abengoa, solar, energia

Si té accions d'Abengoa i era dels que confiava que la situació econòmica de la companyia se solucionaria o simplement estava especulant amb l'empresa, sàpiga que li queden poques opcions després que aquesta hagi anunciat que sol·licitarà «al més aviat possible» el preconcurs de creditors.

La companyia ha tornat a cotitzar, després d’estar suspesa des d'abans de l'obertura, amb caigudes de gairebé un 70%, per la qual cosa és evident que la majoria té clar que és millor desfer-se immediatament dels seus títols que no pas continuar en una companyia a la qual sembla que ja no es veu futur. En tancar la sessió, els títols de l’empresa cauen un 53,85%, fins a 0,42 euros.

Així i tot, Victoria Torre, de Self Bank, es mostra prudent: «Pensem que el d'avui és un desafiament de Gestamp i, si tenim accions, potser sí que les mantindríem. Ara hi ha un període de quatre mesos per mirar de sortir d'aquesta situació, un període durant el qual es continuarà negociant amb la banca i durant el qual, potser, Gestamp aconseguirà un acord. Ara mateix, per descomptat, el panorama és molt negatiu, i evidentment no recomanaríem entrar en l’acció. A qui ja en tingui i no hi estigui perdent gaire, li recomanem anar a altres companyies. Si té pèrdues considerables, val més que esperi», assenyala a Bolsamanía.

Menys optimista es mostra el nostre analista tècnic José María Rodríguez, i més dràstic: «No es pot fer res. Realment, no recomanaré vendre ara, quan fa mesos que diem que és un títol del qual no s’han de tenir accions; no té sentit. A més, toquem fusta perquè la companyia no acabi quedant suspesa indefinidament, com va passar amb La Seda de Barcelona, Sos Cuétara, Service Point, Martinsa Fadesa... i tants títols que ja sabem com van acabar. Si això passa, és impossible vendre una cosa que no cotitza al mercat. Només quedaria resar perquè algú la rescatés i, en el futur, tornés a cotitzar, com ha passat amb algunes de les anteriors, com ara Sos Cuétara, ara Deoleo. D’altres, com Martinsa, no tornen mai al mercat».

SOL·LICITARÀ EL PRECONCURS «AL MÉS AVIAT POSSIBLE»

Abengoa ha comunicat que sol·licitarà «al més aviat possible» el preconcurs de creditors després que Gonvarri Corporación Financiera hagi fet marxa enrere en l'acord per entrar a la companyia, ja que no ha aconseguit els 1.500 milions de suport financer per part dels bancs.

Cal recordar, a més, que Santander, juntament amb HSBC i Credit Agricole, és un dels principals creditors de la companyia. De fet, aquest dimecres Santander està caient amb molta força i lidera els descensos a l'IBEX. Aquests bancs van subscriure a finals de setembre un acord en virtut del qual es van comprometre a assegurar 465 milions d'euros en accions de classe «B» que s’havien d’emetre en l'ampliació de capital.

Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Elvira Rodríguez, ha afirmat aquest dimecres que espera que Abengoa trobi «algun tipus de solució» que li permeti tirar endavant.

«Abengoa és una empresa important, amb presència fora d'Espanya. M'agrada pensar en positiu. Esperem que es pugui trobar algun tipus de solució que permeti que l'empresa tiri endavant», ha indicat durant la seva intervenció en el fòrum Cinco Días, segons recull Europa Press.

contador