• La comissió parlamentària votarà l'endemà, el 27 de febrer
ep de guindos asegurala independencia es irracional
EUROPAPRESS

Luis de Guindos i Philip Lane s'enfronten a la primera prova. El ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat i el governador del Banc d'Irlanda defensaran aquest dimecres per primera vegada davant la comissió d'Afers Econòmics i Monetaris de l'Eurocambra els seus punts forts per assumir el càrrec en dues audiències que es desenvoluparan a porta tancada.

Aquests són els únics candidats a ocupar la vicepresidència del Banc Central Europeu (BCE) a partir de l'1 de juny. El primer a comparèixer davant els eurodiputats d'aquesta comissió parlamentària serà l'irlandès, mentre que el torn del ministre espanyol arribarà a les 19.30 hores. La previsió és que cadascuna de les audiències tingui una durada d'una hora. El president de la comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu, Roberto Gualtieri, ha convocat aquestes trobades "informals" i la seva intenció és comunicar-ne el resultat als ministres de Finances de l'euro, els que cinc dies després hauran de designar el substitut de Vítor Constancio.

En qualsevol cas, la d'aquest dimecres serà la primera de les cites a l'Eurocambra a què s'haurà d'enfrontar el candidat designat per l'Eurogrup. La segona està prevista pel 26 de febrer i a ella únicament acudirà el que hagi estat triat per substituir el portuguès, el mandat del qual finalitza el 31 de maig.

La comissió parlamentària votarà l'endemà, el 27 de febrer, un text en el qual exposarà una opinió sobre el futur vicepresident del BCE, que se sotmetrà de nou a votació en el ple de l'Eurocambra a principis de març. No obstant això, l'opinió del Parlament Europeu en aquest procés, igual que la del mateix BCE, no és vinculant.

Les compareixences a l'Eurocambra poden ser els exàmens més durs als quals s'han de sotmetre els dos candidats, ja que els eurodiputats van demanar en un informe aprovat la setmana passada que la llista de candidats al lloc inclogués un nombre similar d'homes i de dones.

Així, les audiències de Lane i Guindos tindran lloc cinc dies abans que l'Eurogrup designi el proper vicepresident del BCE, el dilluns 19 de febrer, tot i que el nomenament es formalitzarà el dia següent a la reunió de ministres d'Economia de tota la UE (Ecofin).

Durant aquesta trobada hi haurà una votació en què participaran únicament els titulars dels països de l'euro i que servirà per oficialitzar la decisió acordada el dia anterior. El candidat designat ha de rebre el suport de 14 dels 19 països de la moneda única, que representen almenys el 65% de la població de l'eurozona. L'últim pas en aquest procediment arribarà durant la cimera de caps d'Estat i de Govern del 22 i 23 de març, quan els líders europeus donaran el vistiplau final al nomenament.

De Guindos ha defensat en nombroses ocasions durant els últims mesos que la vicepresidència del BCE serà per a Espanya, fins i tot abans que el Govern anunciés que el candidat era el propi ministre. Des que es va anunciar la candidatura han estat tres els països que han fet públic el seu suport al candidat espanyol: Portugal, Eslovàquia i Malta. El ministre de Finances maltès, Edward Scicluna, va assenyalar, a més, que De Guindos "probablement" serà el candidat que es faci amb el lloc, i va afegir que els ministres socialdemòcrates de l'Eurogrup veurien amb bons ulls la seva elecció.

Noticias relacionadas

contador