• Uns resultats que porten les accions de la companyia a repuntar un 1,2% aquest dimecres
  • El sector segueix vigilant l'augment de la inflació
Sainsburys store, retail, supermarkets, Sainsbury's

Les principals cadenes de supermercat britàniques continuen buscant alternatives per fer front als 'conqueridors' alemanys. Lidl i Aldi no cessen en el seu afany per arrabassar quota de mercat al 'Big Four' (les quatre principals companyies nacionals del sector). Per això, el rècord de vendes nadalenc que ha anunciat Sainsbury’s, segona en quota de mercat al Regne Unit, suposa una victòria d'aquest selecte grup de quatre.

  • 2,70£
  • -0,55%

"Creiem que ha estat un bon comportament en el qual, per descomptat, segueix sent un mercat desafiant", ha assenyalat Mike Coupe, director executiu de Sainsbury’s, en declaracions que recull la cadena nord-americana CNBC aquest dimecres. El segon major detallista del Regne Unit va informar d'un augment a les vendes comparables de l’1,1% durant el tercer trimestre fiscal, que inclou el període de Nadal, per sobre del 0,9% que esperaven els analistes de Reuters.

Uns resultats que porten les accions de la companyia a repuntar un 1,2% aquest dimecres i acumulen una revaloració de més del 5% a la setmana. Aquesta pujada permet remuntar les caigudes de gairebé el 3% que va patir la segona cadena de supermercat del Regne Unit en 2017. Sainsbury’s cotitza a l'índex britànic FTSE 100 amb una capitalització de 5.441 milions de lliures (6.149.000 d'euros al canvi actual).

L'analista de The Share Centre, Helal Miah, destaca en aquest resultat el bon comportament de "les noves línies d'aliments per Nadal, moltes de les quals es trobaven a la seva gamma premium 'Taste the Difference". Un bon comportament de la segona cadena del Regne Unit que "igual que en els resultats de Morrison d'ahir, estem veient com la reestructuració es tradueix en millors vendes i certa capacitat de recuperació davant de les botigues de descompte alemanyes", destaca.

Per la seva banda, Neil Wilson, analista d'ETX Capital, indicat que malgrat que "els guanys hagin estat revisats moderadament a l'alça, el que és un avantatge i pot fer que les accions pugin una mica", cal destacar que "totes aquestes dades es deuen al fet que les sinergies amb Argos estan per sobre de les expectatives prèvies", indica l'expert. Argos, filial de Sainsbury’s després de la compra de Home Retail el 2016, és una cadena de supermercats on s'ofereixen productes com joies, tecnologia, joguines, mobles o llits. Una oferta complementària que ha portat que aquests establiments s'incloguin dins dels supermercats de Sainsbury’s.

ELS ALEMANYS SEGUEIXEN MARCANT EL RITME

Els colons alemanys no deixen de menjar terreny a les companyies nacionals. Les dades de la consultora especialitzada en distribució, Kantar Worldpanel, del tercer trimestre assenyalen Lidl com la cadena de supermercats que més ha crescut al Regne Unit, augmentant les seves vendes un 16%. En segon lloc es troba Aldi amb un creixement del 13,4%. D'aquesta manera, la quota de mercat dels dos 'retailers' ha augmentat en 0,6 punts percentuals, Lidl té el 5,2% i Aldi, el 6,8%. Una evolució important tenint en compte que a principis de 2015 Lidl tenia una quota de 3,5% i Aldi, el 5%.

Aquesta evolució es realitza a costa del 'Big Four' britànic: Tesco, Sainsbury’s, Asda i Morrisons. Entre 2015 i setembre de 2017, la cadena que visita el 80% de les famílies britàniques, Tesco, ha vist com la seva quota de mercat es reduïa del 28,7% al 28%; Sainsbury’s del 16,8% al 16,2%; Asda del 17% al 15,3% i Morrisons de l'11% al 10,4%. Un fenomen produït, en gran part, per l'auge dels gegants alemanys que, com indica Florencio García, expert en retail de Kantar Worldpanel, "no és casualitat que l'expansió d'Aldi i Lidl vagin de la mà, ja que els dos estableixen una sinergia per instaurar el seu característic model de 'hard discount'".

AMB LA VISTA POSADA EN LA INFLACIÓ

Els detallistes britànics estan en alerta. La inflació interanual del Regne Unit va pujar al novembre fins al 3,1%, el nivell més alt des de març de 2012. Mike Coupe, director executiu de Sainsbury’s va afirmar durant la celebració d'aquests resultats que farà tot el possible per reduir l'impacte dels preus més alts en els seus clients. "En termes generals, estem cobrint el cost de la inflació en el nostre negoci amb les nostres pròpies iniciatives d'eficiència", ha assegurat.

Segons Laith Khalaf, analista de Hargreaves Lansdown, aquesta pujada dels preus provoca que "els consumidors gastin menys en articles que no són de primera necessitat per l'estancament dels salaris estancats i l'augment de la inflació. En conseqüència, les vendes generals de mercaderies retrocedeixen en Sainsbury’s, encara que no amb la mateixa velocitat que la resta del mercat". No obstant això, matisa que "si el supermercat pot mantenir aquest ritme, quan els consumidors tornin a sentir-se amb més suport de les seves butxaques, serà un bon auguri per als accionistes".

Noticias relacionadas

contador