ep imagenesla aperturala bolsamadriddr
EUROPA PRESS

Espanya va assistir a una única sortida a borsa durant el primer semestre de 2018, quan va tenir lloc el salt al parquet de Metrovacesa i registra així un descens del 67% en el volum i el valor de les transaccions respecte al mateix període de l'any anterior, mentre que en tot el món el nombre d'operacions va baixar un 19%, fins als 676 debuts, amb una valoració agregada de 90.000 milions de dòlars (76.113 milions d'euros), segons un estudi elaborat per Baker McKenzie.

Aquesta situació s'explica per les preocupacions geopolítiques i pel retorn de la volatilitat al mercat

Aquesta caiguda en el volum total de sortides a borsa s'explica per les preocupacions geopolítiques, incloent-hi les polítiques proteccionistes dels EUA i l'absència de progressos cap al 'Brexit', així com pel retorn de la volatilitat al mercat, esdeveniments que dificulten per a les empreses trobar "una finestra d'oportunitat adequada" per fer el salt al parquet.

Per la seva banda, des del començament de l’any el nombre de sortides a borsa retirades ha estat inferior al del mateix període de 2017, amb un total d’11 operacions i una valoració de 1.500 milions de dòlars (1.268 milions d'euros) enfront de les 23 de l'any passat, el valor del qual va ascendir a 783 milions de dòlars (662 milions d'euros).

Enrique Carretero, soci responsable de l'àrea de mercats de capitals a Baker McKenzie, ha apuntat que "la volatilitat provocada per la inestabilitat política ha afectat els mercats, tant de deute com de capital, cosa que ha portat a ajornar els plans de cotització d’algunes empreses. Aquesta situació pot millorar durant la segona meitat de l'any si la volatilitat als mercats i les tensions geopolítiques disminueixen".

No obstant, en el cas d'Espanya, el responsable de Mercantil de Baker McKenzie ha destacat la puixança del sector immobiliari al Mercat Alternatiu Borsari (MAB) i ha assenyalat que "encara que durant el primer semestre del 2018 s'ha produït un descens de les sortides a borsa, al MAB hi ha hagut una mica més d'activitat, principalment de SOCIMI".

MÉS SORTIDES A BORSA TRANSFRONTERERES

Tot i el descens general, les operacions transfrontereres van desafiar els temors proteccionistes i la volatilitat, ja que s'han tancat 85 operacions d'aquest tipus entre gener i juny, un 18% més que durant el mateix període de 2017, amb un sensible increment d'emissors estrangers que van buscar cotitzar a la Borsa dels EUA, tot i la retòrica proteccionista de Donald Trump.

Pel que fa al valor de les transaccions realitzades, durant el primer semestre es van dur a terme operacions transfrontereres per valor de 16.600 milions de dòlars (14.038 milions d'euros), un augment anual de gairebé el 15%.

Noticias relacionadas

contador