• A Àsia les caigudes també han superat el 3% de mitjana
  • L'IBEX té ara suport als 9.600 — 9.500 punts
broker6602881

L'IBEX 35 acaba la setmana perdent un 5,6% i amb prou feines aconsegueix mantenir els 9.600 punts. Aquest divendres, el selectiu s'ha deixat un 1,2% i ha caigut fins als 9.639 punts arrossegat, principalment, per la banca i les energètiques. Després d'aquest nou tancament en vermell, l'IBEX acaba la seva pitjor setmana des del Brexit, el 2016, quan va caure gairebé un 7%.

  • 11.074,60
  • -0,33%

Durant aquesta sessió, la banca i les elèctriques han protagonitzat les pèrdues, que han arrossegat l'índex de nou cap als números vermells. Endesa (-2,06%), Bankinter (-2%) i Bankia (-1,8%) han protagonitzat els números vermells d'aquest divendres.

També entre els més baixistes ha tancat Iberdrola (-1,84%), en una sessió durant la qual BlackRock ha comprat el 2% del seu capital i ja acumula el 5%, valorat en gairebé 2.000 milions d'euros. Telefónica segueix amb el seu degoteig a la baixa, tot i que Jefferies ha millorat el seu preu objectiu fins als 8,4 euros.

Per la seva banda, ArcelorMittal es col·loca també entre els més baixistes tot i que Banc Sabadell ha millorat el seu preu objectiu fins als 33,5 euros. La companyia ha tancat aquest divendres amb una caiguda de l’1,15, fins als 26,21 euros.

Mentrestant, en verd han tancat tot just un grapat de valors. Técnicas Reunidas ha estat el més alcista, amb una pujada de l’1,37%, seguit de Meliá (+1,2%) i Acciona (+0,81%). L'elèctrica havia estat suspesa de cotització a primera hora després de conèixer que estava en negociacions amb ContourGlobal per vendre el seu negoci de plantes termosolars, valorat en 1.500 milions d'euros. L'elèctrica ha assenyalat que les negociacions es troben "suspeses".

CORRECCIÓ O ALGUNA COSA MÉS?

Mentre els experts segueixen 'a voltes' amb les seves teories, tractant de dilucidar si això és una "sana correcció puntual" o el començament d'alguna cosa molt més greu i acusada, les borses continuen caient i donant la raó, de moment, als quals s'inclinen per alertar d'una situació problemàtica en què el retorn de la volatilitat té molt a dir. Amb tot, l'IBEX es deixa, a l'acumulat d'aquestes quatre jornades prèvies, ni més ni menys que un 4%. Enrere va quedar el nivell de 10.000 punts i, no cal dir que molt més enrere va quedar la tan ‘mencionada’ resistència dels 10.600 punts.

"Sembla que el breu respir en la renda variable de mitjans de setmana va resultar ser l'ull de la tempesta ja que, un cop més, l'augment dels rendiments dels bons va provocar una nova onada de vendes en tots els àmbits, no només als Estats Units", assenyala Michael Hewson, cap d'anàlisi de CMC Markets al Regne Unit. Afegeix aquest expert que les preocupacions davant un possible augment dels tipus d'interès més ràpid del que es preveia no es van veure ajudades aquest dijous per un informe d'inflació "inesperadament agressiu" del Banc d'Anglaterra. A més, precisa, les sol·licituds setmanals d'atur a l'altre costat de l'Atlàntic van caure bruscament, "cosa que una vegada més reforçarà la rigidesa del mercat laboral nord-americà, fet que al seu torn podria exercir una major pressió a l'alça sobre els salaris durant els pròxims mesos".

Cal destacar que l'índex VIX de volatilitat es va disparar un 26% més i va repuntar fins als 34 punts. Conegut popularment com a índex de la 'por' o del 'pànic', aquest indicador continua registrant un comportament extrem després d'apuntar-se aquest dilluns la major pujada diària (115%) de la seva història, fins als 37 punts. Aquest divendres es col·loca en els 30 punts.

BORSES EUROPEES

Després de les últimes caigudes a Wall Street, les borses europees tampoc aixequen cap. Les pèrdues en els selectius europeus varien entre l’1,4% del CAC 40 i l'1% del Footsie 100, amb cap dels grans índexs acabant la sessió en verd.

Pel que fa a l'agenda de la jornada, tranquil·litat aquest divendres. La producció industrial de França puja un 0,5% al ​​desembre davant el +0,1% esperat. La producció industrial del Regne Unit de desembre puja un 0,0%, per sota del 0,3% previst, i la producció manufacturera suma un 1,4% amunt davant l'1,2% estimat.

ANÀLISI TÈCNICA

Després d'aquesta sessió, l'IBEX 35 acaba la setmana per sota dels 9.900 punts. Segons José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', el selectiu ha tancat aquestes 5 jornades "clarament i en espelmes setmanals" per sota d'aquest nivell, la resistència més immediata de l'índex. Ara, per baix, els suports més immediats es troben als 9.600 punts (que s'han vist aquest divendres) i als 9.250 punts. No obstant això, l'analista creu que "no sembla que el sòl del mercat s'hagi assolit encara: Hi ha por, sí, però no hi ha pànic venedor (encara) ni a les borses europees ni a l'altre costat de l'Atlàntic".

Rodríguez assenyala, en concret, el mal comportament de Telefónica com un dels grans llasts del selectiu. "Sembla haver decidit posar a prova el suport que presenta als 7,3 euros i, per sota, els mínims de 2016 als 6,85 euros", assenyala l'analista.

Noticias relacionadas

contador