linkedin

LinkedIn protagonitza una autèntica patacada a la borsa amb una caiguda que supera el 40% poc després de l'obertura de Wall Street. La xarxa social perd en unes hores 10.000 milions del seu valor de mercat després de publicar una previsió d'ingressos per al trimestre en curs per sota de les previsions dels analistes.

Cap a les 16.25 hores, LinkedIn cau un 39%, fins a 117,355 dòlars, i ha arribat a baixar més d'un 41%. La seva capitalització borsària passa doncs, en unes hores, de 25.205 milions de dòlars (dada de tancament d'aquest dijous) a 15.000 milions en aquests moments. Viu així el pitjor dia de la seva història borsària, que va començar el 19 de maig del 2011, quan va protagonitzar la millor estrena a Wall Street des de l'any 2000, amb una pujada del 130% en la seva primera jornada de cotització.

DECEPCIÓ AMB LES PREVISIONS

La tecnològica era una de les grans protagonistes aquest divendres en l’àmbit empresarial després de presentar els seus resultats després del tancament de Wall Street. La companyia va complir els pronòstics; de fet els va superar amb les xifres de l'últim trimestre. LinkedIn va generar entre l’octubre i el desembre un benefici ajustat per acció (BPA ajustat) de 94 centaus, i va ingressar 862 milions de dòlars. El consens d'analistes de Thomson Reuters, segons la CNBC, anticipava un BPA ajustat de 78 centaus, i unes vendes totals de 858 milions de dòlars.

En el conjunt de l’any, l'empresa constata unes pèrdues de 166 milions de dòlars, deu vegades més que l'any anterior.

No obstant això, el problema per a la cotització de la companyia va arribar amb la previsió per al trimestre en curs. LinkedIn va anunciar que espera una xifra d'ingressos de 820 milions de dòlars entre el gener i el març, i uns beneficis no ajustats del voltant de 55 centaus per títol.

Això ha suposat una garrotada per a les accions de LinkedIn, ja que segons la CNBC, el consens d'analistes de StreetAccount tenia les expectatives de vendes en 868 milions i les de beneficis en 75 centaus per acció, molt per sobre de la projecció de l'empresa.

Així mateix, la xarxa social per a professionals ha anunciat que preveu generar un EBITDA ajustat del voltant de 190 milions, en comparació de la xifra de 213,9 milions amb què treballava el mercat.

FORTA REACCIÓ DEL MERCAT

Les vendes d'accions de LinkedIn van començar instants després de publicar l’informe de resultats, amb la previsió inclosa per al primer trimestre del 2016. La companyia havia acabat la sessió d'aquest dijous amb una pujada del 0,54% i una cotització de 192,28 dòlars, però poc després de tancar el mercat registrava caigudes superiors al 10% en les operacions electròniques del fora d’hores. Les pèrdues van arribar al 30% una hora després.

«Sembla que el 2016 serà un any de reenfocament i reinversió, i sembla que els inversors podrien estar fent una pausa amb les accions de LinkedIn en aquest moment», opina Neil Doshi, analista de Mizuho Securities, en declaracions a la CNBC.

El CEO de la xarxa social, Jeff Weiner, va assenyalar ahir dijous que «l'estratègia d’aquest 2016 se centrarà cada vegada més en un conjunt reduït de valor, amb iniciatives d'alt impacte per enfortir i impulsar el palanquejament a través de tota la nostra cartera de negocis». Així mateix, segons la CNBC, va indicar que «el pla de treball farà més èmfasi en la simplicitat, la priorització del ROI (retorn sobre inversió) i l'impacte final de la inversió».

ANÀLISI TÈCNICA

«Amb la forta caiguda de la sessió d'aquest divendres LinkedIn estaria polvoritzant el suport que presenta en l'últim mínim creixent (166 dòlars). De moment està negociant (en nombre de títols) el segon volum més important de la seva història després del dia de la seva estrena a borsa», assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

«Just en aquest moment tenim la cotització intentant agafar-se a la zona de suport d’aproximadament 120 dòlars», afegeix. No obstant això, continua, «en moments de “pànic venedor” com l'actual no té sentit endevinar cap zona de suport des de la qual pugui construir una vall de mercat potencial. Ara només cal deixar que acabi de caure, i ja hi haurà temps de veure què és el que ens vol dir el preu, ja que el més normal és que continuï degotant a la baixa, amb forts rebots intermedis, en les properes sessions o setmanes».

contador