• Sabadell venia de registrar caigudes acumulades del 15% el 2016
  • CaixaBank va marcar a principis d'any nous màxims històrics
gual caixabank oliul sabadell
EUROPAPRESS

Lideren les pujades de l'IBEX durant aquests vuit mesos transcorreguts de 2017 i ho fan, a més, per 'golejada'. Sabadell i CaixaBank es revaloren més d'un 40% en borsa aquest any i, per si això fos poc, segueixen comptant amb el favor dels analistes, que recomanen majoritàriament comprar o mantenir els dos bancs (el 43% dels experts aconsella comprar Sabadell i el 48%, entrar a CaixaBank, segons el consens que recull FactSet).

  • 1,49€
  • -1,16%
  • 4,81€
  • -0,35%

En un any durant el qual les entitats financeres ho estan fent considerablement bé a Espanya i fins i tot millor a la resta d'Europa (el sectorial bancari europeu puja un 13%), Sabadell i CaixaBank s'han beneficiat de diferents factors, com ara el fet de venir d'un pitjor comportament en borsa (en el cas de la primera) o de tenir una adequada diversificació del seu negoci (com passa amb CaixaBank).

SABADELL I LA SEVA CAPACITAT DE SOBREVIURE EL BREXIT

Sabadell va ser un dels bancs més castigats després de conèixer el resultat del referèndum del Brexit al Regne Unit (va caure un 15% l'any passat). Aquests descensos li donaven més marge per a les alces i, de fet, els experts expliquen aquest bon comportament en borsa el 2017, entre altres coses, perquè s'havia quedat "despenjat" respecte als seus homòlegs. "Està recuperant part d'aquesta penalització que va tenir pel tema del Brexit", afirma Javier Bernat, analista de GVC Gaesco Beka, que veu en el fet que s'hagués quedat endarrerit la principal raó que aquest any ho estigui fent millor en un context d'alces al sector financer.

"Davant la falta de Popular com a opció més agressiva dins del sector, Sabadell ha estat l'opció escollida pels inversors", assenyala Jorge Lage, analista de CM Capital Markets

Jorge Lage, analista de CM Capital Markets, també al·ludeix a aquesta major caiguda el 2016 enfront de la resta de bancs i afegeix una altra raó que, des del seu punt de vista, ha contribuït a impulsar Sabadell en borsa. "Davant la falta de Popular com a opció més agressiva dins del sector, Sabadell ha estat l'opció escollida pels inversors", assenyala. Dins dels bancs més barats, el mercat ha posat el punt de mira en Sabadell amb la idea de treure-li una rendibilitat més alta que als seus companys si el sector puja, explica Lage.

Des del punt de vista fonamental, els experts destaquen la capacitat de Sabadell per sanejar el seu balanç i per integrar el britànic TSB. Des de Bankinter precisen que, en un entorn difícil per a la banca comercial, el banc s'està reforçant. La venda d'alguns dels seus negocis per aconseguir aquest objectiu -com la de l'àrea comercial dels Estats Units, que s'ha tancat a principis d'aquest mateix mes amb unes plusvàlues per valor de 402 milions- ha contribuït a enfortir de forma significativa el seu balanç per afrontar aquest exercici, recalquen aquests analistes.

Tot i que des de Bankinter van elevar el seu preu objectiu sobre Sabadell a principis de mes fins als 2,10 euros (des dels 1,90 euros), segueixen mantenint el seu consell de neutral per les fortes revaloracions registrades pel banc. Davant d'aquesta valoració, l'última de Berenberg, que la passada setmana va tornar a donar mostres del poc 'estima' que té a les entitat espanyoles i va reiterar el seu consell de 'venda' sobre Sabadell, amb un preu teòric d'1 euro. Segons Berenberg, l'enfortiment del balanç per part de Sabadell s'està fent a costa de "buidar el rebost". Això significa que els nivells de capital i els beneficis de curt termini estan sent sostinguts amb guanys extraordinaris. "Els ingressos futurs probablement decebran", avisen.

CAIXABANK I LA FORÇA DE LA DIVERSIFICACIÓ

Al contrari que Sabadell, que és el banc espanyol que més lluny cotitza respecte als seus màxims històrics (està encara a un 60% d'aquest nivell de 5 euros de fa deu anys), CaixaBank ha marcat aquest any nous màxims històrics a principis de maig als 4,46 euros. És el banc amb el gràfic més fort junts amb Bankinter, segons els analistes tècnics de 'Bolsamanía' mentre que, des del punt de vista fonamental, la diversificació del seu negoci agrada als analistes. Des de Bankinter destaquen aquesta diversificació, amb el negoci tradicional pur d'una banda i, de l'altra, el negoci d'assegurances. Des de GVC Gaesco també subratllen que el banc ho està fent "bastant bé en el tema d'assegurances".

La diversificació del negoci de CaixaBank agrada als experts. "És una franquícia forta recolzada en el seu model de banca i assegurances", assenyalen des de Deutsche Bank

"Pensem que els fonamentals de CaixaBank són sòlids i pivoten sobre l'augment de l'activitat amb clients i la millora dels índexs de qualitat creditícia", apunten en Bankinter. Amb motiu de la presentació dels darrers comptes del banc, aquests experts van revisar el seu preu objectiu sobre CaixaBank des dels 4,70 euros fins als 5 euros i van reiterar el seu consell de comprar. A més, van revisar a l'alça les seves estimacions de benefici net atribuït per 2.017-1.928.000 (davant la seva previsió anterior de 1.624 milions) i per 2.018-2.093 milions (enfront dels 2.017 previs).

Segons els experts de Deutsche Bank, CaixaBank és "una franquícia forta recolzada en el seu model de banca i assegurances amb una gran sensibilitat als tipus d'interès i una sòlida posició de caixa creditícia". En aquest sentit, Jorge Lage destaca que tant CaixaBank com la resta de bancs seran els grans beneficiats per la direcció que està prenent la política monetària, principal raó per la qual el sector està entre els seus favorits.

Els estalvis de costos per la integració de BPI també s'esmenten com un factor favorable per a CaixaBank. Des de Bankinter creuen que aquesta integració "pot donar sorpreses positives pel que fa a l’evolució de sinergies de costos". Deutsche Bank, per la seva banda, assumeix un estalvi de costos després de la integració del banc portuguès de 85 milions d'euros durant els pròxims tres anys, així com un model de negoci més rendible al país lusità.

Noticias relacionadas

contador