, l’empresa anunciarà aquest divendres (al voltant de les deu de la nit, hora espanyola) la seva decisió sobre la qualificació d'Espanya (actualment està en 'BBB +', amb perspectiva positiva). L'agència serà la primera en pronunciar-se sobre l’'avaluació' d'Espanya el 2018 i, per tant, la primera que també ho farà després de les eleccions del passat 21 de desembre a Catalunya, que van tornar a donar la majoria absoluta als independentistes. Aquest resultat i la prolongació de la incertesa política pesaran, possiblement, al seu veredicte. Els experts creuen que no el tocarà precisament perquè persisteixen els dubtes al voltant de Catalunya.

EUROPA I ELS ESTATS UNITS

Números verds a les borses europees, amb pujades destacades en el cas del DAX 30 alemany (+1,1%). A Wall Street, els tres índexs es debaten entre els números verds i vermells després de tancar amb pèrdues aquest dijous després de marcar màxims successius.

Als Estats Units, la Cambra de Representants ha aprovat un pressupost a curt termini per evitar el tancament del Govern. El final del nou termini queda fixat al 16 de febrer. La mesura passa ara al Senat, on es necessita almenys una desena de vots demòcrates per ser aprovada. Republicans i demòcrates han estat negociant durant els últims dies la que seria la quarta pròrroga temporal del finançament des que va començar l'actual exercici fiscal, l'octubre de 2017.

Finalment, cal assenyalar que el petroli retrocedeix a aquestes hores amb força. El Brent baixa un 1%, fins als 68,60 dòlars, i el West Texas cedeix un 1,28%, fins als 63,13 dòlars. L'Agència Internacional de l'Energia (IEA per les sigles en anglès) ha anticipat un "explosiu" creixement de la producció de cru als Estats Units durant 2018 a causa de la pujada dels preus. Quant a l'euro, se situa als 1,2229 en l'encreuament amb el dòlar (-0,07%).

ANÀLISI TÈCNICA

Segons l'opinió de José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', l'IBEX tanca pla una setmana just "en zona de ningú, a mig camí entre el suport dels 10.300 punts (on presenta un buit alcista, i l'eterna resistència dels 10.600 punts". Així, considera que "almenys no ens enlairem massa de la resistència que tenim en els màxims de setembre".

Pel que fa a empreses, l'analista de 'Bolsamanía' destaca els nous màxims històrics de Bankinter, "el banc que millor ho està fent durant els últims anys". I és que, "tot i tancar la setmana en empat, la fortalesa del sector financer europeu segueix aquí, intacta". En la seva opinió, aquesta setmana ha estat "de consolidació de nivells per sobre de resistències", cosa que deixa les portes obertes que els bancs reprenguin les pujades de la setmana passada i s'encomanin a les borses.

Noticias relacionadas

contador