La bona notícia és que, així com vam començar la setmana passada amb molt mal peu, aquesta la comencem d'una manera totalment diferent. L'IBEX puja més d’un 3% i intenta recuperar els 8.200 punts, important nivell de resistència (abans suport).

El nostre expert José María Rodríguez assenyala que «l'única cosa que no li agrada» de la sessió d'aquest dilluns és que «l’hem començada amb un buit alcista del 2,50% i, encara que això és un senyal de fortalesa, l'experiència em diu que, en la gran majoria de casos, els preus retrocedeixen per emplenar, totalment o parcialment, aquests buits».

D'altra banda, els recordem que aquest dilluns no hi ha Wall Street per la festivitat del Dia del President, malgrat que nosaltres continuem recollint opinions d'experts sobre la complicada situació borsària. Curiosament, mentre que hi ha moltes veus pessimistes, també n’hi ha moltes altres que consideren que les causes de les caigudes no tenen de fonament i que ens recuperarem. No només això: creuen que és un bon moment per comprar.

Alguna cosa així comenten aquest dilluns els experts de Link Securities, que reconeixen que hi ha motius que pesen als mercats, però també assumeixen que «n’hi ha d’altres que els donen suport i que, tard o d’hora, quan els inversors ho creguin oportú (...), entraran en joc».

El que caracteritza aquest plantejament, que també hem vist en altres analistes, és que tots diuen que les borses reaccionaran a l'alça perquè hi ha motius, però, al mateix temps, reconeixen que és molt difícil precisar quan ho faran.

ELS FACTORS QUE AJUDEN ELS MERCATS

Els experts de Link Securities destaquen cinc aspectes que afavoririen les borses i donen suport a la idea que aquestes reaccionaran a l'alça. Són aquests:

1. Malgrat els temors dels inversors, l'escenari més factible per a la Xina és un «aterratge suau». Si el sector de serveis aconsegueix substituir el paper del manufacturer sense grans traumes, i això es reflecteix en un creixement econòmic estable d'entre un 6 i un 6,5%, els mercats es tranquil·litzaran.

2. Igualment, de moment no es veu recessió ni als EUA ni a Europa. El consum privat i el sector residencial estan suportant la primera d'aquestes economies, gràcies als baixos preus de l'energia i els baixos tipus d'interès.

3. La renda variable és actualment l'única inversió atractiva tenint en compte els baixos tipus d'interès que ofereixen els dipòsits bancaris i els elevats preus de la renda fixa, cosa que comporta rendibilitats molt baixes. En aquest sentit, moltes companyies amb gran visibilitat futura de resultats –gran recurrència d’aquests a causa de les característiques defensives dels seus negocis– ofereixen actualment rendibilitats per dividend molt superiors a les que ofereixen els seus bons a llarg termini.

4. Les valoracions de moltes companyies, especialment de sectors com el bancari, es troben en mínims multianuals, fins i tot per sota dels que van marcar el 2008-2009. Això passa en un moment en què les seves expectatives de resultats són molt millors i els seus balanços es troben molt sanejats.

5. Finalment, és molt factible que, per «necessitat», els països productors de petroli, especialment els de l'OPEP i Rússia, acabin formalitzant un pacte per «regular» la producció de cru, encara que sigui a costa de continuar perdent quota. Els elevats dèficits de les seves balances fiscals i el risc de tensions polítiques internes estarien pressionant en aquest sentit. El problema és determinar quan cediran i adoptaran aquesta estratègia. Si es compleix aquesta hipòtesi, les borses mundials reaccionaran a l'alça amb molta força.

contador