• Fa referència a les participacions significatives, que ha de notificar un inversor a partir del 3%
  • La llei dota d'un mecanisme al regulador per penalitzar els que no compleixin amb això
ep presidentela cnmv sebastian albella presentaplanactividades 20170321174302
Luis de Guindos, ministre d'Economia i CompetitivitatPABLO MORENO

El Ministeri d'Economia i Competitivitat de Luis de Guindos va a poc a poc fent els deures. Entre ells, directives europees que estaven pendents de transposar com la relativa als requisits de transparència i informació dels emissors, els valors dels quals es negocien en un mercat regulat. És a dir, les participacions significatives i dels drets de vot associats.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) tindrà la capacitat, per tant, de castigar amb la suspensió dels drets de vot quan no es compleixin les obligacions d'informació que, des de fa una dècada, estan regulades al decret-llei 1962-2007.

L'accionista que compri o transmeti accions que negocien a la borsa espanyola o en un mercat regulat de la Unió Europea, i si aquests títols tenen drets de vot atribuïts, haurà de notificar tant l'emissor com la CNMV. Les notificacions s'han de produir cada vegada que una participació arribi, superi o es redueixi per sota dels llindars del 3%, 5% i, des d'aquest nivell, cinc punts percentuals fins al 50%. A partir d'aquest percentatge, seran el 60%, 70%, 75%, 80% i 90%.

"La modificació introdueix la potestat de la CNMV de suspendre l'exercici dels drets de vot associats als instruments financers que s'hagin adquirit sense complir amb les corresponents obligacions de comunicació", explica el Govern després de la transposició de la directiva europea mitjançant un decret llei al Consell de Ministres que ha presentat Íñigo Méndez de Vigo, ministre d'Educació, Cultura i Esport i portaveu de l'Executiu.

Així, la directiva fa referència als requisits de transparència relatius a la informació "sobre els emissors els valors dels quals s'admeten a negociació en un mercat regulat". És a dir, la informació exigida per les participacions significatives en les empreses cotitzades que entra en vigor quan es passa del 3% del capital d'una empresa. El regulador presidit per Sebastián Albella, per tant, podrà retirar el dret de vot quan això no es compleixi.

El termini per realitzar la notificació, en general, és de quatre dies hàbils borsaris després de la data en què l'inversor hagi traspassat alguns dels llindars determinats. Hi ha algunes excepcions, per exemple no se sumen les participacions a aquests efectes d'una empresa matriu i una gestora de fons del grup, llevat que sigui la pròpia companyia la que agrupi les seves participacions per exercir els drets de vot conjuntament.

Un exemple recent d'incompliment va ser el de Jaime Botín a Bankinter, que fins i tot va ser sancionat amb una multa de 500.000 euros per mantenir oculta durant anys una participació accionarial en el banc del 8%, que se sumava al 16% que sí que tenia declarat.

ENTRE CATALUNYA I LES CLÀUSULES SÒL

El Consell de Ministres ha estat marcat per la presentació de la Comissió de Seguiment de les clàusules sòl davant l'incompliment d'alguns bancs afectats del decret llei sobre la devolució del cobrat de més. Aquest organisme s'encarregarà de "demanar i avaluar la informació que li traslladi el Banc d'Espanya obtinguda de les entitats de crèdit", assenyala el Govern. La comissió "publicarà cada sis mesos un informe en què s'avaluarà el grau de compliment del mecanisme extrajudicial de reclamació", afegeix.

Més enllà de les declaracions de Méndez de Vigo sobre la relació entre Moncloa i la Generalitat, un altre punt important ha estat l'adaptació a la normativa comunitària de la regulació sobre sistemes de pagaments i de liquidació de valors. L'objectiu, explica l'Executiu, és permetre l'adaptació d'Iberclear, que és la plataforma espanyola de pagaments i liquidació de valors de Borses i Mercats Espanyols (BME) -operador dels mercats de valors-, a la plataforma paneuropea Target2-Securities. Iberclear formarà part d'aquesta plataforma des de setembre, cosa que reforçarà "la protecció de les garanties atorgades en les operacions de compensació i liquidació de valors", indica el Govern.

Noticias relacionadas

contador