• El país intenta refinançar uns 60.000 milions de dòlars en deute de cara a sancions
cbvenezuelapetroleo1

La veneçolana PDVSA (Petróleos de Venezuela) està en negociacions amb la russa Rosneft, la italiana Eni, l'espanyola Repsol i la noruega Statoil per obtenir crèdits que li permetin realitzar projectes de cru i gas, segons va afirmar un executiu de la companyia sud-americana aquest dimecres a Reuters. Aquest procés seria un intent per revertir una caiguda de la producció a un mínim de gairebé 30 anys.

Veneçuela i la petroliera estatal PDVSA busquen noves fonts de finançament en moments en què el país intenta refinançar uns 60.000 milions de dòlars en deute de cara a sancions dels Estats Units contra el que la Casa Blanca ha anomenat una "dictadura" del president Nicolás Maduro, segons indica Reuters.

"Estem parlant amb els nostres aliats, amb els nostres socis estratègics, que són Rosneft, Eni, Repsol, Statoil i ells estan disposats a seguir treballant amb nosaltres, seguir finançant els nostres projectes, a fi d'incrementar en el curt termini la producció tant de cru com de gas", va dir a Reuters el vicepresident de gas de PDVSA, César Triana.

Veneçuela compta amb molt pocs diners per mantenir i reparar les operacions petrolieres de PDVSA, en moments en què el Govern s'esforça per aconseguir fons per pagar el seu deute. La producció general de cru de Veneçuela va disminuir a l'octubre a menys de 2 milions de barrils per dia (bpd), el seu menor nivell des del 1989, segons xifres donades pel Govern a l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP). El bombament ha baixat en taxa interanual des de 2012. Segons destaca Reuters, Veneçuela busca augmentar la seva producció de petroli en 500.000 bpd el proper any, va dir Triana durant les activitats complementàries d'un fòrum de països exportadors de gas a Santa Cruz, Bolívia.

Triana va dir que les sancions afecten principalment les operacions quotidianes de pagaments, a causa que els bancs refusen acceptar dòlars de Veneçuela i de PDVSA. Veneçuela està negociant amb els seus clients per canviar la moneda de pagament d'alguns contractes de subministrament de cru de dòlars a iuans xinesos i rubles russos com una forma de pal·liar el menor accés al sistema financer nord-americà, va afirmar.

PDVSA també busca finançament de la Xina i Rússia, va dir Triana. Veneçuela i Rússia van signar aquest mes un acord de refinançament de 3.150 milions de dòlars, que reduirà els pagaments que vencen durant la propera dècada. Però el pacte no va incloure 6.000 milions de dòlars en deute de PDVSA amb la petroliera estatal russa Rosneft.

Rússia s'ha convertit durant els últims anys en el prestador d'última instància de Veneçuela i ha proporcionat l'efectiu necessari per apuntalar el Govern de Maduro. Triana va dir que els esforços de Veneçuela per reestructurar el seu deute estan avançant bé, pel fet que la majoria dels creditors estan concentrats a la Xina, Rússia i part d'Europa.

"Som els millors pagadors del món", ha sostingut, després d'explicar que el país ha cancel·lat més de 70.000 milions de dòlars a bonistes i creditors durant els últims anys. "No obstant això, enmig d'aquestes sancions, estem travessant problemes de flux de caixa i és per això que hem d’esmorteir una mica el pagament d'aquest deute en el curt termini, per estendre-la a més llarg termini", va afirmar l'executiu a Reuters.

Triana també va dir que diverses empreses de serveis petroliers van acordar l'any passat bescanviar comptes vençudes per pagarés estesos per PDVSA. Això va limitar l'impacte que les factures impagades amb les empreses han tingut sobre les operacions de cru i gas al país, ha afegit. "Són dues empreses que segueixen treballant amb nosaltres i segueixen a Veneçuela", va dir Triana, referint-se als proveïdors de serveis petroliers Schlumberger i Halliburton.

contador