• Aquest canvi podria avançar una pujada de tipus per a aquest any
cbdraghi8q1

Les actes de la reunió de desembre del Banc Central Europeu anticipen un canvi en el full de ruta dels tipus d'interès, la qual cosa podria portar a una pujada dels tipus abans del que s'esperava. L'euro ha augmentat les seves pujades davant del dòlars després de la publicació de les actes i ja cotitza per sobre dels 1,20 'bitllets verds' (+0,6%; $1,2026). A més, el sector bancari de l'IBEX ha començat a avançar amb més força.

  • 1,0661$
  • 0,08%

El Banc Central Europeu (BCE) ha plantejat la possibilitat que a partir d'aquest 2018 serà necessari donar un gir en el missatge de la política monetària de la institució per ajustar gradualment el llenguatge en línia amb les millors perspectives de creixement i amb la seva "major confiança" que la inflació arribarà l'objectiu de situar-se lleugerament inferior al 2% a mitjà termini.

La principal autoritat monetària de la Zona Euro ha donat, amb aquestes actes, noves pistes sobre un enduriment de la política monetària, com a conseqüència de la millora econòmica de la zona. El BCE assenyala que a principis d'aquest exercici revisaran la seva comunicació pel que fa a la política monetària.

La institució monetària ha introduït al seu comentari que el seu "llenguatge" s'hauria d'adaptar a "la nova orientació de la política monetària" i a les millors perspectives econòmiques per principi d'aquest any. A més, ha intensificat la seva confiança que la inflació a l'Eurozona arribarà a mitjà termini a la meta, però ha tornat a incidir que encara continua sent necessari "un ampli grau d'estímuls monetaris".

"El llenguatge, relacionat amb diverses dimensions de l'orientació a futur de la política monetària, podria revisar-se a principis de l'any -en referència a 2018-", ha apuntat l'institut emissor al document, per afegir que els responsables polítics del BCE van compartir "àmpliament" l'opinió que la comunicació "ha d'evolucionar gradualment".

La principal autoritat monetària de la Zona Euro ha donat, amb aquestes actes, noves pistes sobre un enduriment de la política monetària

En aquest sentit, l'entitat presidida pel banquer italià Mario Draghi també ha explicat que, a mesura que s'avança cap a un ajust sostingut de la inflació, la importància relativa sobre l'orientació a futur dels tipus d'interès augmentarà en detriment de l'interès dels inversors pel programa de compres d'actius.

"Es va suggerir que la comunicació del Consell hauria d'ajustar gradualment al llarg del temps per evitar moviments sobtats i injustificats en les condicions financeres", ha asseverat l'entitat.

Ranko Berich, cap d'anàlisi de mercat en Monex Europe, assenyala que "les actes d'avui són la indicació més clara fins ara que els membres del consell de govern estan començant a prendre nota de l'accelerada recuperació de l'Eurozona". Així, destaca que la clau de les actes és el canvi de comunicació "si tal canvi es farà oficial durant els pròxims mesos, seria la primera gran desviació de la promesa actual de mantenir una política acomodatícia".

Per la seva banda, John Dolan, distribuïdor sènior de FEXCO Corporate Payments, apunta que el BCE ha "millorat substancialment el ritme". No obstant això, matisa que dista "molt de ser un anunci definitiu," és un clar senyal que l'enduriment de la política monetària ha entrat en el corrent principal del BCE i està més ràpid del que es preveia".

El programa de compra d'actius (APP, per les sigles en anglès) es va posar en marxa el 2015, mitjançant el qual es van reduir els costos d'endeutament, amb l'objectiu d'evitar l'amenaça de la inflació i impulsar el creixement econòmic després de la crisi de deute. El tipus d'interès de referència se situa al 0%, mínim històric en què la taxa es manté estable des de març de 2016.

A més, el BCE ha considerat important reiterar les seves decisions de política d'octubre i subratllar el "compromís" del Consell de Govern amb l'objectiu d'estabilitat de preus, a més de reafirmar que continuava sent necessari un ampli grau d'estímuls monetaris perquè la inflació convergeixi cap a la meta, cosa que s'aconseguirà "gràcies" al paquet de flexibilització quantitativa (QE, per les sigles en anglès) proporcionat pel BCE.

"El fort impuls cíclic i la consegüent reducció significativa de la folgança econòmica van proporcionar una major confiança que la inflació convergiria cap a l'objectiu del Consell de Govern", ha afegit el BCE, alhora que ha admès que les pressions subjacents "es van mantenir en general apagades i encara no han mostrat signes convincents d'una tendència sostinguda a l'alça".

Noticias relacionadas

contador