• Més fronts oberts per a May: el Parlament escocès aprova un nou referèndum d’independència del Regne Unit
  • Si s’arriben als dos anys de converses sense acord, el Regne Unit es quedarà automàticament fora de la UE el 29 de març de 2019
  • El nerviosisme dels operadors provoca caigudes a la lliura
article50 theresa may

Es oficial. La primera ministra británica, Theresa May, ha firmado en Londres la carta con la que comunicará a Bruselas, este miércoles, la activación del artículo 50 del Tratado de la Unión Europea (UE). Reino Unido inicia formalmente el proceso de separación del bloque europeo y da inicio a dos años de negociaciones para desvincularse del club al que ha pertenecido desde 1973, que acabarán de forma automática el 29 de marzo de 2019.

Sir Tim Barrow, el representant permanent del Regne Unit davant la UE, entregarà la missiva al president del Consell Europeu, Donald Tusk, a les 12:30 hora local (13:30 hora espanyola) i després d’aquest moment començarà el llarg compte enrere dels dos anys de converses permeses sota el Tractat de Lisboa que es poden prorrogar amb una decisió unànime del Consell Europeu i el consentiment del Regne Unit. A les 15:45 hora espanyola està prevista una roda de premsa durant la qual Tusk comunicarà l’inici del procés del Brexit.

S’han especulat moltes coses sobre què passarà a partir d’aquesta data històrica. Mitjans britànics han informat que les negociacions oficials encara trigaran dos mesos més en començar, però a una i l’altra banda del canal de la Mànega estan ultimant els detalls abans de seure a la taula de negociacions. Per una part, Theresa May i David Davis, el ministre britànic del Brexit. Per l’altra, el propi president del Consell Europeu donarà suport al quart personatge clau que pugnarà per aconseguir pactes satisfactoris per repartir els actius i els passius entre Brussel·les i el Regne Unit. Michel Barnier, el cap negociador de la UE, ja ha deixat clar que vol perfilar un acord durant els primers mesos ja que, segons apunta el 'The Financial Times', és de l’opinió que si s’ha d’arribar a una sortida consensuada i en bons termes, s’ha de deixar-ho clar des del principi.

El Parlament Europeu ja ha preparat un document de línies vermelles que no està disposat a traspassar durant les negociacions que s’ha de votar en el termini d’una setmana des de l’activació del Brexit. Segons es contempla al text del article 50, l’estatus del Regne Unit durant les negociacions – fins que l’acord de retirada entri en vigor o expiri el termini de dos anys – és que seguirà sent membre de la UE amb tots els drets i obligacions que això implica. L’única excepció és que, segons el text, “el membre del Consell Europeu i del Consell que representa l’Estat membre que es retira no participarà ni a les deliberacions ni a les decisions del Consell Europeu o del Consell que l’afecten.”

Això no obstant, Brussel·les ha fet evident la seva preocupació per diversos informes de l’executiu de May que indican que el govern conservador pretén recuperar el control de les seves fronteres des del minut zero i aplicar restriccions sobre la lliure circulació de persones. Aquest és precisament un dels punts calents que s’abordaran durant les negociacions i als quals Barnier es mostrarà més inflexible, ja que és crucial garantir que els ciutadans de la UE gaudiran dels mateixos drets que els britànics durant les negociacions.

QUÈ ES NEGOCIA?

Conforme a l’article 50, les negociacions tindran com únic objectiu arribar a un acord “que establirà la forma de retirada” del Regne Unit, “que tindrà en compte el marc de les seves relacions futures” amb l’organització regional. Aquesta addició ha afegit incertesa al procés del Brexit, perquè, encara que la UE vulgui centrar les negociacions en l’acord de retirada, el govern de May vol aprofitar els contactes per definir ja un acord comercial bilateral, diu “Europa Press”.

El que més preocupa al govern de Theresa May és la relació comercial que, a falta d’acord de retirada, es quedaria a mercè de les normes de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), tant al que és substantiu com a la resolució pacífica de controvèrsies.

El portaveu de Downing Street, Greg Swfit, ha qualificat d’”improbable” un escenari en el qual no sigui possible tancar un acord mútuament satisfactori, encara que el ministre pel Brexit, David Davis, ha considerat que el Regne Unit ha d’estar preparat per allò.

Hi ha moltes coses en joc pel Regne Unit: l’accés al mercat únic, controls transfronterers, imposició d’aranzels a les exportacions, però serà la factura que la UE vol presentar a May que podria fer descarrilar les negociacions. Segons el que el canceller austríac, Christian Kern, va avançar el febrer, els “vint-i-set” preveu exigir 60.000 milions d’euros al Regne Unit pel Brexit, l’equivalent al 2,3% del PIB del país.

Un preu que Londres no sembla disposat a pagar ja que el país seguirà fent les seves aportacions a la UE mentre duren les converses. Així, segons “El Independiente” l’agregat econòmic i financer de l’Ambaixada Britànica a Espanya, William Murray, assegurava la setmana passada, durant unes jornades sobre les conseqüències del Brexit organitzades pel CES Cardinal Cisneros, que l’import total del que aporta el Regne Unit, des del 29 de març fins que s’executi el divorci (un període que podria acabar prolongar-se durant anys), haurà de ser descomptat de la quantitat final. En qualsevol cas, va reconèixer que l’executiu de May encara no ha fet els seus càlculs sobre què els sembla just pagar a Brussel·les.

EL FAMÓS “ARTICLE 50”

L’article 50 del Tractat de la Unió Europea (TUE) és l’únic mecanisme recollit als textos constitutius perquè un dels estats membres de la UE iniciï de forma unilateral el procés de ruptura amb el bloc regional. Es va incorporar per primera vegada al Tractat de Lisboa que va entrar en vigor el 2009.

Dóna dos anys per efectuar les negociacions, però en cas que les parts incomplissin el termini sense pactar una pròrroga, els tractats i totes les normes comunitàries deixarien d’aplicar-se “ipso facto” al Regne Unit i les possibles controvèrsies entre Londres i Brussel·les haurien de ventilar-se als tribunals.

LA LLIURA SEGUIRÀ ASSUMINT EL COP

Tot això és a termini llarg i els experts en la matèria asseguren que, malgrat que la UE pressioni per arribar a un acord ràpid, Theresa May vol jugar bé les seves cartes i buscarà dilatar el temps. Però sí que hi haurà conseqüències immediates de l’arrencada d’aquesta “separació de béns” que es deixarà notar, com ha passat durant els mesos precedents, a la lliura.

De moment, la divisa britànica ha recupert els 1,24 dòlars tot i que ha recalat als 1,2377 dòlars, mínims de gairebé una setmana . Això no obstant, analistes com la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien, assenyalen que, malgrat que hi hagi certa ansietat als mercats, l’última acció del preu a la lliura indica que els operadors tenen clar que “activar l’article 50 és només una formalitat, ja que res canvia realment a partir d’avui.” La volatilitat al mercat de les divises no s’ha disparat gràcies al fet que Theresa May va anunciar anticipadament la data d’aquest moment clau a la història de la UE. Tot i això, Lien no creu que, per la importància de l’esdeveniment, això passi desapercebut per la lliura.

Per ara, ha sigut el nerviosisme dels operadors que comencen a cobrir les seves posicions que ha provocat el declivi de més d’un 2% des dels màxims de dimarts, gairebé als 1,26 dòlars. Lukman Otunuga, analista de FXTM, alerta que el Brexit tornarà a reviure els pitjors moments per a la lliura, la moneda acabarà sucumbint a les pèrdues després que s’activin les negociacions. “Esperem una turbulenta muntanya russa per la divisa del Regne Unit que la portarà, al seu encreuament contra el dòlar fins al seu primer nivell de control, als 1,26 dòlars.”

REFERÈNDUM A ESCÒCIA

A més de les negociacions i el seu impacte a l’economia britànica, May té un altre front obert: la petició d’Escòcia. El Parlament escocès ha donat llum verd dimarts passat a un nou referèndum d’independència per separar-se del Regne Unit. Ho ha fet per la imminent invocació per part de la primera ministra britànica, Theresa May, del article 50 del Tractat de Lisboa per iniciar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). Dimecres 29 març, l’inici del Brexit ha precipitat els esdeveniments a Escòcia.

Tot això malgrat l’oposició de May que ha aprofitat el seu viatge a Escòcia i aquest matí ha defensat les oportunitats que representa la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, especialment per un “país més unit” i per un país “més global”.

“La invocació de l’article 50 del Tractat de Lisboa causarà un canvi fonamental i aquest canvi no pot ser imposat als escocesos”, ha dit Sturgeon durant el seu últim discurs a favor de la polèmica llei. “Els escoceses tindran ara el dret a decidir”, ha afirmat també. Així mateix, la ministra principal d’Escòcia ha coincidit amb May en què “ara no és el moment” per un nou referèndum d’independència, però ha avisat que “el moment arribarà en 18 mesos, quan l’acord del Brexit estigui clar.” “Per això hem d’estar preparats per celebrar la consulta entre la tardor del 2018 i la primavera del 2019”, ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador