• Jamie Dimon considera que tampoc és possible anticipar els efectes de la seva reversió massiva
  • "Hem de lluitar amb la possibilitat que, en algun moment, la Fed i altres bancs centrals hagin de prendre mesures més dràstiques de les quals actualment s'anticipen", ha asseverat el banquer
jamie dimon ceo chairman jpmorgan jp morgan chase

El conseller delegat de JP Morgan, Jamie Dimon, ha advertit que el mercat podria estar subestimant la possibilitat que la Reserva Federal (Fed) hagi d'actuar més ràpid en la normalització de la seva política monetària davant del ritme que tothom pensa.

  • 185,80$
  • 2,51%

Així ho ha assenyalat el màxim directiu d'un dels bancs més influents del món a la seva carta anual per als accionistes feta pública aquest dijous, després d'explicar que els inversors es troben actualment en un escenari on mai havien 'jugat' abans.

"L'expansió quantitativa (QE) mai s’ha dut a terme a tal escala i no coneixem amb exactitud els innombrables efectes que està tenint sobre els actius, la confiança, les despeses de capital o altres factors", ha afegit.

Dimon considera que tampoc és possible anticipar els efectes de la seva reversió massiva

Per això, Dimon considera que tampoc és possible anticipar els efectes de la seva reversió massiva. "Hem de lluitar amb la possibilitat que, en algun moment, la Fed i altres bancs centrals hagin de prendre mesures més dràstiques de les quals actualment s'anticipen", ha asseverat el banquer.

Un escenari sobre el qual el banquer creu que podria succeir si la inflació i els salaris creixen més del previst. "Crec que moltes persones subestimen la possibilitat d'una major inflació i salaris, cosa que significa que es podria estar subestimant la possibilitat que la Fed hagi de pujar els tipus d'interès més ràpid del que tots esperem", ha subratllat.

VOLATILITAT ALS MERCATS

Un context en què la Fed hagués d’augmentar els tipus més ràpid o vendre més actius podria generar una major incertesa i, per tant, més volatilitat al mercat, ja que els preus dels actius s'han d'ajustar a un entorn "nou i potser no tan positiu".

"Hi ha el risc que els mercats volàtils i en declivi puguin donar lloc a un pànic generalitzat al mercat"

"Que això pugui portar a una recessió no ho sabem". No obstant, ha recordat que l'expresident de la Fed, Paul Volcker, es va veure obligat un dissabte a la nit de 1979 a pujar els tipus en 100 punts bàsics pel greu problema de la inflació. Durant la jornada borsària que el precedia, la taxa de fons de la Fed va augmentar en més de 200 punts bàsics.

"Hi ha el risc que els mercats volàtils i en declivi puguin donar lloc a un pànic generalitzat al mercat. Els mercats financers tenen vida pròpia i de vegades amb prou feines estan connectats amb l'economia real. La majoria de les recessions més importants al mercat des de la Gran Depressió reflecteixen expectatives negatives futures a causa d'una recessió potencial o real", ha explicat.

Tal com ha assegurat, en gairebé tots els casos de xocs, les borses van caure, les pèrdues creditícies van augmentar i els diferencials de crèdit van augmentar, entre altres interrupcions. "El major efecte negatiu dels mercats volàtils és que pot crear pànic al mercat, cosa que podria començar a desaccelerar el creixement de l'economia real", ha argumentat.

Amb tot, ha admès que actualment els mercats estan més ben preparats per a una crisi potencial gràcies a l'existència de més garanties i requisits de liquiditat, mentre que els consumidors es troben, en termes de salut econòmica, en un estat més saludable, de manera que el risc de pèrdues massives per hipoteques és menor.

Noticias relacionadas

contador