• Però finalment ha pujat tan sols un 0,34%, fins als 9.788,90 punts
ibex-35
Europa Press
11.095,30
  • -16,00
  • -0,14%

L'IBEX 35 ha moderat els seus guanys durant el tram final de la sessió després de les declaracions de Mario Draghi i Jerome Powell, en què han reiterat els seus missatges sobre una progressiva normalització monetària. Després d'arribar a pujar un 1% i marcar un màxim intradia als 9.876 punts, el selectiu espanyol ha tancat amb pujades del 0,34%, fins als 9.788,90 punts. És a dir, segueix sense perdre suports però tampoc es decideix clarament a atacar resistències. 'Wait and see', que dirien els anglesos.

Dins de l'IBEX, Merlin Properties ha liderat clarament els guanys amb pujades del 3,14%, seguit de Técnicas Reunidas (+1,78%), Colonial (+1,6%) i Santander (+1,42%). Bon dia també per a Endesa (+1,06%), Telefónica (+0,85%), BBVA (+0,82%) i Iberdrola (+0,27%).

A la banda baixa de l'índex, pocs valors. CIE Automotive (-3,02%), seguit de Siemens Gamesa (-2,2%), Amadeus (-2,01%) i Repsol (-1,62%). La petroliera ha estat un dels principals llasts per al selectiu. Al Mercat Continu, dues rampoines, Amper i Pescanova, han rebotat un 12%.

DRAGHI I POWELL

En matèria de política monetària, han parlat Mario Draghi i Jerome Powell, els banquers centrals més poderosos del món, al Fòrum que organitza el Banc Central Europeu a Sintra, Portugal. El president del BCE ha dit que hi ha motius de sobres per confiar que la inflació mantingui la seva trajectòria ascendent i permeti al regulador començar a pujar els tipus d'interès després de set anys de retallades.

Si bé, alguns preus d'actius són alts en comparació amb els estàndards històrics, no veig senyals amplis d'endeutament excessiu o palanquejament, ha dit Powell

Segons l'opinió de Mario Draghi, els baixos nivells d'atur empenyeran a l'alça els salaris, que han d'actuar com a motor de la normalització monetària a l'Eurozona.

Per la seva banda, el president de la Reserva Federal dels EUA (Fed) ha assenyalat que la inflació no es descontrolarà com als anys 70, quan entre 1966 i 1970 es va disparar des del 2% fins al 5%. En la seva opinió, les expectatives d'inflació estan ben ancorades i els reguladors tenen més experiència i eines per controlar els preus.

Powell s'ha mostrat més preocupat pels desequilibris financers propis de les etapes de bonança econòmica, que han causat les dues últimes recessions als EUA. Així que vigilar els mercats és una de les principals tasques dels reguladors. No obstant, ha assenyalat que "les vulnerabilitats financeres dels EUA són moderades i estan en línia amb el llarg termini".

En la seva opinió, "si bé alguns preus d'actius són alts en comparació amb els estàndards històrics, no veig senyals amplis d'endeutament excessiu o palanquejament. A més, els bancs tenen nivells molt més grans de capital i liquiditat que abans de la crisi". Després de les paraules de Draghi i Powell, l'euro amb prou feines es mou i es deprecia un 0,03% respecte al dòlar, fins als 1,1585 dòlars.

TORNEM AMB EL PROTECCIONISME

Michael Hewson, estrateg en cap de CMC Markets a Londres, destaca, però, que els inversors segueixen molt cauts, perquè el que semblaven només amenaces per part dels Estats Units cap a la Xina s'estan fent realitat. "La cautela dels inversors té sentit pels comentaris de Peter Navarro, assessor comercial del president Trump i autor de 'Death by Xina: Confronting the Dragon' (‘Mort per la Xina: Enfrontar al drac'), que ha declarat que els Estats Units té avantatge en tota aquesta situació i que la Xina té molt més a perdre", assenyala aquest expert.

"El to i matís d'aquesta observació és revelador en el sentit que sembla reconèixer que hi haurà un cost per als EUA, però que l'administració de Trump està calculant que el cost per a la Xina serà molt més gran en termes de l'impacte sobre el PIB xinès en relació amb el PIB dels EUA. Això ajuda a explicar per què els mercats xinesos s'han vist colpejats durant els últims dies. Aquesta postura també pot estar basada en el fet que, mentre que l'economia dels EUA sembla estar funcionant bé, la economia xinesa sembla estar alentint-se. Les xifres recents de vendes al detall es trobaven al seu punt més baix en diversos anys", explica Hewson.

Pel que fa a la resta, els preus del petroli s'han mogut bruscament durant aquestes últimes jornades prèvies a la reunió de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) d'aquesta setmana a Viena, enmig de les especulacions que ja s'havia arribat a un acord per reduir el límit de producció entre els saudites i Rússia, tot i que l'Iran rebutjaria qualsevol forma de compromís en aquest sentit. El barril Brent puja ara un 0,37% ($75,36) mentre que el West Texas suma un 1,74% amunt ($66,20).

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"L'IBEX 35 tanca aquest dimecres lluny dels màxims de la sessió. Amb tot, les implicacions tècniques són nul·les. Vull dir amb això que les zones de control que cal vigilar les tenim on les tenim: els 9.600 punts com a suport i els 9.985 punts com a resistència. Per tant, mentre el preu no salti per un o altre costat no tindrem cap pista sobre el que pot ser el següent moviment en tendència", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Atenent a la reacció de menys a més d'aquest dimarts a l'IBEX i en el conjunt dels índexs europeus cal destacar la importància dels mínims d'ahir. De fet, qualsevol possible recuperació dels preus durant els pròxims dies/setmanes passa perquè sí o sí es respectin aquests mínims", conclou aquest expert.

Noticias relacionadas

contador