• L'opció d'apujar els tipus d'interès ha crescut en els últims mesos, ha dit Janet Yellen
  • Les vendes al detall a Espanya han augmentat un 3,1% el juliol
  • Al Mercat Continu, Codere s'ha desplomat un 22% després de pujar el dijous un 20%
bolsa madrid ibex

L'IBEX-35 tanca aquest divendres amb pujades del 0,70% fins els 8.659,50 punts, després de que la presidenta de la Reserva Federal (Fed), Janet Yellen, hagi comentat al Simposi Econòmic de Jackson Hole que "l'opció d'apujar els tipus d'interès (als EUA) ha crescut en els últims mesos". L'índex oposita a tancar agost en positiu després de pujar un 2,47% en l'última setmana.

"A la llum del sòlid comportament del mercat laboral i de la nostra previsió per a l'activitat econòmica i la inflació, crec que el cas per un augment dels tipus d'interès s'ha enfortit en els últims mesos. És clar, que les nostres decisions sempre depenen de que les dades econòmiques confirmin les nostres previsions". Aquestes han estat les declaracions més importants realitzades per la banquera central.

Les principals borses europees han enregistrat pujades similars a les de l'IBEX-35. Així, l'índex Dax de Frankfurt ha pujat un 0,59%, el Cac parisenc un 0,94%, la borsa de Londres un 0,38% i la de Lisboa un 0,45% després del discurs de Yellen.

EMPRESES: MERLIN,CODERE, EDREAMS

Gairebé totes les empreses de l'IBEX han tancat en positiu. ArcelorMittal (+2,69%) i Bankinter (+1,68%) han estat els més alcistes i Aena (-0,71%) i Merlin Properties (-0,62%) els més baixistes. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha autoritzat a Merlin la presa de control en exclusiva del negoci comercial i residencial de Metrovacesa, segons ha informat l'organisme.

L'empresa de joc Codere s'ha desplomat un 22% al mercat continu després disparar-se un 20% aquest dijous

D'altra banda, la multinacional del joc espanyola Codere, que ha caigut en el mercat continu un 22% després d epujar un 20% el dijous ha presentat aquest divendres els resultats corresponents al primer semestre de l'any. Així, la companyia ha enregistrat 'números vermells' de 1.137,3 milions davant les pèrdues de 48,7 milions del mateix període de l'any passat, degut a la comptabilització de la seva reestructuració financera acabada el 29 d'abril. L'empresa ha reduït a més, els seus ingressos en un 8,9% de gener a juny respecte als mínims dels mesos de l'any anterior, fins als 734,3 milions d'euros.

De la seva banda, l'agència de viatges 'online' eDreams Odigeo, ha pujat un 9% en borsa, després d'obtenir un benefici net de 7,7 milions d'euros durant el primer trimestre del seu exercici fiscal, que va finalitzar el 30 de juny mentre que gairebé ha triplicat el seu benefici net ajustat, situant-se als 9,2 milions d'euros, en contraposició als 3,4 milions del mateix període de l'any anterior.

AUGMENT DEL COMERÇ MINORISTA

En el plànol macroeconòmic s'han presentat les dades de les vendes del comerç al detall a Espanya. Aquesta xifra ha augmentat un 3,1% el juliol amb respecte al mateix mes de 2015. D'altra banda, el govern japonès ha publicat la dada corresponent a l'IPC del mes de juliol. Aquesta xifra ha caigut un 0,5% amb respecte al mateix període de l'any precedent, fet que ha suposat el cinquè retrocés consecutiu d'aquest índex.

A la vegada, aquest divendres s'ha conegut que l'economia britànica ha crescut més del que estava previst el segon trimestre de l'any. El PIB de Regne Unit ha augmentat un 0,6% en el període comprès entre els mesos d'abril i juny. Tot i que caldrà posar especial atenció a la dada dels pròxims mesos ja que aquesta xifra correspon a abans de la votació a favor de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE).

Tanquem la setmana prop de màxims i mirant de reüll la important resistència que presenta a l'interval de preus dels 8.720-8.750 punts

D'altra banda, l'economia dels EUA ha crescut a un ritme de l'1,1% el segon trimestre, una mica menys del que s'esperava. En concret, la primera estimació del Departament de Comerç parlava d'un creixement de l'1,2% del Producte Interior Brut (PIB) entre els mesos d'abril i juny, però finalment la menor despesa del govern ha propiciat aquesta dada.

ANÀLISI TÈCNICA: BON TANCAMENT DE SETMANA

Des del punt de vista tècnic, José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, assenyala que "allò interessant de l'última sessió de la setmana és que d'alguna manera, en la recta final, el nostre IBEX-35 ha aconseguit recuperar allò que va perdre en la sessió del dijous. De manera, que tanquem la setmana a prop dels màxims i mirant de reüll a la important resistència que presenta a l'interval de preus de 8.720-8.750 punts.

Tancant per sobre dels 8.750 punts, en preus de tancament i amb folgança, tindríem més que una interessant senyal de fortalesa que podria servir per llançar al nostre IBEX-35 a la zona clau de resistència dels 8.912 punts (màxims intradia de la sessió previa al Brexit) i per sobre de les resistències dels 9.150 i 9.360. En cas de produir-se la superació de resistències, agraïríemque aquesta es produís amb volum concordant, és a dir, amb un increment del volum (ja que aquest està sent especialment baix durant les últimes dues setmanes)".

contador