• La lliura ha caigut a mínims de tres mesos
  • Es tem que May plantegi que el seu principal objectiu és recuperar la sobirania, especialment pel que fa al control de fronteres
iag iberia

L'IBEX està caient amb força aquest dilluns (-0,7%) i s'allunya del nivell dels 9.544 punts que gairebé va fregar el divendres, quan va tancar amb pujades de l'1,11%. Entrem avui en la setmana del Brexit -amb la compareixença aquest dimarts de la primera ministra britànica, Theresa May- i la por a una sortida 'dura' de Regne Unit de la Unió Europea pesa en les borses.

IAG

  • 1,98€
  • 5,54%
Hi ha expectatives que la premier britànica deixi clar que el seu principal objectiu seguirà sent el recuperar la sobirania, especialment en el que fa referència al control de les seves fronteres

La resta de les places europees cau també en la mateixa proporció que l'IBEX (-0,7%) mentre que, curiosament, el Ftse 100 es manté en positiu, amb alces lleus del 0,08%. Aquest dilluns criden especialment l'atenció, a més de les fortes caigudes en tots els bancs (el sector es deixa un 1,49% a Europa), les fortes retallades en IAG, que perd un 2,72% a aquestes hores, fins als 5,462 euros.

El holding espanyol, resultat de la fusió d'Iberia i British Airways, té la seva seu corporativa en l'aeroport de Londres-Heathrow, i s'està veient penalitzat per la possibilitat que May plantegi una sortida de Regne Unit de la UE que s'ajusti a l'escenari denominat "Brexit dur", la qual cosa ha fet caure a la lliura fins a mínims de tres mesos.

"(...) Hi ha expectatives que la premier britànica deixi clar que el seu principal objectiu seguirà sent el recuperar la sobirania, especialment en el que fa referència al control de les seves fronteres", assenyalen els experts de Link Securities, i afegeixen: "Aquesta posició és contrària (...) a la defensa de les quatre llibertats en les quals es basa la Unió: la lliura circulació de béns, serveis, capitals i persones, per la qual cosa la posició de May s'acosta més al que s'ha denominat com 'Brexit dur'".

L'escenari de 'Brexit dur' deixaria al Regne Unit sense accés al mercat únic i genera una gran incertesa, que no agrada als inversors. "Fins que May parli demà, els mercats financers europeus es mantindran en una 'tibant espera'", adverteixen aquests analistes.

Malgrat les caigudes d'aquest dilluns en IAG, el valor manté un bon aspecte tècnic per a les properes setmanes, segons César Nuez, analista de Bolsamanía, que explica que, fa unes sessions, IAG confirmava la formació un doble sòl en els voltants dels 4 euros en aconseguir pujar-se per sobre de la mitjana de 200 sessions..

Noticias relacionadas

contador