• Els analistes assenyalen que si realitza aquesta convocatòria és perquè pensa que en sortirà vencedora
  • May va prendre possessió del càrrec de primera ministra després de la dimissió de David Cameron
theresa may article 50

Theresa May ha anunciat la convocatòria d'eleccions generals al Regne Unit el proper 8 de juny, ja que considera necessari que el conjunt dels ciutadans britànics decideixi a les urnes qui ha de liderar el procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

La primera ministra, que va prendre possessió del seu càrrec després de la renúncia de David Cameron pel triomf del Brexit, ha realitzat aquest anunci de manera imprevista, ja que no s'havia especulat anteriorment amb la convocatòria d'eleccions, malgrat la dimissió de Cameron.

Al contrari, May havia repetit en diverses ocasions que la seva intenció era no convocar eleccions fins avui prevista de 2020. Per justificar aquest canvi de posició, la mandatària ha assenyalat que existeix una gran "divisió" al Parlament britànic sobre el rumb a seguir a les negociacions amb la Unió Europea, la qual cosa posa "en perill" la capacitat del país per realitzar aquest procés de manera reeixida.

En aquest sentit, May competirà amb el líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, que també és molt criticat dins de les files del seu propi partit. A més, serà interessant veure el grau de suport que obtenen els partits més antieuropeus, com els ultranacionalistes de l’UKIP. "És necessari assegurar el lideratge fort que aquest país necessita", ha dit May, en clara al·lusió a l'oposició de les seves contrincantes polítiques.

Naeem Aslam, analista de ThinkMarkets, comenta que "si May realitza aquest anunci és perquè està convençuda que guanyarà. El seu objectiu és generar més unitat i guanyar poder. Vol prendre el timó del Brexit i realitzar el procés a la seva manera. El procés d'eleccions reforçarà la seva autoritat".

Aquest expert destaca la forta volatilitat que ha experimentat la lliura esterlina abans de l'anunci de May. La divisa britànica ha arribat a caure fins a 1,2515 dòlars, però després de les paraules de la primera ministra s'ha recuperat i cotitza amb pujades del 0,1%, fins a 1,2579 dòlars. "Aquest moviment reforça la importància del suport d'1,2550 dòlars", afirma Aslam.

Shilen Shah, estrateg d’Investec Wealth & Investment comenta a la mateixa línia que "en general, sembla que May busca un control total del procés del Brexit sense la interferència de l'oposició".

La 'pitjor part' és per a la renda variable britànica, ja que el principal índex borsari de Londres, el FTSE 100, cau més de l’1% i lidera les vendes entre les principals places europees. Els valors associats al sector miner, com Anglo American, Glencore, Antofagasta i Rio Tinto cauen més del 3%, seguits d'altres grans empreses com la petroliera BP o Barclays, que es deixen més del 2%.

Noticias relacionadas

contador