8c79798185dd63a4264fb921757ef550-india-fashion-louboutin-shoes-e1508754096365

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha decidit aquest dimarts a favor del dissenyador francès de sabates Christian Louboutin en reconèixer que el característic color vermell de les seves soles pot constituir una marca i no reuneix els motius per poder ser anul·lada, tal com reclamava una empresa holandesa que venia sabates amb el mateix color a la sola.

Louboutin i la seva societat van demandar la companyia Van Haren, que explota establiments de venda al detall als Països Baixos, per vendre el 2012 sabates de taló alt per a dona amb la sola revestida de vermell en considerar que havia vulnerat la seva marca.

No obstant això, Van Haren va al·legar davant la Justícia holandesa que un signe que combina color i forma "pot ser objecte de la prohibició establerta en la directiva sobre marques", ja que la Directiva de la Unió recull entre les causes de nul·litat "la relativa als signes constituïts exclusivament per la forma que doni un valor substancial al producte".

El TJUE ha respost a la consulta del Tribunal de Primera Instància de Països Baixos que en no haver-hi a la Directiva una definició del concepte de "forma", aquesta s'ha de determinar d'acord amb el seu sentit habitual en el llenguatge corrent. Per tant, un color en si mateix, sense estar delimitat en l'espai no pot considerar-se una forma.

Segons la sentència, "la marca no consisteix en una forma específica de sola de sabates de taló alt, atès que la seva descripció indica expressament que el contorn de la sabata no forma part de la marca, sinó que únicament serveix per posar en relleu la posició del color vermell objecte del registre".

A més, el Tribunal amb seu a Luxemburg ha afegit que no es pot considerar que un signe estigui constituït "exclusivament" per la forma "quan el seu objecte principal és un color precisat mitjançant un codi d'identificació internacionalment reconegut".

contador