• Els analistes creuen que aquestes retallades són una correcció i segueixen apostant per la renda variable
  • També hi ha veus que adverteixen que la volatilitat s'ha deslligat i que és millor buscar refugi fora dels índexs
eurodolarparidad

Tremenda la forma en què s'han complicat les coses per a les borses de tot el món. De nit al dia, Wall Street ha començat a dubtar i, com és habitual, ha arrossegat amb ell totes les places. Es diu que quan Wall Street esternuda, la resta d'índexs es constipen. Ara s'està complint això però, a més, s'està veient el possible començament d'una 'pulmonia' a Wall Street, de manera que la resta de borses poden témer el pitjor.

DAX

  • 18.137,65
  • 1,55%
  • 11.075,40
  • 1,70%

L’'excusa' a la qual s'està recorrent per explicar aquest 'daltabaix' són les pressions inflacionistes, amb la pujada salarial que va mostrar l'últim informe d'ocupació de gener de Estats Units -publicat divendres passat- com a detonant.

El Dow Jones va registrar aquest dilluns el seu major retrocés des de juny de 2011. Es va deixar ni més ni menys que un 4,6%, i un percentatge similar és el que han retallat aquesta matinada les borses asiàtiques (Nikkei: -4,73%). A Europa, les principals places han començat aquest dimarts amb retallades superiors al 3% (ara en cedeixen un 2%) i, en el cas de l'IBEX, està lluitant per no abandonar el suport clau dels 9.900 punts (per sota no té fre fins la zona de 9.600-9.500 punts).

Febrer no podia haver començat pitjor per a les borses mundials, que han passat de registrar màxims històrics consecutius (en el cas de Wall Street) a viure caigudes no vistes en anys

Febrer no podia haver començat pitjor per a les borses mundials, que han passat de registrar màxims històrics consecutius (en el cas de Wall Street) a viure caigudes no vistes en anys. Pel que fa a l'IBEX, en un 'sospir' ha abandonat la seva 'lluita' per superar els 10.600 (en la qual estava immers, sense anar més lluny, la setmana passada) per passar a intentar no caure molt més baix dels 9.900.

Molts inversors es pregunten si les borses estan dibuixant un canvi de tendència i assistim al final del mercat alcista que fa tants mesos que ens acompanya. Els experts de Link Securities sostenen que no és així i recomanen aprofitar les caigudes en els índexs per comprar. Això sí, esperant primer que el mercat toqui fons i s'estabilitzi.

"La lectura que han fet els inversors d'aquest nou escenari és senzilla: la major inflació forçarà els bancs centrals a anticipar la retirada d'estímuls monetaris, cosa que penalitzarà la liquiditat i augmentarà els costos de finançament, fet que té un impacte directe en els comptes de resultats de moltes companyies, sobretot a les financerament més palanquejades, i indirecte en les seves valoracions, en augmentar la taxa d'interès sense risc utilitzada pels analistes per descomptar els futurs fluxos de caixa de les companyies", expliquen aquests analistes.

Segons l'opinió d'aquests experts, tot indica que els principals índexs nord-americans van a entrar al que es considera una correcció tècnica. "Una vegada que s'estabilitzin, creiem que en sorgiran interessants oportunitats", recalquen aquest dimarts.

"Sembla que hi ha una obsessió per culpar d'aquesta caiguda la creixent retòrica sobre la inflació i les pujades de tipus, però, molt poc ha canviat realment en aquest front i, per a mi, certament, no el suficient com per causar les vendes massives que s'estan veient a tots els àmbits", assenyala James Hughes, analista d’Axi Trader. Per la seva banda, Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, subratlla el fet que no hi ha hagut un catalitzador específic per explicar aquestes retallades més enllà de les dades que es van publicar amb l'informe d'ocupació del passat divendres. "És probable que es vegin més caigudes abans de tocar fons", adverteix.

Segons Mike van Dulken, analista d'Accendo Markets, aquesta situació emana d'"una tempesta perfecta" que inclou diversos ingredients com "un fort ral·li de 2017 que s'estén fins al gener, baixa volatilitat, baixos tipus d'interès, excés d'optimisme i complaença, excés de palanquejament i enginyeria financera", afirma l'analista. En aquest context, Dulken indica que tot s'accelera a mesura que "els inversors reaccionen davant la possibilitat que els tipus d'interès pugin i els rendiments dels bons pugin encara més per posar en perill la situació actual del mercat", afirma.

PENDENTS DE LA RENDA FIXA NORD-AMERICANA

Aquest temor perquè la inflació reaparegui abans del que s'esperava ha provocat que des de fa unes setmanes els mercats de bons s'hagin tensat, provocant el repunt de les rendibilitats d'aquests actius i, per tant, encarint el finançament de països i empreses. A més, segueixen subratllant des de Link, si els tipus d'interès dels bons a llarg termini continuen pujant, es convertiran en una "alternativa" més segura i atractiva que la renda variable per a molts inversors conservadors, que s'han vist forçats durant els últims anys a assumir més risc comprant borsa per poder rendibilitzar els seus estalvis.

"Hem de seguir prestant atenció a l'evolució de la renda fixa per la influència que està tenint en la renda variable", assenyalen els experts de Bankinter

"Hem de seguir prestant atenció a l'evolució de la renda fixa per la influència que està tenint en la renda variable, encara que al final de la sessió d'aquest dilluns sembla que la Tir de la T-Note es va consolidar a nivells inferiors al 2,7% . En conseqüència, el saldo de la setmana serà negatiu tot i que és probable que el mercat s'estabilitzi cap a dijous o divendres perquè posteriorment (dilluns o dimarts) entrin els caçadors de gangues. Si Powell diu alguna cosa, l'estabilització vindrà de seguida, però és improbable", indiquen els experts de Bankinter.

"L’'excusa' per aquestes caigudes té nom i cognoms: la caiguda dels bons a preus (el que provoca pujades en les rendibilitats). Així, el deu anys nord-americà llança una rendibilitat del 2,85% enfront de l’1,45% espanyol o el 0,73% alemany", precisa José María Rodríguez, expert de 'Bolsamanía', i afegeix:" a més que un increment en la rendibilitat del deute suposa un major cost dels EUA a l'hora de finançar-se, pot provocar una fugida cap a la seguretat per part d'aquells inversors que estimin interessant una rendibilitat pròxima al 3% en un actiu amb molt poc risc davant del qual es pot obtenir invertint en renda variable i després de tants anys de pujades sense descans".

QUÈ FER ARA?

La majoria d'analistes, com els de Link Securities, aposta per veure aquest comportament de les borses com una correcció puntual. En un informe publicat aquest dimarts, els experts de JP Morgan reiteren la seva positiva visió per 2018. "Romangui totalment invertit", assenyalen. Naeem Aslam, de ThinkMarkets, parla, per la seva banda, d'una "correcció saludable".

Segons Gerardo Ortega, analista independent i col·laborador de CMC Markets, aquesta situació no pot qualificar-se, ni tan sols, com una correcció, ja que "caldrà veure si els principals mercats nord-americans finalitzen el mes de manera unitària per sota dels mínims de gener". Aquest expert assegura que la zona ala qual ens trobem "imposa" molt i, en el cas que es produeixi una caiguda més gran, "sí que pot obrir-se una veritable oportunitat de compra".

Per la seva banda, Eduardo Bolinches, analista independent i director i fundador de bolsacash.com, convida a esperar a nivells de 9.300 per "llançar-se a la compra" a l'IBEX. La velocitat de creuer, com s'està veient, la marcarà Wall Street, assenyala. "Entre els 9.900 i els 10.000 punts cal veure i esperar al següent missatge del mercat", conclou.

Els experts de Saxo Bank es desmarquen dels que continuen apostant per la renda variable i opten per recomanar actius refugi. "En resposta a la pregunta de si s'hauria d'aprofitar la caiguda per comprar, la resposta és definitivament no", assenyala Andrew Bresler, sotsdirector de vendes globals d’APAC en Saxos Bank. Bresler recomana buscar inversions alternatives que serveixin de refugi i aconsella, precisament, bons del Tresor dels Estats Units a dos, cinc i 10 anys. "També haurien d'estar atents al ien, el franc suís, optar per posicions llargues en or i posicions curtes en petroli", explica, i afegeix: "Són jugades molt clàssiques, però són clàssiques per una raó". Tant Bresler com Davis Morrison, expert de GKFX, posen l'accent en el fet que la volatilitat s'ha desfermat i quan això passa, és millor estar-ne fora.

Noticias relacionadas

contador