• La fusió de Gamesa amb Siemens ha aportat 251 milions d'euros
ep iberdrola

La companyia energètica Iberdrola va obtenir un benefici net de 2.804 milions d'euros el 2017, un 3,7% més que els 2.705 milions que va obtenir el 2016. Per la seva banda, el marge brut de la companyia durant aquest període va arribar als 13.363 milions, que suposa un increment del 3,3% respecte al passat exercici.

  • 11,34€
  • 0,40%

Per la seva banda, el resultat brut d'explotació (EBITDA) consolidat ha disminuït un 7,8% el 2017, fins als 7.318,7 milions d'euros, "amb un bon comportament del negoci de xarxes gràcies als Estats Units i al Brasil (afectada positivament per la incorporació de Neoenergía) i de la generació contractada a Mèxic, que es veu superada per l'efecte negatiu de les condicions meteorològiques a Espanya i l'evolució del negoci liberalitzat del Regne Unit", explica la companyia al seu comunicat. Addicionalment, aquesta partida es veu impactat per una major despesa operatiu net de 203 milions fruit dels plans d'eficiència.

El deute financer net se situa als 32.856 milions d'euros. Aquest palanquejament financer ajustat augmenta fins al 43,4% respecte al 42% el 31 de desembre de 2016. "Com a conseqüència principalment de la integració de Neoenergía i de les inversions escomeses a l'any 2017", explica Iberdrola. Les inversions netes del període pugen a 5.890,9 milions d'euros i superen en un 38,1% les realitzades durant l'exercici precedent. El 88% de les quals es van concentrar en el Negoci de Xarxes, Renovables i Generació Contractada a llarg termini.

Tant el benefici net com l'EBITDA d'Iberdrola estan lleugerament per sota de les estimacions del consens d'analistes de FactSet. Els experts esperaven un benefici de 2.842 milions de benefici i un EBITDA de 7.694 milions. En aquest sentit, les accions de la companyia (-4,1%) han liderat les caigudes de l'IBEX 35 aquesta jornada.

L'analista de Renta 4, Àngel Pérez, indica que després d'aquests resultats "podríem veure reacció negativa de la cotització en no haver-se assolit els objectius fixats, tot i això s'han pres mesures per millorar l'evolució futura dels resultats del grup per la qual cosa revisarem les nostres estimacions", indica. Renta 4 manté el seu preu objectiu en 7,5 euros, davant els 2,9 en què cotitza a hores d'ara, i recomana "sobreponderar".

Durant l'any 2017, l'energia elèctrica distribuïda per Iberdrola va ser de 230.122 GWh, un 0,1% més que el 2016, "compensant la baixada al Regne Unit i Estats Units amb el creixement a Espanya i al Brasil. El gas distribuït (Estats Units) a l'any 2017 és de 59.880 GWh, xifra que suposa un creixement d'un 0,5% respecte al 2016", afirmen.

Font: Iberdrola

FACTORS RECURRENTS POSITIUS I NEGATIUS

Iberdrola exposa els factors recurrents positius i negatius que han impactat en els seus comptes. D'una banda, la companyia energètica s'ha beneficiat de la reforma fiscal aprovada als Estats Units. Aquest canvi normatiu ha suposat un impacte positiu no recurrent de 1.284 milions d'euros al benefici net. "S'ha aprofitat aquest impacte extraordinari per dur a terme mesures que milloraran el perfil de negoci de la companyia, com el sanejament del negoci de gas als Estats Units després de considerar aquesta activitat com a disponible per a la venda i la implementació de plans d'eficiència registrats a la partida de despesa Operatiu Net", explica al seu comunicat.

D'altra banda, la companyia que presideix José Ignacio Sánchez Galán ha vist com als seus comptes tenia un efecte extraordinari positiu l'operació de fusió de Gamesa amb Siemens. Aquest procés ha aportat 251 milions d'euros al benefici net.

Al terreny negatiu, Iberdrola indica que ha patit unes condicions operatives extremadament complicades a Espanya, ha sofert un dels anys més secs registrats (s'han produït 10,4 TWh menys que l'any passat). A més, el negoci de generació i clients al Regne Unit s'ha vist afectat per un clima molt suau que porta una caiguda de la demanda, problemes operatius i de morositat no repetibles.

També ha arrossegat els seus comptes "la discontinuació de l'activitat d'Iberdrola Enginyeria, els resultats del qual passen a reportar-se en la línia de societats pel mètode de participació, que han llançat pèrdues de més de 200 milions d'euros", apunta. D'altra banda, ha afectat els seus resultats les tempestes als EUA que afecten a 109 milions d'euros i l'impacte del tipus de canvi és de 186.400.000 d'euros a nivell d'EBITDA.

Noticias relacionadas

contador