panico bolsas

Els guanys de l'IBEX es redueixen al 2,6% després que el selectiu hagi arribat a pujar un 4% en alguns moments del dia. L’índex espanyol cotitza en nivells de 8.100 punts després d'haver marcat un màxim intradia de 8.246 punts. A Wall Street, els índexs experimenten guanys després del discurs de Janet Yellen.

En un discurs davant el Comitè de Serveis Financers del Congrés que ja ha estat publicat, la presidenta de la Fed ha alertat que les condicions financeres ajuden menys al creixement econòmic, i que l'estrès de la Xina i altres economies pot afectar els Estats Units.

«Com passa sempre, la previsió econòmica és incerta. Els esdeveniments a l'exterior, en particular, suposen un risc per al creixement econòmic dels Estats Units. Sobretot, encara que els indicadors recents no suggereixen una aturada brusca a la Xina, la baixada del tipus de canvi del iuan ha intensificat la incertesa sobre la política de tipus de canvi a la Xina i les previsions per a l’economia», ha assenyalat Yellen en el seu discurs.

«Aquesta incertesa ha fet augmentar la volatilitat als mercats financers globals, amb el teló de fons d'una feblesa persistent i uns temors exacerbats sobre la previsió per al creixement global. Aquests temors sobre el creixement, juntament amb fortes condicions d'oferta i alts inventaris, han contribuït a la caiguda recent del preu del petroli i d’altres matèries primeres», ha afegit la presidenta de la Fed.

«En conjunt, els preus baixos de les matèries primeres poden provocar estrès financer en les economies centrades en l’exportació d’aquests productes, sobretot en les economies emergents vulnerables, i també per als productors de matèries primeres de molts països. Si algun d'aquests riscos es materialitza, l'activitat exterior i la demanda per a les exportacions dels Estats Units poden afeblir-se i afectar les condicions dels mercats financers.»

LES CAIGUDES SÓN INJUSTIFICADES, SEGONS GVC GAESCO

Cada vegada són més les veus que dubten de les caigudes que estem veient als mercats, ja que consideren que no tenen fonament, i fins i tot adverteixen que aquestes mateixes caigudes als mercats podrien acabar generant un «cercle viciós» en deteriorar realment la situació econòmica i, en conseqüència, provocar més descensos.

A GVC Gaesco Gestión, Jaume Puig, director general, afirma que els arguments inicials donats per explicar el descens (la Xina i el petroli) «evidencien dia a dia la seva escassa importància» i que els arguments que s'hi afegeixen «a marxes forçades» (una presumpta recessió mundial, els problemes d'impagaments que generaran els productors de petroli fallits, el descens del High Yield, i fins i tot la possibilitat d'un nou Lehman Brothers) són «cada cop més rocambolescos».

Així doncs, a GVC Gaesco Gestión són molt clars: «Mantenim els nivells màxims d'inversió», subratllen, i sobreponderen els sectors més industrials i cíclics, els més palanquejats al creixement econòmic i els de beta més elevada.

SITUACIÓ SEMBLANT A LA QUE JA VAM VIURE EL 2011

Jaume Puig també explica que aquesta situació que ens toca viure ara s'assembla al que va passar l'agost del 2011, «mes en què es van produir fortíssimes caigudes sense cap causa justificada».

«Aquell va ser un dels millors moments de compra dels últims anys. Es va poder comprar S&P 500 a 1.100 punts (ahir a 1.850), Euro Stoxx 50 a 1.950 (ahir a 2.736) o IBEX-35 a 6.000 (ahir a 7.927). L'ideal és comprar quan el que és dolent és només el sentiment inversor i no les dades econòmiques. És molt més fàcil de girar».

«La part bona de la història és que tot queda registrat. Computin els nivells d'ahir dels índexs borsaris i, simplement, comparin-los amb els del proper 31 de desembre del 2016. Esperem no únicament que es recuperin les pèrdues d'aquest principi d'any, sinó que els índexs borsaris acabin l'any amb revaloracions entre molt positives i fortament positives», conclou Puig.

contador