• Les vendes comparables es van incrementar un 5% durant l'exercici 2017 sobre un 10% durant l'exercici 2016
  • La venda en línia va créixer un 41%, fins a assolir el 10% de les vendes netes del grup el 2017
  • El marge brut es va situar als 14.260 milions d'euros, un 7% superior al de l'exercici 2016
amancio ortega caida bolsa inditex portada

Inditex va guanyar 3.368 milions d'euros durant el seu exercici fiscal 2017 (entre l’1 de febrer de 2017 i el 31 de gener de 2018), la qual cosa suposa un 7% més que durant el mateix període de l'any anterior. Les vendes de l'exercici van ascendir als 25.336 milions, un 9% superiors. A tipus de canvi constant, les vendes van créixer un 10%. El consens esperava un benefici net de 3.350 milions d'euros.

  • 45,84€
  • -0,41%

Les vendes comparables es van incrementar un 5% durant l'exercici 2017 sobre un 10% durant l'exercici 2016 en totes les zones geogràfiques i cadenes el 2017.

La companyia, que ha publicat per primera vegada dades de vendes en línia, ha precisat que aquestes creixen un 41%, fins a assolir el 10% de les vendes netes del grup el 2017

La companyia, que ha publicat per primera vegada dades de vendes en línia, ha precisat que aquestes creixen un 41%, fins a assolir el 10% de les vendes netes del grup el 2017. La venda en línia suposa un 12% del total als mercats amb venda en línia, ha assenyalat el tèxtil, al temps que ha incidit durant el qual continua amb l'expansió global del seu model integrat de botigues i venda en línia.

El marge brut es va situar als 14.260 milions d'euros el 2017 i representa el 56,3% de les vendes. Aquest percentatge suposa una caiguda de 0,7 punts percentuals respecte al 57% del seu anterior exercici fiscal, quan el marge brut es va situar als 13.279 milions.

El resultat d'explotació (EBIT) es va situar als 4.314 milions d'euros, xifra que suposa un increment del 7% (+12% un tipus de canvi constant). El resultat operatiu (EBITDA) de l'exercici 2017 va assolir els 5.277 milions d'euros, xifra que suposa un 4% més davant l'any anterior, un 8% per tipus de canvi constant.

2017 2016 Var 16/17 Var. a tipus
canvi constant
Vendes 25.336 23.311 9% 10%
Marge brut
sobre vendes
14.260
(56,3%)
13.279
(57%)
7% 10%
EBIT 4.314 4.021 7% 12%
Benefici net 3.368 3.157 7% n.a.

La companyia ha precisat que les despeses operatives s'han mantingut "sota estricte control durant l'exercici" i han augmentat un 9%, principalment com a resultat del creixement de les vendes i la nova superfície comercial oberta.

La inversió ordinària de 2017 ha estat de 1.545 milions d'euros, un 8% superior a l'any anterior. La inversió extraordinària ha estat de 256 milions d'euros.

Inditex ha explicat que ha estat "molt activa" en l'optimització de botigues durant l'any. El nou espai d'ubicacions clau es va incrementar un 7,4% el 2017. Al tancament de l'exercici, Inditex operava 7.475 botigues. S'han realitzat obertures en 58 mercats durant l'any.

Al tancament de l'exercici, la plantilla del grup estava integrada per 171.839 empleats (162.450 al tancament de 2016).

El president d'Inditex, Pablo Isla, destaca que aquests resultats reflecteixen de nou el "sòlid creixement de la companyia i demostren la fortalesa estructural del nostre model integrat de botigues i en línia, i el seu notable potencial de creixement". Isla assenyala que "tant les inversions que hem estat anticipant durant els últims anys en tecnologia com en logística, com la política d'optimització de l'espai, han preparat la companyia per continuar generant creixement als mercats on estem presents".

DIVIDENDS

El Consell d'Administració d'Inditex ha acordat proposar a la Junta General d'Accionistes un dividend de 0,75 euros per acció, xifra que suposa un increment del 10,3%, i que es compon d'un dividend ordinari de 0,54 euros per acció i d'un dividend extraordinari de 0,21 euros per acció. D'aquesta quantitat, 0,375 euros per acció es pagaran el 2 de maig de 2018 en concepte de dividend ordinari a compte, i 0,375 euros per acció el 2 de novembre de 2018 com a dividend ordinari complementari i dividend extraordinari.

EXERCICI 2018

Les vendes a la botiga i en línia d'un tipus de canvi constant han augmentat un 9% durant el període comprès entre l’1 de febrer i l’11 de març de 2018. La campanya Primavera-Estiu està influïda per l’acompliment durant la Setmana Santa, a causa de l’"”important volum de vendes" que tenen lloc al voltant d'aquest període, ha explicat el tèxtil.

Les vendes en botiga i en línia a tipus de canvi constant han augmentat un 9% durant el període des de l'1 de febrer fins a l'11 de març de 2018

Durant l'exercici 2018 Inditex estima un creixement de l'espai en ubicacions clau al voltant del 6%, net d'absorcions i entre 350-400 obertures brutes i l'absorció de gairebé 200 unitats.

Amb posterioritat a 2018 es preveu un creixement d'espai en ubicacions clau d'entre el 4% i el 6% en conjunt amb el desenvolupament en línia global.

La xifra d'inversions ordinària prevista per a 2018 estarà al voltant de 1.500 milions d'euros, en funció del programa d'obertura de nova superfície comercial en ubicacions principals. S’espera un creixement de la inversió ordinària per sota del creixement de l'espai durant els pròxims anys.

NOMBRAMENTS

Inditex ha nomenat Carlos Crespo com a Director General d'Operacions per coordinar les funcions de Logística, Sistemes, Compres i Contractes i Sostenibilitat. Carlos Crespo va ser anteriorment el Director d'Auditoria Interna. La nova directora d'Auditoria Interna és Paula Mouzo.

QUÈ OPINEN ELS EXPERTS D'AQUESTES XIFRES?

Els títols d'Inditex s'estan comportant de manera molt volàtil aquest dimecres. La tèxtil ha obert amb pujades superiors a l'1% i com el millor valor de l'IBEX i, en pocs segons, s'ha capgirat i ha passat a ser el pitjor del selectiu, amb retallades del 2%. Els títols de la gallega han arribat a cedir fins a un 5% durant el dia, però han tancat amb una pujada del 3,83%.

Els títols d'Inditex s'estan comportant de manera molt volàtil aquest dimecres. La tèxtil ha obert amb pujades superiors a l'1% i com el millor valor de l'IBEX i, en pocs segons, s'ha capgirat i ha passat a ser el pitjor del selectiu

Aquests descensos d'Inditex suposen que l'empresa continua amb el seu particular 'calvari borsari' que dura ja mesos (des de juny de l'any passat) i que va tenir el seu màxim exponent el 23 de febrer, quan la companyia va avançar als analistes que aquests comptes d'avui anaven a ser pitjors del previst i, a causa d'això, es va desplomar en borsa un 7% durant aquella sessió.

Després d'anticipar als experts que els resultats serien pitjors, aquests van ajustar les seves previsions i, com a resultat, les xifres d'aquest dimecres d'Inditex estan en línia amb les seves estimacions. Cal destacar que, en general, els analistes esperaven que Inditex reaccionés amb 'tranquil·litat' després de presentar aquests resultats, cosa que no està sent així.

"Esperem un impacte positiu en cotització després de la forta correcció soferta", anticipaven des de Renda 4. Aquests experts destaquen que els resultats del quart trimestre estanc han estat "en línia" i que es manté el ritme de vendes durant el primer trimestre del 2018. "Resultats molt en línia a nivell operatiu i que superen lleument en EBIT i benefici net recolzats per un menor import de D & A després de vendre 15 locals a Espanya i Portugal", expliquen aquests analistes.

Els experts d’RBC parlen d'unes xifres "mixtes". "Les vendes comparables del quart trimestre són lleugerament millors del que s'esperava, però el marge brut és lleument pitjor, amb la negociació actual en línia, l’orientació de capex i creixement d'espai net lleugerament més baix i el dividend més alt que el consens. "No esperem molt moviment en les previsions de guanys del consens després dels resultats d'avui", apunten des d’RBC.

Quant a l'empitjorament del marge brut, creuen que es deu, principalment, a la combinació de l'impacte de les divises, un retard en l'inici de la col·lecció de primavera i un menor preu de vendes enfront de l'esperat durant la segona meitat de la quart trimestre.

Des de Bankinter parlen d'"uns resultats en línia amb les expectatives que haurien d'estar descomptats en el valor". Expliquen que les vendes mantenen la tendència de desacceleració vista durant els dos últims trimestres, penalitzades per la fortalesa de l'euro durant el trimestre. Matisen també aquests analistes que el benefici recull l'impacte extraordinari de 257 milions per la venda de 15 botigues. "Sense aquests extraordinaris, el benefici net hauria caigut un 1,5%", indiquen.

"Després de la caiguda acumulada del 33,7% des dels màxims de juny de 2017, amb una perspectiva fonamental del valor, mantenim la recomanació de 'comprar', tot i que després d'una anàlisi més profunda de la companyia i de les tendències estructurals després d'aquests resultats, això podria passar a 'neutral'", conclouen des de Bankinter.

Noticias relacionadas

contador