• Les prejubilacions del banc català el 2016 van tenir un cost mitjà de 430.000 euros
  • Berenberg afirma que els costos de reestructuració al sector són cada vegada més alts
  • La banca ha reduït un 30% la seva plantilla a Espanya des que va començar la crisi el 2008
ep jordi gual i gonzalo gortazar caixabank
Jordi Gual i Gonzalo Gortázar, president i conseller delegat de CaixaBankCAIXABANK

"CaixaBank informa que, conforme a l'acord assolit recentment amb els representants dels treballadors, 610 empleats s'han adherit al pla de desvinculacions voluntàries incentivades per a empleats nascuts abans de l'1 de gener de 1962, amb sortides previstes al final del segon i del tercer trimestre de 2017.

  • 4,82€
  • 2,77%

La dotació estimada d'aquest acord és de 304 milions d'euros bruts que s'espera dotar durant el trimestre actual, mentre que l'estalvi de costos associat a aquest pla de desvinculacions s'estima en 65 milions d'euros bruts anuals".

Amb aquest breu comunicat enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) informava el banc català fa uns dies del tancament del procés d'adhesió al seu pla de prejubilacions amb 610 voluntaris, empleats nascuts el 1961 o abans. És a dir, majors de 56 anys.

Aquest acord també contempla contractar 450 nous empleats amb un nou horari ininterromput de matí i tarda a 290 oficines fins al 2019 que va ser ratificat per Comissions Obreres i el SECPB (Sindicat d'Empleats de la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona) però rebutjat per UGT. L'acord ofereix un 70% del salari fins als 63 anys per a la generació de 1960 i anteriors i el 68% per a la de 1961.

Al gener, CaixaBank va aplicar un pla de prejubilacions voluntàries per als empleats a partir de 58 anys (nascuts el 1959 o abans) al qual es van acollir uns 350 treballadors dels prop de 400 potencials. L'objectiu és prescindir dels treballadors més veterans i amb més sous i substituir-los per menys empleats joves amb sous també menors i horaris més flexibles.

500.000 EUROS PER EMPLEAT

El fet que l'entitat s'anoti 304 milions d'euros en costos de reestructuració durant el segon trimestre implica un cost mitjà de 500.000 euros per empleat, equivalent a cinc anys del seu salari mitjà anual, segons calculen els analistes de Berenberg.

CaixaBank estima un estalvi brut de costos de 65 milions d'euros, cosa que implica un salari mitjà anual de 105.000 euros. Durant el primer trimestre, l'entitat es va anotar provisions de 152 milions d'euros per 370 jubilacions anticipades (410.000 euros per empleat). Les prejubilacions de CaixaBank al 2016 van tenir un cost mitjà de 430.000 euros per treballador, afegeixen els experts del banc d'inversió.

Aquests analistes comenten que "amb els ingressos bancaris sota una pressió estructural, els bancs han de fer més per eliminar el seu excés de capacitat i retallar els seus costos absoluts. Això podria veure com positiu, però no contraresta el cost natural de la inflació (més gran que el dels seus competidors a causa de la seva herència com a caixa d'estalvis)".

Aquests experts estimen que els costos salarials de CaixaBank pujaran un 3% anual (75 milions d'euros), assumint que la plantilla es manté constant i que la seva estratègia segueix centrada en el creixement i en un major retallada de costos. "Aquestes prejubilacions es troben en línia amb l'estratègia de Caixabank i dins de la seva guia de creixement dels costos subjacents menor a l'1%".

Berenberg destaca també que "els elevats i cada vegada més alts costos de reestructuració mostren que el mercat laboral roman inflexible, cosa que dificulta i encareix reduir els costos". La seva previsió és que la reestructuració de la força laboral de CaixaBank duri entre 5 i 10 anys, de manera que aquestes càrregues seguiran pressionant els retorns i pesant sobre el creixement del Valor Net Tangible dels seus actius (TNAV - 'Tangible net asset value') .

UNA TENDÈNCIA IMPARABLE

CaixaBank no és una excepció dins del sector bancari espanyol, ja que totes les entitats financeres han anunciat retallades de plantilla durant els últims mesos. Banc Popular va confirmar a finals de l'any passat que reduirà la seva plantilla a Espanya en un 20%, en una retallada que afectarà gairebé 2.600 treballadors.

Per la seva banda, Banc Santander va confirmar el 2016 que acomiadarà uns 1.200 treballadors a Espanya, el 5% de la plantilla, xifra que posteriorment es va ampliar a altres 460 empleats a la seva seu corporativa de Madrid.

El 1998, el nombre d'empleats al sector financer espanyol arribava a 247.685 persones, una xifra que va augmentar fins a 278.301 treballadors el 2008, l'any en què va començar la crisi financera. Des de llavors, els bancs i caixes d'estalvis s'han vist obligats a retallar les seves despeses de personal i han reduït les seves plantilles fins a 194.283 empleats al tancament del 2016, segons dades del Banc d'Espanya. Això implica una retallada del 30% durant els últims nou anys. Segons Funcas, l'ajust encara no ha conclòs i la banca seguirà reduint el nombre d'empleats fins a nivells de 180.000 durant el període comprès fins 2019.

Noticias relacionadas

contador