• Mercadona va elevar un 5,9% les seves vendes el 2017, fins als 22.915 milions
  • Cada botiga va facturar 14 milions d'euros, un 5% més
  • Mercadona alenteix la seva expansió: 1.627 botigues, un 0,8% més
  • Mercadona va facturar 198 milions el 2017 a Internet, un 9% més
ep juan roig presidnetemercadona
MERCADONA

La major cadena de supermercats espanyola s'ha embarcat aquest dimarts i 13 en la presentació dels seus resultats anuals de 2017. I ho ha fet amb mala sort. Els seus comptes trontollen en sacrificar els beneficis per créixer (Portugal, logística) i esgarrapar quota a la seva competència com Carrefour, DIA o Lidl a costa dels seus marges. "Estem aplicant un gran canvi disruptiu a Mercadona", explica el seu president i principal accionista, Juan Roig.

Més vendes, menys beneficis, més inversió i aposta logística per fer costat al llançament del seu nou canal de comerç electrònic. Els resultats del grup de distribució valencià van patir un profund canvi el 2017. Les vendes del grup es van elevar un 5,9% respecte al 2016, fins als 22.915 milions d'euros, segons ha donat a conèixer Roig. No obstant això, el seu benefici net es va desplomar un 49%, fins als 322 milions. També ho va fer el resultat brut d'explotació (EBITDA) de Mercadona que es va desplomar un 30% interanual, fins als 754 milions.

"Aquesta reducció, que la companyia ja havia anunciat i preveia que fos del 70%, és fruit de la decisió estratègica d'assumir que durant els propers anys el benefici per als cinc components a llarg termini és la inversió amb l'objectiu de construir la Mercadona del futur (...) anem a accelerar la transformació de Mercadona i, per això, invertirem 8.500 milions d'euros d'aquí a 2023, sense endeutament, només amb recursos propis", va afegir Roig.

El grup ha disparat un 45% respecte al 2016 la seva inversió de 1.008 milions d'euros, destinada a l'obertura i reforma de noves botigues; i a optimitzar la seva xarxa logística, previ pas al llançament del seu nou projecte de comerç electrònic dirigit per la seva filla Joana Roig. Mercadona ha invertit en quatre pols logístics a Barcelona, ​​Lleó, Vitòria i Sagunt per reforçar el llançament del seu nou canal en línia, el punt de partida del qual serà València. Després del tancament de l'exercici 2017, Mercadona arriba als 5.113 milions de recursos propis.

ALENTIMENT A L'OBERTURA DE BOTIGUES

Segons la informació recollida a la seva memòria anual, el benefici abans d'impostos s'ha situat en 402 milions d'euros el 2017, davant els 803 milions d'euros de l'exercici precedent. Per la seva banda, el benefici després d'impostos el 2017 ha estat de 322 milions d'euros, mentre que el 2016 Mercadona va obtenir un resultat net de 636 milions d'euros. Segons el manaire de la cadena de supermercats, els treballadors que fa més de quatre anys que treballen a la companyia cobren 1.462 euros nets al mes.

Mercadona va tancar 2017 amb 1.627 botigues obertes, un 0,8% més que el 2016, el seu menor ritme de creixement de l'última dècada. El grup va inaugurar 29 noves botigues i en va tancar 16 "que no responien als estàndards actuals requerits per la companyia", es justifiquen. No obstant això, Mercadona va aconseguir augmentar la facturació de cadascun dels seus centres en un 5% les seves vendes, fins a superar per primera vegada els 14 milions d'euros anuals per cadascuna de les seves botigues. Les vendes per empleat es van situar en una ràtio de 272.797 euros.

Roig treu pit de l'ecosistema econòmic creat al voltant del sistema Mercadona i els seus interproveïdors, que configuren un clúster industrial de 249 fàbriques i més de 54.000 persones a Espanya. La contribució tributària de Mercadona puja a 1.441 milions d'euros el 2017. "Orgull de pagar impostos", assegura la companyia a través del seu Twitter. No obstant això, en aquesta partida, el grup de supermercats inclou les cotitzacions a la Seguretat Social, l'IVA, IRPF i diverses taxes, el pagament de l'Impost de Societats de Mercadona va ser de només 108 milions el 2017.

UNA WEB DE “MERDA" QUE FACTURA 198 MILIONS

Per primera vegada, Mercadona ha donat a conèixer les seves dades d'activitat en línia, després que durant el 2017 donés passos rellevants en el seu projecte online. Juan Roig, que va posar al capdavant d’aquest negoci la seva filla Joana, va qualificar de "web de merda" la seva actual presència digital i va instar a reforçar els recursos per al llançament del seu canal de comerç electrònic.

Malgrat tot, el canal de Mercadona a internet el situa com a primera empresa del seu sector amb 198 milions d'euros de facturació el 2017, un 9% més que l'any anterior i un 1% del total de les vendes del grup. La companyia ha consolidat un equip de 150 persones al seu quarter general a València.

Noticias relacionadas

contador