• Paramés critica que gran part de l'estalvi dels espanyols estigui en dipòsits
  • La iniciativa estarà oberta a altres gestores i/o institucions
francisco garcia parames y gonzalo recarte value 2

Cobas Asset Management, la gestora de Francisco García Paramés, ha posat en funcionament una escola del 'value'. Tot i que no només acollirà aquesta filosofia d'inversió, sinó que també tindrà altres iniciatives dirigides a "promoure la cultura financera i l'estalvi". "La nostra lluita és contra les males decisions d'inversió que s'articulen als grans bancs", afegeix el gestor.

L'espai físic de 'Value School' serà al número 45 del carrer José Abascal de Madrid, al mateix edifici on té la seu Cobas AM. En aquest lloc se celebraran conferències, xerrades i debats, a més d'haver-hi una biblioteca centrada en llibres d'inversió que es podrà consultar. L'any que ve hi haurà un curs. "Estem estudiant que sigui amb títol d'una universitat", assenyala el seu director del projecte, Gonzalo Recarte.

Des de Cobas insisteixen que no hi haurà vocació comercialitzadora, sinó únicament de promoció de la cultura financera. Així, a més d'altres gestores, també passaran per aquest espai economistes de l'escola austríaca o experts en psicologia financera, assenyala Paramés. "No hi ha empreses vetades, sinó un procés de seleccionar les gestores que aporten valor al client. Hi haurà nacionals i internacionals", afegeix. De fet, entre elles participaran properament una empresa canadenca i una altra francesa. Tot s'articularà en esdeveniments i en continguts digitals, incloent-hi una pàgina web que es llançarà al novembre.

Fins ara, aquest tipus d'iniciatives no han tingut un gran èxit. "Segurament és perquè algunes són oficials i no tenen dinamisme i més proximitat. D'altres han estat massa interessades. Nosaltres volem combatre això", comenta Paramés.

No hi ha empreses vetades, sinó un procés de seleccionar les gestores que aporten valor al client. Hi haurà nacionals i internacionals

En aquest sentit, l'escola s'inaugura aquest dimarts amb la participació d'Iván Martín, soci i director d'inversions en Magallanes, i Alejandro Muñoz, soci i gestor d’Equam Global Value, al panell 'Construint carteres'. En segon lloc, hi haurà un panell nomenat 'De-construint carteres' en què participaran dos dels analistes de Cobas AM, Andrés Allende i Juan Horta de Soto, que se centraran en el sector d'automoció. Finalment, hi haurà un panell 'gestió activa vs. gestió passiva', amb Xavier Brun, director d'inversions de Solventis, i Juan San Pius Garrida, cap d’ETF Iberia & Latam de Lyxor ETF. En aquest últim cas, una cosa molt diferent a l'estil 'value': "La inversió en gestió passiva té sentit que tingui presència en una cartera, és barata i almenys comptes amb això", assenyala Paramés.

MALES DECISIONS D'INVERSIÓ

"La nostra lluita és contra les decisions d'inversió que es realitzen als grans bancs, encara que també a la banca hi ha iniciatives interessants com 'Aprèn finances' de Santander", assegura Paramés. Tant Paramés com Recarte insisteixen en "l'escassa cultura financera que hi ha ja des del col·legi". "Hi haurà iniciatives en col·legis, encaminades a alumnes amb edats entre 12 i 15 anys. Posarem el nostre granet de sorra per millorar-ne els resultats, que fins ara són que el 51% no té coneixements en finances personals i el 56% dels estudiants no coneix la diferència entre targeta de dèbit i de crèdit", afegeix el director del projecte.

Cobas també posa l'accent sobre els problemes de personalitat que hi ha a l'inversor. I ho fa precisament minuts abans que s'hagi conegut que el Premi Nobel d'Economia 2017 a Richard H. Thaler (1945, Estats Units) per les seves contribucions en el camp de les finances conductuals. És a dir, la importància de la psicologia a les finances. Thaler va treballar amb Daniel Kahneman, que també va guanyar el Nobel. En aquest sentit, la gestora posarà tres nivells de coneixement per facilitar l'aprenentatge. "L'estalviador sabrà que ha millorat quan tot i que la borsa caigui un 25% ell dormi tranquil", resumeix Paramés.

La inversió inicial de Cobas per al projecte "és modesta", assegura Paramés. Així mateix, no hi haurà quotes inicialment. "Per als clients de Cobas serà gratis, però no tenim actitud comercialitzadora. És possible que acabem cobrant quotes però seran molt reduïdes, simbòliques, perquè no es menyspreï per ser gratis. Però volem arribar a la major quantitat de gent possible", assenyalen a la companyia.

Noticias relacionadas

contador