• La rendibilitat del bo a 10 anys escala 18 punts bàsics fins a fregar e l’1,8%
Espana_Tormenta

L'onada de vendes dels bons espanyols continua aquest dimecres. Catalunya s'ha instal·lat al mercat, tot i l'escepticisme previ d'alguns experts, i ha impulsat la prima de risc fins als 135 punts, màxims des del març.

En concret, el diferencial entre la rendibilitat del bo espanyol i el 'bund' alemany al mercat secundari es dispara un 16% des de divendres, com a resposta a les vendes de deute espanyol. Això contrasta amb les compres del títol germànic, que disminueixen la rendibilitat en el de 10 anys fins al 0,446%. Així, també pugen altres primes de risc com la italiana (un 3%), la portuguesa (un 0,5%) o la francesa (3%).

Així, el rendiment del deute alemany, considerat com a actiu refugi cada vegada que hi ha turbulències al mercat o incertesa política i econòmica, contrasta amb els moviments del bo espanyol. La rendibilitat dels títols espanyols ha augmentat fins a màxims des del març, igual que la prima de risc. En concret, durant les últimes quatre sessions, des de divendres, el retorn s'incrementa un 18 punts bàsics fins a l’1,78%. El preu cau -relació inversa- fins al 96% de l'emissió.

D'aquesta manera, la rendibilitat del bo espanyol al mercat secundari supera el pic assolit el 7 de juliol, també per sobre de l’1,7%, com a resultat de l'escalada generalitzada dels retorns del deute sobirà com a conseqüència del discurs de Mario Draghi a Sintra (Portugal) interpretat pel mercat com un punt d'inflexió en la retòrica del Banc Central Europeu (BCE). Durant els últims anys, el seu programa de compres d'actius de 60.000 milions d'euros mensuals manté a ratlla les rendibilitats d'aquests instruments.

L'onada de vendes també es produeix en els bons a 2 anys, tot i que amb menys intensitat. De fet, segueix cotitzant sobre l'una, amb una rendibilitat negativa. Tot i així, aquesta ha passat des del -0,323% de divendres fins a nivells del -0,25% d'aquest dimecres, cosa que suposa al voltant de 10 punts bàsics més.

Aquests moviments es registren al mercat secundari, però la gran prova de foc per testar el sentiment dels inversors de renda fixa es produirà aquest dijous. El Tresor espera captar fins a 5.250 milions d'euros en bons i obligacions. D'antuvi, aquest dimarts la gestora d'AXA, que és el major comprador de bons espanyols, va reafirmar la seva aposta pel deute espanyol. De fet, considera que les caigudes d'aquests dies en el preu eleven el seu atractiu.

Noticias relacionadas

contador